Цена и начин на придобиване: Подарък, в родните магазини се продава за около 36 лв.

История. F-15E Strike Eagle e двуместен, двудвигателен реактивен многоцелеви изтребител с акцент върху способностите да нанася удари по земни цели, денем и нощем, във всякакви МТО, с проникване в дълбочина на противникова територия, без изтребително прикритие. Създаден е от McDonnell Douglas по програмата на USAF ETF (Enhanced Tactical Fighter) от 03.1981г., за замяна на F-111. Преборва се с предложеието на General Dynamics F-16XL. Прави първия си полет на 11.12.1986г. От изтребителните варианти на F-15 Eagle, "Ударният Орел" се отличава видимо по двуместната кабина, където второто място е за оператора на оръжейните системи, конфомните резервоари, които са долепени от двете страни на въздухозаборниците и мотогондолите, добавените точки за окачване на оръжия, контейнерите за навигация и прицелване, издутите капаци на основния колесник и други по-дребни детайли. В съответствие с новите задачи на самолета е променено оборудването: поставени са нов радар, навигационна система, система за РЕБ и характерните контейнери на системата LANTIRN AN/AAQ-13 и AN/AAQ-14, които се окачват под въздухозаборниците и съдържат радар за полет по релефа на местността, инфрачервени сензори, лазерен целеуказател, така необходими за типичните ударни мисии, които F-15E е предвиден да изпълнява. В началото на производството на самолета са монтирани двигатели Pratt&Whitney F-100 PW-220, а по-късно се монтират F-100 PW-229 с повишена тяга и надеждност. Бойният дебют на F-15E е операция "Пустинен щит"/"Пустинна буря", като след това машините са широко използвани при ударите срещу бивша Югославия, Афганистан, Ирак. От началото на производството до наши дни на F-15E непрекъснато вървят подобрения: интегрират се нови оръжия и оборудване, използват се по-модерни прицелни контейнери (Litening II и Sniper), добавят се нови комуникационни средства (GPS, Link 16), подменят се предните странични пилони за въоръжение с нова форма, заради склонност за образуване на пукнатини в старите. F-15E е на въоръжение във ВВС на САЩ и с различни изменения в Израел (F-15I), Саудитска Арабия (F-15S), Република Корея (F-15К) и Сингапур (F-15SG).

Моделът, който ще разгледам е F-15E на Revell, мащаб 1/48, във варианта, предлаган от немското поделение на компанията. Излeзe през 2000 г. От същата матрица се предлагат още два варианта: един на американския Revell и един на ProModeler, като разликите са кутията, ваденките а в комплекта на ProModeler има и добавени опции за въоръжението.

Кутия. Среднотвърд картон, обемиста, с неудобното, странично отваряне, характерно за Revell. Спокойна композиция на рисунката, изобразяваща F-15E от 494FS/48FW , базирано в RAF Lakenheath, разкрасен с тигрови шарки по бордовете, за участие в Tigermeet - срещата на изтребителни ескадрили от НАТО, 1998г. Лехфелд Германия.

Частите на модела са разпределени на осем рамки от сива пластмаса и една рамка с прозрачни детайли. Всичко е старателно опаковано в найлон, като двете рамки с фюзелажа имат щифтове и отворчета за фиксиране една към друга.

Подробности.

Качеството на отливките е високо, но все пак не е идеално. Тук-таме има по някоя ципичка, следа от изхвъргач, а по повърхността на някои от големите, плоски части, забелязах малки дефектчета, които трябва да бъдат загладени. Разшивката е вътрешна и фина и подробна, с множество вдлъбнати нитчета.

Детайлността е отлична. Кабината е подробна, катапултните кресла са прилични (е не са като смолни, но биват), приборните табла са с добре очертани дисплеи, прибори и контроли, отделно има ваденки за тях, "ваната" на кабината е с хубави странични конзоли с изпъкнали детайлчета, дадени са два лоста за управление, а за оператора на въоръжението има и два "джойстика" за управление на сензорите.

Тялото е дадено от четири части: две за носовата част с кабината, с делене по вертикала, и две за останалата част от фюзелажа, с делене по хоризонтала, като на горната част са отляти част от крилото и целите хоризонтални стабилизатори. За опашката е дадена спирачна кука (по-точно задния край на куката, останалата част си е отлята на фюзелажа). Има детайлче с дулата на оръдието М-61A. Въздушната спирачка на гърба е отделна и може да се монтира отворена.

Крилото (тази част, която не е отлята с фюзелажа) е представено от две долни повърхности и две по-малки конзоли горни повърхности. Всички управляващи повърхности са отляти в неутрално положение.

Вертикалните стабилизатори са от по една цяла част.

Въздухозаборниците са добре представени с отделни двойки части, които оформят дълги канали и се "заклещват" между черупките на фюзелажа. Отделно са дадени първи степени на компресорите на двигателите и части за регулируемите входни устройства. За разкош има и твърди защитни капаци за въздухозаборниците.

Конформните резервоари са от по една цяла част, с отделни детайли за долните гребени с бомбодържатели и по три пилона за страничните точки на окачване. Предните странични пилони са от стария тип, със скосен преден ръб. За всички държатели си има допълнителни детайлчета за фиксиращите болтове.

Соплата на двигателите са дълбоки, с детайли от последната степен на турбината на дъното и доста подробни регулируеми сопла, съставени от по три цилиндрични сектора със створки и отделни части за всичките лостчета (30, плюс 1 резервно) за затваряне/отваряне на соплата. Дадени са и коректните за двигателите F-100PW-229 малки заборничета за опашната част.

Нишите на колесника са прилично подробни, механизмите за спускане и прибиране на стойките са детайлни. За носовата ниша има опция предният капак да се остави отворен, обикновено е затворен, но понякога се отваря за поддръжка , като тогава слагат предпазен щифт с "Remove before flight" флагче в нишата. Стойките са чудесни, колелата на основните колесници са дадени от две части (жалко) и имат много добри детайли на джантите. Гумите са отляти със сплесквания. Носовата стойка е дадена от цяла част и отделно колело. Специално за стойките на шасито на този модел съм чел, че се препоръчват метални части, защото има риск от огъване на пласмасовите стойки, особено носовата, от тежестта на модела.

Окачваемият инвентар е представен обидно постно за такава могъща ударна машина. Два крилни пилона, на които може да се окачат по един резервоар и по две ракети AIM-9L/M Sidewinder, на пускови устройства LAU-114, двата контейнера на системата LANTIRN (доста прилично направени), с техните си пилони и един подтелен пилон. За пилоните на конформните резервоари писах по-горе. И това е всичко, няма бомби, няма дяволи.

Прозрачните части се състоят от дисплей на челното стъкло, козирка на фанара, подвижен фанар (за него си има отделна непрозрачна долна рамка) и фарове за кацане. Прозрачността е отлична, НО... В моя комплект отливките са леко зле, на частите на фанара рамките са неравномерно отляти и на места почти не личат. По дължината на подвижния фанар има изпъкнала технологична линийка, която трябва да бъде заличена, а мястото и - полирано. Фанарът на кабината може да бъде монтиран отворен, като са дадени съответните силови цилиндри, а има и снемаема стълбичка за левия борд.

Ваденки. Добре напечатени, чудесни цветове, доволно много служебни надписи и маркировки. На листа изглеждат качествени, надписчето "Printed in Italy" обнадеждава. Все пак се вижда лека пикселизация по ваденките с тигровите шарки. Дадени са два варианта за маркировки:

a/c #91-604, 48th Fighter Wing "Statue of Liberty", 494th Fighter Squadron "Panthers", RAF Lakenheath, UK

NATO Tiger Meet 1998, Lechfeld, Germany. Това е машината от рисунката на кутията, с тигровите шарки;

a/c #86-0190, 57th Wing Tactical Fighter Weapons School F-15E Division Nellis AFB, NV. Това е самолет от школата по използване на въоръжението на USAF, с жълточерни карирани ивички на върховете на вертикалните стабилизатори.

И двете машини са в стандартния тъмносив камуфлаж за F-15E в FS36118 Gunship Grey.

Инструкция. Добре напечатена, оформена като брошурка. Съдържа историческа информация, схеми на частите с обозначения кои от тях не се използват, последователност за сглобяване от 55 стъпки, схеми за боядисване и маркировки. Типично за инструкциите на Revell, частите не са начертани, а са буквално като рисувани на ръка и на места в инструкцията не е особено ясно как точно се предполага да изглежда завършеният детайл след сглобяването.

Заключение. Много добър модел и най-добрият F-15E, който може да се намери на пазара. Прилично качество, чудесна детайлност, достъпна цена. Основни недостатъци: липсата на въоръжение, проблемни детайли по остъклението, "ревелска" инструкция. Не смятам, че моделът е особено сложен за изработка, но все пак търпението и внимаването не са излишни, предвид наличието на големи части за напасване, тъпата инструкция и подробните детайли.

Ако бъде изработен "от кутията" моделът е ОК за машина, която не е участвала в последните операции на USAF в Афганистан и Ирак. За по-съвременна версия са нужни нови ваденки, ракети AIM-120B/C с направляващи LAU-128 и адаптери за пилоните ADU-552, въоръжение въздух-земя (предимно различни калибри управляеми с лазер или GPS бомби), GPS и няколко други антени, евентуално контейнери за целеуказване Litening II или Sniper и контейнер за обмен на данни, нови предни странични пилони с не скосени атакуващи ръбове против образуване на пукнатини. Аз положително смятам да прибавя метален колесник, ваденки, AIM-120 с правилните направляващи, бомбово въоръжение и евентуално актуализирани пилони и антени. За конкретни варианти за аксесоарите ще пиша, когато си ги купя или при интерес за коментар по темата.