Представям модел на този широкоизвестен немски танк от ВСВ, според някои най-добрият танков дизайн за това време.

Техническата спецификация ще я представя накратко, информация има много вкл. и във форума. Дизайнът на машината е проектиран 1942 от MAN AG в отговор на руските Т-34 и нуждата от надежден среден танк, като производството започва Декември 1942 и се сглобява също от Daimler-Benz и MNH. Броня 15 до 120мм в предната част, главно въоръжение от 75 мм KwK 42 L/70 с боезапас от 79 снаряда,2х7,92мм MG 34 с 5100 патрона. Силовата установка е V-12 бензинов Maybach HL230 P30, 690 конски сили (515 kW). Тегло 44,8 тона, екипаж от 5 души, двойно торсионно окачване и застъпващи се опорни ролки. Радиус на действие 250 км, скорост 55км/ч при първите машини, 46 км/ч при последващите. Произведени са общо около 6000 бройки и взема участие на Източния, Западния фронт и Италианската кампания.

Конкретният модел е на Dragon, кат.номер 6384. Частите са почти същите като на предишния модел 6268 с тази разлика, че тук имаме нови, с нанесен цимерит.

Всички детайли са много добре отляти, без дефекти, като най-голямо впечатление прави цимерита - много фино пресъздаден с характерно износване на места в резултат на експлоатацията.

Долната част на корпуса е отлята цяла, с отделни торсионни пръти. Ролките са с гумени бандажи, като са предвидени и стоманени такива за последната двойка като опция. Също така имаме два вида обтяжни ролки като избор.

Панелът над двигателното е подробно направен, с радиаторни решетки, вентилатори за охлаждане, различни капаци и други малки елементи.

Куполата също е една цяла част, с ранната маска на оръдието (закръглената, без "брадичка"), оръдието е цяло и дулен спирач от три части.

Веригите са DS Tracks, много добре отляти с перфектна детайлност. Имаме също няколко резервни тип Magic Tracks.

Дадени са метално въже и метални скоби, прозрачни детайли за перископите. Декалите са много добре отпечатани от Cartograf.

Имаме два варианта за ЗИП-овете на задния панел: от същия материал като веригите, симулиращи изкривяване и износване; и цели от пластмаса.

Инструкцията е подробна, типичната за Dragon. Дадени са камуфлажни схеми на четири машини:

-12th SS Panzer Division “Hitlerjungend”, Normandy 1944;
- 1./Pz.Rgt., 1st SS Panzer Division “Liebstandart Adolf Hitler”, Paris 1944;
- 9th SS Panzer Division “Hohenstaufen”, Normandy 1944 ;
- Pz.Brig. 106, Northern France 1944 .

В заключение: отличен модел на ранна Panther G, като най-голям плюс е много фино пресъздаденият цимерит.