Ако има нещо, което мразя, това е обречената на неуспех битка с каталожните номера и номерата на китовете на Hasegawa... Почти никога не си сигурен на 100% какво има в поредната кутия. Особено, когато става въпрос за "Бети".

Първото "Бети" на японската фирма се появява на бял свят през далечната 1967 година - Hasegawa JS-24 1/72 G4M1 Betty. Опаковано е успешно от FROG и AMT. Две години по-късно, през 1969 година, вярна на традициите си (които тогава още не са това, което е сега), Hasegawa опакова същия модел и му добавя ракетният планер за самоубийци "Ока" - Hasegawa K2 1/72 G4M1 + Ohka type 11. Разбира се, "Ока"-та се предлага и опакована като самостоятелен кит. Следващият комплект се ражда почти едновременно с мен през 1973-та година - JS-69 1/72 G4M1 + Ohka type 11, като разликата е добавената количка а "Ока"-та. Hasegawa K-002 1/72 G4M1 + Ohka type 11 е пуснат през 1981 год. и матрицата е отново същата. Hasegawa Qp-15 1/72 G4M1 Betty е отново същият модел, реализиран с нов боксарт десет години по-късно (1991 год.). "Ока"-та все още е в комплекта. Излишно е да казвам, че това е архаичен модел, изпъкнала разшивка, сравнително малки детайли, липса на интериор (представеният няма нищо общо с действителността), но пък успява да пресъздаде духът на "краставицата". През 1998 год. е реализиран DO 102 1/72 G4M1 Betty + Ohka - отново същият кит с нов бокс-арт.

През 1997 година най-сетне Hasegawa се "взема в ръце" и пуска настоящият CP7 1/72 Mitsubishi G4M2 Betty, който е напълно в духа на модерните традиции в моделизма - фина гравировка, достоверен интериор, но... без "Ока".

На следващата година фирмата пуска с кит номер CP-8 същото "Бети", но с добавена "Ока".

Незнайно защо старият и архаичен модел, роден през 1967 година продължава да се предлага от фирмата. Може би наистина Hasegawa няма намерение да направи G4M1 с вдлъбната разшивка.

В крайна сметка това и предопредели избора ми - спрях се на G4M2, а не на G4M1, именно заради гравировката и детайлизацията. Моята цел беше моделът G4M2E с "Ока", но незнайно защо ми беше изпратен този... Явно Greatmodels вече не са това, което бяха...

И така...

Разработен на базата на Mitsubishi G3M (Nell), прототипът на Mitsubishi G4M се издига в първи полет на 23 октомври 1939. Съюзниците му дават кодово име "Betty", а пълното японско наименование е Isshiki Rikujo Kogeki-ki, или съкратено Isshiki-riko. Това се превежда като “Тип 1 земно базиран бомбардировач”.

Двумоторен свободно носещ целометалически моноплан, скоростен бомбардировач-торпедоносец с екипаж от 7-8 човека, G4M взема активно участие в бойните действия над Тихия океан от първият до последният ден на войната. Той притежава голяма далечина на полета, съчетана със сравнително висока скорост и съвършена аеродинамична форма, благодарение на които става един от символите на японската авиация - наравно със знаменитият АбМ "Зеро". С максимална скорост 437 км/ч, и далечина на полета 5000 км., "Бети" носи 1000 кг бомби или едно торпедо, и е въоръжен с 2x20 мм оръдия и 3x7,71 мм картечници. Двигателите са два звездообразни двойни звезди 14-цилиндрови двигателя "Касей" 21 с максимална мощност 1800 к.с. при 2450 об/мин. Общо са произведени 2446 самолета от типа G4M.

G4M2 е пуснат в производство през юли 1943 година.

Кутията е с капак, доста голяма и забележително висока. Капакът е от гланциран картон, с чудесен бокс-арт. Вътре грижливо опаковани намираме непрозрачните детайли - в два найлонови плика, и декалите плюс прозрачните детайли - в трети плик.

Инструкцията е тип чаршаф, с осем страници, на които в 14 стъпки е дадена последователността за изработката на модела.Схемите са много добри, обозначенията освен на японски са дублирани и на английски.

Ако се вярва на надписа върху кутията, частите са над 160. Готовият модел трябва да е дълъг 273 мм и с разпереност 346 мм. На пръв поглед всичко "заспива" върху наличните ми чертежи от Maru Mechanik.

Декалите са отпечатани много добре, без дефекти, има цяла палитра цифри за бордни номера, което дава възможност за развихряне на фантазията. Има предвиден декал за приборното табло. Според инструкцията може да избирате между три машини:

1. G4M2 YOKOSUKA Naval Flying Group, FUKUOKA TUIKI AB. 1944 September - едноцветен зелен камуфлаж и сиви долни повърхности.

2. G4M2 701st Attack Squadron, 755th Naval Flying Group, 1944 April - идентичен камуфлаж, разликата е в остъклението на канцела и закритите странични прозорчета на фюзелажа.

4. G4M2 762nd Naval Flying Group IBARAGI KONOIKE AB. 1944 April - изцяло зелен камуфлаж.

Има добавени polly caps (4 бр.), от които се използват само две - за подвижните витла.

Платката с прозрачните детайли е с перфектна отливка, фина гравировка и без дефекти. Елементите са достатъчно тънкостенни и предвид ясната визия към интериора, ще ви се наложи да поработите доста по него. Има два различни носови канцела.

Непрозрачните детайли са отляти от сива пластмаса, без забележки, с фина вътрешна гравировка. Ежекторите са разположени от вътрешната страна. На някои от детайлите има видими всмукнатини, които трябва да се запълнят с кит. Предизвикателство са едро габаритните части, но Hasegawa са се справили много добре.

Платка А съдържа двете черупки на фюзелажа, люковете на бомбовата шахта и долните черупки на мотогондолите. Имитиран е достатъчно достоверен интериор, но определено ще трябва да добавите доста детайли. Бомбовата шахта може да се остави отворена или затворена - по избор на моделиста.

Платка В и огледалната и платка С имат по два детайла - горна и долна половина на полукрилата. Фина гравировка и прекрасна детайлизация. При мен долните части са леко огънати. Забелязват се леки изпъкнали дефекти по елероните - задължително трябва да се шлайфат.

Платка D е основата на вътрешните отделения. Прекрасен релеф, а от долна страна е даден релефа на бомбовата шахта. За съжаление точно там има следи от ежектори, които няма как да бъдат скрити без да се наруши текстурата.

Две платки Е съдържат прекрасно изработените двигатели, хоризонтални стабилизатори, винтове. Без забележки.

Две платки G съдържат ауспусите за двата двигателя, капаци на колесника, елементи за мотогондолите. Без забележки. Капаците на колесника са с ежектори от вътрешната страна и са гладки.

Две платки Q съдържат елементите на основния колесник - гумите са отляти сплеснати от долния край, държачите за бомболюковете и други дребни елементи. Гумите не вдъхват особено доверие, джантите са схематични, а основната стойка изглежда груба. за сметка на това пък почти не се вижда при сглобения самолет.

Платка Т е пак в два екземпляра и позволява изработката на торпедо. Без забележки.

Платка S е в два екземпляра и позволява изработването на две бомби с бомбодържателите. Без забележки.

Платка N съдържа всички останали дребосъци по интериора. Картечниците са малко схематични, но са сравнително добри. Освен малки всмукнатини по част от детайлите няма други забележки.

Като заключение - чудесен модел. Най-доброто "Бети" в 1/72, още повече, че Eduard предлага и детайлен сет за него.

Горещо препоръчвам на всички фенове на японската авиация!