Кутия: много твърд картон със странично отваряне

Закупен от: премиерно за Клуб "Стендов Моделизъм" от Squadron

Цена: 47,25 USD, без доставка

История: http://en.wikipedia.org/wiki/Convair_B-36; http://www.cowtown.net/proweb/B36_Home.htm; http://home.att.net/~jbaugher2/b36_17.html; http://wapedia.mobi/en/FICON_project.

Моделът: Изключително приятна изненада, предвид солената цена. Фина, вътрешна гравировка по детайлите, девет платки, отляти в сива пластмаса и една за прозрачните детайли, общо 176 части. В кутията ще намерите части и за по-стандартните B-36 и RB-36 Peacemaker, но за тях не са предвидени декали. Дадена е възможност да се изработи и ранният В-36, без допълнителни реактивни двигатели. Детайлен кокпит, гравировка с много подробности, добре изпълнени джанти и стойки на колесника. Включени са два паразитни изтребители, като XF-85 има и транспортна количка и представлява вторият прототип, с по-усъвършенствано крило! И двата изтребителя са изпълнени с доста подробности, като за мащаб 1/144, да не говориме, че F-84F на ESCI в 1/72 (Airfix, Revell, Italeri) e с външна разшивка и горе-долу толкова детайли. Декалите са добре изпълнени, инструкциите са достатъчно подробни.

Първи впечатления:

Платка А - съдържа двете половини на корпуса, части за бомбовата шахта и кормилата за посока на вертикалният стабилизатор.

Платка В - съдържа двете половини на крилете и хоризонталните стабилизатори.

Платка С - тук се намира пилотската кабина, задното отбранително въоръжение, шахтите на основен и носов колесник, самите колесници, предните гуми с джанти и вътрешната страна на джантите на основният колесник

Платка E - витла, външната част на гумите, щанги на колесника, части от кока на витлата.

Платка F - е двете двойки реактивни двигатели:

Платка Н - пилоните на двигателите:

Платка I - Паразитен изтребител McDonnell XF-85 "Goblin", детайли по бомбовата шахта, системата за приемане на самолети, херметична преграда.

Платка J - Съдържа частите на изтребител RF-84F

Платка D - прозрачни детайли, гумени части за витлата.

Инструкции: Сгънат на три лист; при сгънато положение всеки един лист е формат А-4. Подробни схеми за сглобяване със 17 стъпки, водещи до готовия модел.

Декали: Един лист, 26,1 х 14,8 cm, с една версия + един лист, формат А5 с цветни инструкции за техническите надписи.

Версии: 1 брой за всеки от трите самолета.

1. ConVair GRB-36 Ficon, USAF, Strategic Air Command(SAC) номенклатурен № 44-92077, 1954 г.

2. Republic RF-84F Thunderstreak, USAF, SAC; ескадрилен BUZZ-code FS266 и номенклатурен №27266, 1954 г.

3. McDonnell XF-85 Goblin, USAF, № 6524 - II-ри прототип

Положителни страни: Изключително ниво на детайлност по екстериора. Точен, с малки изключения, като пропорции, три модела "on the box", включено е всичко необходимо, за да се изпълни прикачане на паразитни самолети на земята или в полет, детайлна кабина, отлични инструкции и схеми за нанасяне на боята

Отрицателни страни: Една, но сериозна: доста солено удоволствие!

Заключение: Има ли и какви са другите модели? Наскоро, за пореден път, бе преиздаден в лимитирана серия B-36 на Revell-Monogram в мащаб 1/72. С крила над 1 метър и външна разшивка е сериозно предизвикателство. В мащаб 1/144 други модели, освен различни версии на същият производител, до този момент няма. За сега си остава отлична, макар и доста скъпа, алтернатива за апартаментите и ограничените с място колекционери. Задължителна придобивка за феновете на този самолет, силно препоръчвам.