Този изтребител се появава след модификацията на МиГ-1 и се отличава от него с по-добрата си аеродинамика и увеличения ъгъл на напречното V на външните конзоли на крилата. Увеличена е мощта на въоръжението, бронирането и запасът от гориво. Максималната скорост достига 640 km/h, практическият таван на полета е 12 000 м, а далечината на полета - 1195 км. От самолетите МиГ-1 и МиГ-3 са построени общо 3422 машини.

Правени са опити за модификация на МиГ-3 и в резултат се появават И-210 (МиГ-3-82) със звездообразен двигател М-82 на Шевцов, И-211 и МиГ-3У с двигател АМ-35А на Микулин, но нито един от тези варианти не е произвеждан серийно.

Честно казано от наличните модели на МИГ-3 в този мащаб не съм очарован много. Моделът на Hobby Boss ми допадна като екстериор и... цена, разбира се.

Кутията е от картон с капак. Боксартът е типичен за фирмата. Дължина на готовия модел - 114,7 мм, 35 части, предвидени декали за две версии.

Инструкцията е гланцирана и много добре отпечатана. Едната страна е цветна - заглавната страница и камуфлажните схеми. Изработването на модела е в 4 стъпки.

Цветовете са по Gunze Sangyo. Декалите са много добре отпечатани. Предлаганите версии са две:

- 12th IAP Moscow Air Defense, 1942 - зимен камуфлаж

- Pokryshkin 1941/1942 - зелен камуфлаж със сиво-син цвят отдолу.

Във вакуумно формовани мехури са разположени седем елемента на модела - тяло, криле, радиатор, долна част на носа, платка с детайли, две платки с прозрачни детайли.

Всички части са отляти прецизно, без дефекти и с много фино пресъздаване на екстериора.

Крилото е цяла част. Не позволява раздвижване на управляващите плоскости. Нишите на коблесника са дълбоки, но не отговарят на действителността. Тялото е отлято от цяла част, което изправя пред невъзможност да поработите върху елементите на кокпита - странични панели, под и табло. На дъното на седалката се забелязва всмукнатина. при сухо стиковане на тялото и крилете в задната част се образува видима фуга, което ще наложи китване и шлайф. Разшивката е много добре пресъздадена.

На платката са разположени 28 детайла, много добре отляти и без забележки. Основният колесник е много зле, за сметка на това пък стойките му са перфектни. предвидено е въоръжение под крилото от неуправляеми ракети, за което са разпробити и отвори. Лично за мен установките загрозяват изящният силует на изтребителя и ще се наложи да запълня отворите с кит. Капаците на колесника са с много добър екстериор.

Прозрачните тетайли са тънки и прецизно отляти. На едната платка е цял фанар, а на другата - разчленен.

Не е предвидено приборно табло - нито като детайл, нито като декал.

Основни недостатъци - липсата на интериор и трудностите при изработването на такъв. Липсват клапите на крилото. Цялата площ на центроплана следва да има разшивка във вид на нитове, тъй като тази част е била метална. Нитовете ли личат много добре, както на снимките, така и на чертежите на самолета. На отливката от долна страна на крилата иима забележим прорез, най-вероятно от предишни опити на "разкрояване" на матрицата. При запълването трябва да се внимава да не се заличи разшивката на елероните.

Като заключение - чудесен модел на много добра цена. Ако направим компромис с интериора, моделчето ще задоволи вкуса ви.