Моделът е закупен от eBay.co.uk в намаление - 10GBP с безплатна доставка в Англия.

Кутията, в която пристигна е от бял подсилен картон с горно отваряне. На нея са залепени стикери с логото на производителя, наименование и мащаб на модела, както и наличните декални варианти. Има и стикер с цена от 14.99GBP:

На три светло-сиви и една прозрачна рамки се разполагат всичко 96 части.

Частите са отлsти без видими дефекти и забележими следи от разместване на матрицата. За запознати мога да кажа, че като качество доста напомнят тези на МиГ-17 от Smer, но са от малко по-добра пластмаса. Прави впечатление, че двете половини на фюзелажа са отлети с доста дебела стена на отливката. Последното не е проблем и няма да попречи при работа. Прави впечатление, че линиите на панелите са по-подчертани от обичайното, което за мен лично не е проблем. Не мога да преценя до колко общата геометрия и пропорции отговарят на действителния самолет. От четене по форумите стигам да извода, че разминаванията, доколкото ги има, са малки и поправими. Частите на остъклението са отлети много фино и без видими дефекти. При по-близка инспекция, по челното стъкло могат да бъдат забелязани микроскопични резки в предната част, където радиуса на окръжността е най-малък. Вероятно са получени още при отливането и могат да се отстранят с обработка.

Към комплекта са включени 4 декални варианта за 3 националности: Република Турция (камуфлажен и небоядисан самолет), Норвегия и Филипините. Декалите са на Cartograf и са с много добро качество. В действителност аз ще правя щатски изтребител, така че ще ползвам единствено техническите надписи от този комплект и евентуално бордни номера.

Историята на тази матрица датира от 2011г., когато Tanmodel се захващат да направят модел на Northrop F-5A, който да се конкурира с предстоящото (тогава) издание на същата тема от Kinetic. През 2012г. става ясно, че проекта е твърде амбициозен за турската компания и тя го оставя буквално на финалната права с готови матрици и няколко прототипа. Заедно с модела, за две години изчезва и компанията. Днес Tanmodel с променена визия a la Kittihawk отново се захващат с големите мащаби, но този път Northrop F-5A заедно с Т-38 е F-5В са предвидени за мащаб 1/32.

Англичаните от Tiger Hobbies, онлайн магазин, предприемчиво купуват матрицата през 2013г. и пускат модела с декалите на Cartograf. Година по-късно в допълнителни предлагат същия модел с декали и за ВВС на САЩ от акцията на F-5A във Виетнам от 1966г. Моделът видимо отстъпва на конкуренцията от Kinetic, но и за него си има публика ако се съди по бързото изкупуване на всяка партида, която се появи епизодично в Amazon.co.uk и ebay.co.uk.

Моето заключение:

Тук отново ще направя паралел с МиГ-17 на Smer, който сглобих преди година. Като отбележим, че качеството на пластмасата е по високо и разшивката не е толкова дълбока. На лице са всички предпоставки да бъде сглобен модел, който добре пресъздава F-5A. Включени са въздуховодите и на прототипа YF-5A, за желаещите да го сглобят. Набелязах и поредица от корекции, които да направя:

- да подравня краищата на хоризонталните стабилизатори, които трябва да са успоредни, а не скосени както е при модела.

- да скъся механизма за спускане и прибиране на основния колесник, приближавайки го по-близо до нивото на крилото.

- да направя долните краища на капаците на основните колесници равни, които в сега са дъгообразни.

Всичко изредено по-горе ми изглежда приемливо и даже забавно. Всъщност, просто ще се забавлявам докато сглобявам любим тип самолет.

Това е първото ми представяне на модел, така че се надявам да съм успял да дам достатъчно информация.