Lockheed JetStar (с фирмено обозначение L-329 и L-1329; а във ВВС на САЩ - C-140 ) е американски реактивен административен (бизнес джет) самолет. Разработен е от Lockheed, като първият от двата опитни самолета излита през 1957 година, а производството започва през 1960 година. Последният вариант на самолета се произвежда до 1979 година. Това е първият реактивен самолет, специално проектиран за административни превози. Произведени са общо 204 самолета.

Под обозначение C-140A, C-140B и VC-140B самолетът се експлоатира от ВВС на САЩ в различни конфигурации.

Моделът на RODEN представя C-140A. Кутията е от гланциран картон със странично отваряне и чудесен боксарт. Отзад има три цветни проекции на представения вариант – военно-транспортна машина на USAF, в трицветен камуфлаж. В два найлонови плика са опаковани пластмасовите детайли, инструкция и декално листче.

Инструкцията е тип книжка, състояща се от два прегънат лист, с кратка история на самолета, схема на платката с детайлите и схеми за сглобяване. Отпечатана е добре и е съвсем разбираема.

Декалното листче е съвсем малко, отпечатано без забележки.

Прозрачните детайли (пет на брой – платка D) са отляти без забележки, с много добър фрейминг и без помътняване. Машината няма интериор, така че не е необходима кой знае каква визия навътре.

Непрозрачните детайли са отляти от сива пластмаса, без дефекти. Гравировката е фина вдлъбната. Част от елементите са доста опростени заради мащаба и размерите си. Неестествено дебело стоят входните отверстия на двигателите и капаците на колесниците. Видно от членението, вероятно RODEN ще продължат серията JetStar, като няма да се ограничат само с военно-транспортните машини.

Най-голямата платка А има 14 детайла – двете половини на фюзелажа, двигатели (само външна част, няма вътрешни детайли за тях), основни стойки за колесника, шахта за преден колесник, капаци за основните колесници.

На платка В са разположени двете половини на всяко полукрило. Разшивката е плитка, а в пространството между резервоара и крилото има лек дефект, който има нужда от коригиране.

На всяка от двете платки С са разположени по 14 детайла – хоризонтални стабилизатори, различни антени, колелета, предна част на двигателите, капак на шахтата на предния колесник. Като изключим дебелите елементи на предната част на двигателите, останалите елементи са отляти достатъчно добре за мащаба си.

В заключение – чудесно и атрактивно моделче в този мащаб. Горещо препоръчвам за любителите на 1/144.