Дойде ред да представя ревю на съюзнически танк, модификация на най-важният такъв (Sherman) според мен, воювал на всички фронтове, вкл. и в Съветската армия.

Sherman Firefly ( Светулка) е британска модификация, с монтирано много ефективното и най-добро съюзническо противотанково оръдие 76,2mm - 17pdr (с пробивност по-добра от тази на 88мм на Тигър и 75мм на Пантера). Поради национална гордост американците отказват да монтират това оръдие на своите танкове и до края на войната не успяват да произведат адекватно такова. Британците от своя страна виждат потенциала на оръжието и успяват да приспособят танка, за да може да се монтира. Този модел на Sherman е единственият танк на Западния фронт, който може ефективно да се бори срещу Тигрите и Пантерите на немците, които за изненада на съюзниците са в доста големи количества в Нормандия. Тъй като отката на оръдието е 1 м, е променена системата за откат, вместо да се модифицира куполата на танка.

Тегло - 33 тона, екипаж от 4 души, челна броня 89 мм, 77 снаряда боезапас; допълнително въоръжение от .30cal (7,62 mm) Browning сдвоена картечница и .50cal (12.7mm) Browning противовъздушна, монтираща се на командирската купола - боезапас от 5000 патрона.

Произведени са общо около 2000 бр., участващи от Нормандия до края на войната. Големи количества са предадени на канадските и полските танкови части, сражаващи се за съюзниците. Предполага се, че знаменития немски танков ас Михаел Витман е унищожен от засада (заедно с още няколко Тигъра), именно от Firefly , в сраженията южно от Кан при операция Totalize.

Има два варианта - VC и IC, като разликата е в нитования и заоблен корпус при първия, и ъгловат и със заваръчни шевове при втория вариант.

Sherman Firefly Ic-welded hull, 1/35 Dragon Мнениеот Venko » 26 Авг 2013, 18:00 Дойде ред да представя ревю на съюзнически танк, модификация на най-важния такъв (Sherman) според мен, воювал на всички фронтове вкл. и в Съветската армия. Sherman Firefly ( Светулка) е британска модификация, с монтирано много ефективното и най-добро съюзническо противотанково оръдие 76,2mm-17pdr (с пробивност по-добра от тази на 88мм на Тигър и 75мм на Пантера). Поради национална гордост американците отказват да монтират това оръдие на своите танкове и до края на войната не успяват да произведат адекватно такова. Британците от своя страна виждат потенциала на оръжието и успяват да приспособят танка, за да може да се монтира. Този модел на Sherman е единствения танк на Западния фронт, който може ефективно да се бори срещу Тигрите и Пантерите на немците, които за изненада на съюзниците са в доста големи количества в Нормандия. Тъй като отката на оръдието е 1м, е променена системата за откат, вместо да се модифицира куполата на танка. Тегло-33 тона, екипаж от 4 души, челна броня 89мм, 77 снаряда боезапас; допълнително въоръжение от .30cal(7,62 mm) Browning коаксиална картечница и .50cal(12.7mm) Browning противовъздушна, монтираща се на командирската купола- боезапас от 5000 патрона. Произведени са общо около 2000 бр., участващи от Нормандия до края на войната. Големи количества са предадени на канадските и полските танкови части, сражаващи се за съюзниците. Предполага се, че знаменития немски танков ас Михаел Витман е унищожен от засада (заедно с още няколко Тигъра), именно от Firefly , в сраженията южно от Кан при операция Totalize. Има два варианта- VC и IC, като разликата е в нитования и заоблен корпус при първия, и ъгловат и със заваръчни шевове при втория вариант.

Моделът е на Dragon, в стандартната кутия от твърд картон с горно отваряне на капака. Боксартът е много добър, показващ полски Sherman и унищожен Panther зад него.

Кутията отново е пълна с платки и други благинки, не съм си играл да ги броя (интересното при всички модели на фирмата е, че веднъж извадени, частите много трудно могат да се напаснат обратно и да се затвори капака както е бил ).

Детайлите са много добре отляти, както винаги, без остатъци като тук имаме микс от части от предишни модели, както и нови такива. Оттам и многото неизползваеми, оставащи за кутията с резервни части. Основния корпус е от модел 6511 Sherman Normandy, като са добавени и нови части за британската модификация.

Ходовата част е подробна, с варианти за ролките и други елементи. Има също два вида купола - стандартната с опция за .50 cal картечница, и късната британска без тази опция. Дадени са също прозрачни части за перископите и командирската купола, фотоецвана платка с различни решетки, предпазни рамки за фаровете, калници и др. Долната и горната част на корпуса са отделни цели части, както и куполата, като по нея и на други повърхности има характерната текстура на метала със различни следи по нея. Всички капаци, инструменти и други по-малки детайли са отделно, за инструментите има два варианта - с отляти крепежни ремъци и без (предвидени от фотоец).

Веригите са DS Tracks, тип Т 48, много добри отново, без забележки. Инструкцията е типичната - тип сгъваем лист.

Декалният лист е отпечатан от Cartograf, но за жалост само с една (!?) камуфлажна схема - Polish 2 AR, 1st Armoured Div in Normandy.

Като цяло много хубав модел на тази машина, като сглобка ще се види как е, предполагам няма да има проблеми, въпреки някои негативни отзиви за част от сглобката из нет-а.