Разработката и производството на возилото започва през 1935 и продължава до 1944г. Използвано е шасито на sPkw I Horch 801 с ъгловато бронирано тяло и купола. Двигателят 67 kW (90 конски сили) Horch 3.5 бензин е със задно разположение, даващ възможност за развиване на 80км/ч по шосе и 40 км/ч по пресечена местност. Максималният обсег е 300 км с едно зареждане.

Машината е широко използвана от разузнавателните батальони на танковите дивизии на Вермахта. Показва добри характеристики по добре развитата шосейна мрежа в Европа, но в Русия и Северна Африка, където терена е по-пресечен, представянето не е чак толкова добро. На тези театри колата постепенно е заменена в разузнавателната си роля от sdkfz 250/9 бронетранспортьор.

Отпред и отстрани бронята е с дебелина е 8мм, в останалата част е 5мм. Отворената отгоре купола е с предпазни мрежи против гранати. Основното въоръжение се състои от MG 34 7.92mm и 2cm KwK 30 L55 (впоследствие 2cm Flak 38) оръдие.

Няколко фирми предлагат модел на тази машина, най-старият е този на Тамия, който вече отстъпва по доста показатели на по-новите. Tristar и Bronco също предлагат този модел, но нямам впечатления от тях.

Конкретният модел е в много стабилна кутия от твърд картон с горно отваряне на капака с приятен боксарт.

Вътре откриваме 4 платки от сива пластмаса, двете части на корпуса, 3 платки с фотоец, малка прозрачна платка с фаровете, 4бр. винилови гуми, инструкция и цветен лист формат А4 с две камуфлажни схеми.

Горната и долната част на корпуса на возилото са отляти отделно, с много добра детайлност и интериор, без следи от леяци.

На първата платка са куполата от две части, детайлите на въоръжението - MG 34, избор от три вида 2см оръдие, части от интериора.

Втората платка: детайли от ходовата част-самите джанти на гумите, пружинното окачване, гранати и други аксесоари от интериора.

Третата платка: различните капаци, врати,резервната гума, още малки елементи от интериора, крик, инструменти.

Четвъртата платка: частите на шасито, предаването, двигателя-всичко е много подробно.

Гумите са винилови с много добра детайлност на грайферите.

Малка платка с прозрачните фарове.

Цели три фотоецвани платки с различни детайли: предимно решетки и частите на куполната защитна мрежа.

Всички детайли са отляти много добре, почти без леяци.

Декалният лист е добре отпечатан, нямам забележки.

Инструкцията е от две части сгънати на четири, много подробна и последователна. Имаме също цветен лист с две схеми на машини:

- DAK 21. Panzer Division, Libya, Мay 1941;
- DAK 10. Panzer division, Tunis, February 1943;

Като цяло много хубав модел, с подробен интериор, шаси, двигател и фотоец, избор на три вида въоръжение, на цена около 45 лв. Силно препоръчвам на любителите на този тип машини.