Представям ревю на една интересна и рядка машина - Sd.Kfz 263 Schwerer Panzerfunkwagen 8-Rad. Това е бронирана радио-кола, базирана на Sdkfz 232. Произведени са много малко бройки - около 240 броя като са използвани на всички бойни театри (най-вече на Африканския театър) където 8-колесните возила се оказват най-доброто, с което Ромел разполага за далечно разузнаване из широките пространства на пустинята.

Шасито е 8-колесно, със задвижване у управление на всичките колела, за подобряване на ефективността по пресечен терен. Колата е бронирана с 15ммм наклонена броня отпред, 8мм по страните и 5мм по покрива и в долната част. Бронята предпазва само от леко стрелково оръжие и фрагменти от гранати. Използва се необичайното разположение на двама механик-водачи в двата края на возилото, т.е. може да се управлява напред и назад с голяма лекота. Двигателят е 155 к.с.,8-цилиндров Bussing-NAG L8V-G бензин, с максимална скорост 85 км/ч и радиус на действие от 300км.

Разликата на тази машина с базовата 231/232 е фиксираната горна част, без въртяща се купола и въоръжение само от една картечница MG34, монтирана в челото. Основното предназначение е като мобилна командна машина с радио оборудване за координиране и разузнаване.

Моделът е в стабилна кутия с горно отваряне и прекрасен боксарт. Вътре намираме 8 платки от светлокафява пластмаса, основния корпус в отделно пликче, рамата на машината, платка с прозрачни детайли, 2 винилови платки с маншони, 8 винилови гуми, 2 малки платки с фотоец, декален лист, инструкция и плакат А4 формат с боксарт-а от капака :). Всичко е опаковано много добре, като някои детайли имат допълнителна предпазна опаковка.

Платка А е два броя-тук са елементите от окачването и ходовата част-ресори, колела и т.н.;

B - това са детайли от трансмисията, кормилната уредба, двигателното;

С - капаци, страничните части от тялото;

D - калниците, различни кутии и инструменти, резервоарите;

I - това е рамата на возилото, която е запечатана отделно в кутийка от плексиглас, което предотвратява евентуално счупване или огъване.

Н-прозрачни детайли-фарове и т.н.

L - елементите на антените, телескопичната и основната, както и някои капаци и други детайли;

М - куполата (неподвижна);

N - детайлите на предния щит;

Е - тялото на машината, състоящо се от две части;

Т - виниловите гуми и маншони - добра детайлност на грайферите;

G1 и G2-платките с фотоецваните детайли- решетки, дръжки и други малки елементи;

J-декалния лист-добре отпечатан,дава възможност за изработката на 4 машини-една в пустинен камуфлаж и три сиви:

- 7th Panzer Division, Russia 1941 in Panzer Grey;
- 3rd Reconnaissance Battalion, 21 Panzer Division, Libya 1941;
- 7th Panzer Division, France 1940;
- 4th Panzer Division, Poland 1939.

Инструкцията е подробна тип книжка А4 формат с последователни и добре обозначени стъпки (този тип са най-предпочитани от мен);

Плакат А4 с боксарт-а на капака;

Всички детайли са перфектно отляти, поне на пръв поглед не виждам леяци или някакви дефекти. Има детайлен интериор, двигател, окачване и трансмисия както и антените, които са много фино отляти.

Единствената забележка - няма радиооборудване, което си е учудващо, предвид че това е радио-кола. Естествено при сглобен модел абсолютно нищо няма да се вижда отвътре, така че може би не е голям проблем, но все пак... :)

В заключение чудесен модел на тази необичайна машина, като с разпъната телескопична антена би изглеждал доста внушително (все пак е доста крехка и трябва да се внимава много). Засега единственото предложение в 1/35 мащаб, като от Bronco също са анонсирали същия модел, но доколкото знам не е излезнал още на пазара.