Lockheed F-104 е култов изтребител от края на 50-те и началото на 60-те години. Твърди се, че е и един от най-красивите изтребители. Самолетът лети със скорост два пъти по-висока от скоростта на звука, а таванът и скоростта на изкачване го правят чудесен прехващач. Първият му полет е през 1954 год., а производството обхваща 2500 самолета. F-104 лети в САЩ и много съюзници в НАТО, произвежда се по лиценз в Канада, Япония и редица европейски страни. Във ВВС на Италия самолетът все още е на служба, макар и преминал програма за обновяване през 2003 година.

F-104G (Lockheed Model 683-10-19) е европейската версия на самолета, предназначена за САЩ и съюзниците в НАТО. Изглежда близък до F-104C, но представлява многофункционален ударен самолет. Произведени са 1122 машини.

Кутията е в типичен ревелски стил - гланциран картон и странично отваряне. На капака има спокоен делничен боксарт. Надпис върху кутията ни информира,че готовият модел е дълъг 23,2 см и с разпереност 9,2 см. ОТстрани има четири снимки на детайли от реалната машина. Моделът е Made in Korea.

В кутията има найлонов плик с пластмасовите детайли, инструкция и декален лист. Детайлите са разположени на две големи платки от тъмнозелена пластмаса, отливката е без забележки и дефекти, а гравировката е прецизно изпълнена вътрешна. Моделът е релийз 1995 година.

Инструкцията е 3/4 от А4 размер, във вид на книжка с 12 страници. Няма обичайната снимка на готовия модел и тактико-технически данни. На първата страница има обичайните предупреждения и таблица с необходимите бои, като част от тях са по аптекарският метод с процентните смесвания. На стр.2 има схема на платките с детайлите. Изработката е показана в 31 стъпки на страници от 3 до 7. Камуфлажните схеми са на осма и девета страници.

Опциите, които предлага модела са спуснат или прибран колесник и отворени или затворени въздушни спирачки. Другите опции включват подвесните резервоари или ракетното въоръжение, представено от две ракети AIM-9 Sidewinder. Под тялото е редвидено поставянето и на един централен пилон. Общо детайлите са 66, в това число влиза платка с прозрачни детайли - общо 11 броя. За съжаление фанарът на кабината е от една цяла част.

Неприятно е, че фабрично са оставени отвори под крилото за подкрилните пилони и щем не щем трябва да ги поставяме. Помислено е за евентуална детайлизация и например капакът на оръдието е даден като отделна част.

Декалите са отпечатани без забележки и дефекти. Съдържат пълен набор служебни надписи и маркировки, предвидени са декали за приборното табло и страничните конзоли.

Може да се изработят модели на следните самолети:

- F-104G Starfighter, Jabo G 32, Lechfeld, Tactical Weapon Meet 1976 in Twenthe/Holland

- F-104G Starfighter, JG 74 "Molders" in Neuburg/Donau Ende 1973

- F-104G Starfighter, Jabo G 36 in Rheine/Westfalen

Като заключение - чудесен модел, който може да се сглоби без доработки и без някакви трудности.