Разработката на специализираният самолет за атака на морски цели He-177 стартира през 1937 год. като причините за забавянето на първо място са колебанията в Министерството на авиацията, конфликтите между военните и политиците и обичайната завист в самите авиационни кръгове.

Един от сериозните проблеми е изискването на Техническият департамент самолетът... да може да пикира под ъгъл 60 градуса. За излизането от пикиране на тежкият самолет е било необходимо допълнително да се усили конструкцията, което естествено води и до утежняване на самолета.

Висшето командване по това време смята, че трябва да се отделя повече внимание на средните бомбардировачи.

Първият сериен He.177 A-01 (DL+AP) излита през ноември 1941 година. Самолетите първоначално са използвани за изпитания на бордовото въоръжение.

Въпреки това проблемите със самолета продължават. Хитлер настоява бомбардировача да се използва на Източния фронт. През 1942 год. на официална реч Хейнел е обвинен едва ли не, че е знаел за проблемите на самолета и умишлено ги е премълчал.

В началото на зимата на 1942 год. He-177 спешно са изпратени за снабдяване на обкръжените в Сталинград немски войски. Сменени са двигателите DB-606 с по-мощните DB-610 и е направена промяна във въоръжението.

През 1943 год. започва производството на He-177 A-3/R-2.

Същата година Съюзниците обаче постигат прелом в “Битката за Атлантика” и адмирал Дьониц настоятелно започва да иска въздушна поддръжка за подводните си лодки от самолети от типа He-177. В резултат на това е подготвен специален вариант He-177 A-3/R-7. Самолетите се използват в UG.26. Първоначално те носят торпеда L-5, но тъй като същите не се събират в бомбоотсека заради удължения си стабилизатор, двете торпеда се окачват под фюзелажа, а впоследствие и под крилото. От своите предшественици He-177 A-3/R-7 се отличава с отсъствие на задкрилки, които са съвместени с елероните. По-късно такова крило получава и He-177 A-5. В серия са пуснати едва три He-177 A-3/R-7, които са използвани за изпитания на електроторпедата LT-50, позволяващи пускане на 250 м отдалечение от целта. В крайна сметка вместо него в серия влиза He-177 A-5.

Ахилесовата пета на самолета още от създаването му е куплираният двигател DB-610, представляващ двойка DB-605s. 24 цилиндровият двигател отдава 2950 к.с. мощност и задвижва четирилопатно витло. Но двигателите твърде често прегряват и се запалват, поради което пилотите наричат самолета “Reichsfackel” (Имперска запалка). Куплирането на двигателите в една мотогондола се налага за снижаване на челното аеродинамично съпротивление, в сравнение с четири гондоли. He.177 е самолет с много добри аеродинамични характеристики и по тази причина пилотите го харесват.

По време на изпитания в Рехлин са установени 56 възможни причини за пожар. През януари 1943 год. се прави препоръка за доработване на двигателната група на самолетите от този тип и техническият департамент заключава, че в крайна сметка всички проблеми със самолета са разрешени, но самолетите, които в момента са на линиите за серийно производство така и не са доработени за да не се снижава темпа на доставки.

He-177 A-5 e предназначен основно като носител на торпеда LT-50, ракети Hs-293 или планиращи бомби “FX-1400 “Fritz-X”. Крилото е усилено, стойките на шасито също, а поделеронните задкрилки са снети. Отбранителното въоръжение е по образец на He-177 A-3/R-2. първият от трите бомбоотсека е закрит, а на негово място е поставен външен държател.

Бомбата Ruhrstahl/Kramer X-1, известна като “Fritz-X” е разработена специално за атака на морски цели. След като се освободи от бомбардировача, тя се управлява визуално с помощта на малък джойстик. По време на проведените тестове са реализирани 50% попадение в квадрат с размери 5 на 5 метра от височина 4000 метра. Бойната глава на “Fritz-X” е от бомбата SD-1400с 325 кг експлозив. С “Fritz-X” е потопен италианският боен кораб “Roma” на 14 септември 1943 година.

Изработват се няколко варианта на He-177 A-5, в това число He-177 A-5/R-5 с допълнителна дистанционно управляема установка зад бомбоотсека, R-6 е бил със закрити двата предни бомбоотсека, R-7 е имал херметична кабина и таван на полета до 15200 м., а пуснатият в единствен екземпляр R-8 е имал дистанционно управляеми стрелкови установки под кабината и в опашната част, но и твърде сложна система за тяхното управление.

През 1944 год. са изработени 565 He-177 A-5. производството окончателно спира през октомври с приемането на “спешна изтребителна програма”.

И така...

Настоящият модел е закупен от “Борса” във форума. Кутията е масивна, но в типичен ревелски стил – мек гланцов картон със странично отваряне. Има чудесен боксарт, а отстрани – традиционна кратка информация за самолета и снимки на детайли от готовия модел. Готовият модел трябва да е с дължина 30,3 см и разпереност 43,3 см. Моделът е релийз 2000 година.

В кутията, опаковани в найлонов плик откриваме платките с детайли, отляти от светло-сива пластмаса, платка с прозрачните детайли, а извън плика – инструкция и декален лист

Инструкцията е 23 страници във формат А4. Традиционно има черно-бяла снимка на готовия модел, кратка история с ТТД на самолета, на стр.5 и 6 са платките с детайли, на стр.7 използваните бои, а изработката на модела е показана в 64 стъпки до стр.20. На стр.21 и стр.23 са дадени двете предложени камуфлажни схеми, а на стр.22 е схема на декалите за служебните маркировки и обозначения, общи за двата варианта.

Декалите са много добре напечатани, без размиване на цветовете, добре напасвани и без забележки. Има пълен комплект служебни надписи и маркировки.

Позволяват изработването на два варианта:

- Heinkel He-177 A-5, 4./KG 100 Chateaudun 1944 – камуфлаж отдолу RLM 65, отгоре RLM 02 с ивици RLM 73

- Heinkel He-177 A-5, 2./KG 40 Bordeaux-Merignac, end 1944 – цялостен камуфлаж RLM 76 с неравномерни петна RLM 75

Всички детайли са отляти прецизно, без забележки и всмукнатини. Гравировката е вдлъбната и подробна, като леко е преекспонирана на хоризонталните стабилизатори.

На платка А са двете половини на фюзелажа, колелета на основният колесник и бомби. Маркирани са четири от бомбите като Parts not used. Фюзелажът има гравиран интериор от вътрешна страна на пилотската кабина.

Платка В и С съдържат по две полукрила – горна и долна част. Опаковани са в отделен найлонов плик. Основни недостатъци – затворени крайни капаци на колесника и отлята на място крилна механизация. Ако искате раздвижен модел ще се наложи да режете.

Платки D, E и F са отляти заедно на едно рамо. На D са трите допълнителни външни бомбодържателя, на E са елементите за изработване на три бомби Fritz X, а на F са елементи на отбранителната кула и детайлите за подвижната част на вертикалния стабилизатор. Самите бомби са чудесно отляти, с ясно обособени трасьори в задната част. Трябва да се има предвид, че в инструкцията е изобразено погрешно поставянето на предните стабилизатори – задължителна е консултация със снимки, за да ги поставите в правилното положение.

Платка G съдържа елементите на колесника, капаци за шахтите, витла, основа за тях, шахта на бомбоотсека, предна част на мотогондолите с радиатори, и др. Шахтата е добре детайлизирана, самите части по платката са без дефекти.

Последната платка H съдържа всички останали елементи от интериора и екстериора – хоризонтални стабилизатори, кокпит, приборни табла, колелета на предния колесник, отбранително въоръжение т.н. Отливката е без забележки, а инструментите панели са с много добра текстура.

Общо непрозрачните детайли са над 200.

В отделен плик е платката с прозрачните детайли. Те са 17 на брой, с добър фрейминг и прозрачност, но малко дебелички.

В заключение – чудесен модел на този забележителен самолет. CMK и Eduard продават чудесни детайлни сетове, което позволява раздвижването на модела:

CMK 7060 He-177A Engine Set

CMK 7061 He-177A Exterior Set

CMK 7062 He-177A Undercarriage

Eduard XS094 He-177 Mask - Cancelled

Eduard 72357 He-177 Detail Set

Eduard CX038 He-177 Mask

Eduard XS538 He-177 Nat. Insignia - Cancelled

Eduard SS288 He-177 ZOOM Self Adhesive

Eduard 73288 He-177 with Hs.293 Color Set Self Adhesive