Мицубиши J2M Райден ("мълния") е японски едномоторен изтребител от Втората световна война. Американското му кодово название е "Джак" (Jack).

За разлика от останалите японски самолети, основната цел при създаването на J2M е постигането на голяма скороподемност и огнева мощ, които го правят особено ефективен срещу американските бомбардировачи Б-29 и Б-17. Самолетът е по дизайн на Джиро Хорикоши, създателя на известния Мицубиши А6М. Основните проблеми на самолета са прекомерно големият двигател, който прави предната част прекалено тежка и прави машината леко неуравновесена при полет. Предното разположение на крилете намалява значително видимостта на пилота. Въпреки тези недостатъци J2M е значително по-добър от останалите японски изтребители, любим на пилотите заради лесното си управление.

До края на войната са произведени над 600 самолета от 6-те различни варианта. Първите 8 модела имат множество проблеми, свързани с двигателя и колесника. След няколко катастрофи на първия модел е представен J2M2, с отстранени недостатъци и някои дребни подобрения. Първите бойни мисии на самолета са през септември 1944 в битката за Филипинско море. След загубата на Япония във войната Райден продължава да се използва до към 1947-49.

J2M3 е въоръжен с 4 оръдия 20 мм. Произведени са 307 самолета.

Кутията е с капак и чудесен боксарт.

Детайлите са отляти от сива пластмаса, с фина гравировка, общо 32 непрозрачни детайла. Прозрачните детайли са два - цял за фанара на кабината (не може да се остави отворен) и един за бронестъклото пред пилота. Кабината е просто огромна. Определено ще иска допълнителна детайлировка - скрачбилд или фабрична. EDUARD редлагат чудесен фотоецван сет за модела.

Декалите са сравнително подробни и позволяват изработването на два модела:

- 352nd Naval Kokutai Lt.AOKI OMURA, Naval Air Base 1945

- 302nd naval Kokutai, ATSUGI, Naval Air Base, 1945

Цветовете са дадени като наименования и кодове от Gunze Sangyo.

Като заключение - горещо го препоръчвам.