През декември 1914 год. приключва маневреният период на Първата световна война. Бойните полета са осеяни с траншеи, телени заграждения и фортификационни съоръжения. Убийственият картечен огън обезсмисля всяка пехотна атака.

Британският танк Mk.I е първият такъв, влязъл в битка. Въоръжен е с оръдия Hotchkiss 57 mm и ... флотски екипаж. Първото използване на танка е на 15 септември 1916 год. на север от река Сома. Тази атака е последният опит на англичаните да постигнат успех в голяма операция, която започва на 1 юли. След месец и половина месеца британците са успели да се придвижат едва 2 км напред. В нападението, в което вземат участие тридесет и два Mk.I, само за пет часа британците изместват линията на фронта с пет километра напред. Танкът категорично се доказва като нова сила на бойното поле.

Моделът на Master Box в 1/72 е доста приятна изненада, както по отношение избрания мащаб, така и по отношение избора на обект. Кутията е от гланциран картон със странично отваряне. Има красив боксарт отпред и камуфлажна схема на гърба, с референции по Vallejo и Lifecolor.

В кутията, в найлонов плик, има платки от сива пластмаса с общо 46 детайла, винилови вериги, найлоново пликче с фотоецвани детайли и инструкция за изработване. Инструкцията и схемите за изработване на модела са разбираеми и достатъчно ясни. Фотоецваната платка съдържа противогранатната мрежа, както и елементи от конструкцията и. Произведена е от Northstar Models и по детайлите няма забележки. Следва да се има предвид, че такива мрежи не се използват след битката при р.Сома.

Пластмасовите детайли са с чудесна текстура, много добра отливка и добро членение. Пластмасата е доста чуплива, особено в района на пружините и предния теглич. Някои от елементите на противогранатната мрежа са със замазана повърхност и недоотляти. По част от детайлите има леяци, но не представляват проблем. По отношение детайлизацията имам единствено забележка към люковете, че не е предвидено да се отварят, както и по отношение на оръдията - липсва им процепа за мерника. Интериор няма никакъв, предполагам някой все пак ще изкара смолен...

Разочарованието в комплекта са виниловите вериги. Изглеждат доста твърди, с дефекти по текстурата и в местата за захващане към рамките им. Не е удачен и начинът за захващане на двете страни на веригата.

Като заключение - чудесен модел на атрактивна цена. Сега очакваме от Master Box да увеличи семейството британски танкове. За модела се предлага корекционен детайлен сет от NH Detail с кат.№ 72-036.