C-119 Flying Boxcar е среден военно-транспортен самолет, разработен от Fairchild на базата на транспортния самолет С-82 Packet. През 1947 год. компанията разработва усъвършенстван вариант на С-82 - опитния екземпляр XC-82B. Разликите са основно в кабината на екипажа и двигателите Pratt & Whitney R-4360-4 Wasp Major с мощност 2650 к.с. Самолетът е пуснат в серийно производство с обозначение C-119 Flying Boxcar.

Серийните самолети са с леко разширен фюзелаж и двигатели R-4360-20. Могат да превозват до 62 десантчици. С-119 се представят отлично по време на операциите в Корея и Виетнам. Построени са 303 машини от този вариант.

RODEN предлагат едно изключително бижу, което за пореден път ме изкушава да сменя мащаба. Да не говорим, че това е прословутия самолет от филма „Полетът на феникса“ (на английски: Flight of the Phoenix) от 2004 г., римейк на този от 1965 г. със същото име и двата базирани на романа „Полетът на феникса“ от 1964 г., разказващ за група оцелели след самолетна катастрофа в пустинята Гоби, които трябва да построят нов самолет от стария, за да се измъкнат.

Кутията е стандартна - гланциран капак от картон с идилитичен боксарт. Вътре намираме опаковани в найлонов плик инструкция, декален лист, четири платки от сива пластмаса с детайли и платка с прозрачни детайли. Като бонус има цветна камуфлажна схема на предлаганият вариант.

Инструкцията е от четири листа, като традиционно на първа страница имаме история на самолета. На втора са обичайните предупреждения и схема на платките с детайли. Изработката е дадена в петнайсет стъпки. На последната страница имаме черно-бяла предлаганата камуфлажна схема - Fairchild C-119C Boxcar, USAF, 63th TCS, 403rd TCG, Kimpo Air Base, Korea, 1952. Цветното листче онагледява същата камуфлажна схема.

Декалите са добре отпечатани, с леко разминаване на сребристата основа.

Платка А е най-голямата - странно, че едва се събира в кутията...На нея са частите за фюзелажа, общо 28 бр, като 5 от тях са отбелязани че не влизат в употреба за настоящата модификация. Отливката е много добра, с фина вдлъбната разшивка и без дефекти. Тук-таме има леяци, които не са проблем. Следите от ежектори са от вътрешна страна на детайлите. Основен недостатък - липсва какъвто и да е интериор, което обезсмисля дадените отделно врати и възможността да се остави отворено товарното отделение. Интериор липсва и в пилотската кабина.

На платка В са горната част на крилото и двете долни полукрила. Фина разшивка, без забележки.

Двете платки C са с по 27 детайла всяка - обтекател над двигателя, стойки за колесниците, колесници, капаци на основните шахти и др. Всяка плака има по 5 детайла, маркирани, че не влизат в изработването на конкретната модификация. Отливката е с леки всмукнатини, леяци, но без някакви фрапиращи проблеми.

Прозрачната платка F е с 18 детайла, като кабината е с отлична видимост и чудесен фрейминг. Което говори, че нищото в кокпита ще се вижда идеално.

Към момента никой не предлага допълнителна детайлизация, освен NH Detail с кат.№ A144-018, който сет предлага подробен кокпит и достатъчно детайли по екстериора.

Като заключение - чудесен и изкушаващ модел. Горещо препоръчвам!

Моделът е доставен от "Нирахоби".