В средата на 30-те известния автомобилен конструктор Фердинанд Порше предлага на Хитлер да се създаде „народен автомобил”. Порше разработва VW ”Beetle”. Изящните контури на този автомобил вдъхновяват останалите немски конструктори, които ясно показват предпочитания да строят машини с аеродинамични форми и скоро тези особености получават широко разпространение не само при автомобилите, но и при камионите, автобусите и пътническите влакове.

В заводите на Ludewig Brothers в гр.Есен произвеждат автобуси, използвайки шасита от различни камиони, на които поставят свои дизайнерски каросерии. През 30-те Ludewig, съвместно с Opel, започва производството на автобуси, на базата на тритонния камион Opel Blitz. Правени са различни концептуални разработки на автобуси с различен дизайн на тази база. Един от тях е автобус с невероятно елегантна външност, със закръглена предница, обтекаема форма и два аеродинамични стабилизатора в задната част. Названието на този автобус било ”Strassenzepp”, което въплътявало идеята на немските конструктори „Цепелин на аутобана”.

Този необичаен автобус е притежавал не само футуристична външност, но и интериор. Пасажерите са били разположени в централната част на салона в специални кресла със закръглени форми. Самите кресла били разположени под ъгъл 45 градуса към прозорците. Планирало се е автобусите да се използват като екскурзионни. Разположението на креслата и просторния светъл салон давали възможност да се извлече максимално удоволствие и комфорт от пътуването. Освен страничните прозорци, автобусът е имал и специални панорамни прозорци над тях за по-добър обзор.

В средата на 30-те фирма Ludewig пуска малка серия автобуси ”Strassenzepp”. Производството им било доста скъпо, поради което не били получени големи поръчки. Автобусите били използвани първоначално като рекламни за моторни състезания по новопостроените аутобани. Автобуси ”Strassenzepp” превозвали туристи по време на Олимпийските игри през 1936 година в Берлин. Няколко автобуса били получени от транспортната компания ODI и те се използвали като междуградски транспорт..

Освен гражданска употреба, автобуси от този тип били използвани и за военни цели. Luftwaffe използвали ”Strassenzepp” за превоз на екипажи, но такива случаи били редки. По-често автобуси от този тип били използвани за целите на пропагандата.

Моделът

RODEN продължава успешно да експлоатира линията "Opel Blitz", като засега Alrad 4n4 остава отвъд хоризонта,въпреки, че на няколко пъти се появи на хоризонта.

Кутията е гланциран мек картон със странично отваряне - мечтата на нескопосания куриер. Има хубав боксарт. на гърба е дадена цветна камуфлажна схема на единствения предлаган вариант - автобус от градската транспортна компания на Essen от 1937 година.

В кутията, грижливо запечатани в общ найлонов плик, откриваме платки с детайли, декално листче, прозрачен ацетатен лист с фреймове на остъклението и инструкция за сглобяване.

Инструкцията е тип книжка от четири листа. На първа страница има кратка история на автобуса, втора и трета страница изобразяват детайлите, а останалите страници онагледяват процеса на изработка, който е даден в 18 стъпки.

Декалното листче е съвсем семпло, отпечатано сравнително добре, като червения филм е избягал леко надолу и вдясно. Ацетатния лист е с добра прозрачност, но подозирам, че ще доведе до затруднения при монтажа, особено в частта си към огънатите панорамни стъкла отстрани на тавана.

Детайлите са отляти от сива пластмаса и са разположени на две големи и пет малки платки.

Платка А е стандартната за серията Opel Blitz и съдържа общо 44 детайла, като 19 от тях са маркирани да не се използват. Отливката им е прецизна, без забележки.

Две еднакви платки I съдържат 15 детайла всяка - колелета, елементи на окачването, туби (WTF?), фарове... Тубите са с всмукнатини, но пък не ес използват (въпреки, че не е маркирано). Колелетата са без разпробити вентилационни отвори.

На две единтични платки G са разположени по 10 детайла - седалки, фарове. По седалките има всмукнатини, но може да се приеме, че RODEN са искали да имитират отпечтъци от остри дупета.

Платка Р съдържа 13 детайла - седалки за задната част, огледало, габарит, заден номер. така и не установих къде точно се монтира детайл 8. Номерът е с малко по-различен размер от съответния декал.

На голямата платка К са основните часни на каросерията - общо 11 детайла. Отляти са грубо от малко по-тъмна пластмаса, с доста дефекти и леяци. Отливката е значително по-дебела, елементите по повърхността са доста губи и с дефекти.

Положителните страни - RODEN запълва с чудесни модели една ниша, която от дълго време е празна. политиката на фирмата в това начинание е последователна (изключваме Blitz 4x4) и ритмична.

Негативното в този модел е недомислената предница - не се вижда радиатора, както би трябвало да е. Вместо него има затапени с пластмаса решетки. Този проблем е решим чрез новия детайлен сет на NHDetail - 72-032 Opel Blitzbus Detail Set, който позволява да се премахнат пластмасовите решетки, да се издълбае пространството зад тях и муцунката на автобуса да придобие правилен вид. Детайлния сет дава възможност да се облагороди малко както екстериора (чистачки, основи за номерата и габарити), така и интериора - приборно табло с филм, странични поставки.

Друг проблем е предлагания само един вариант, но анализирайки политиката на фирмата смея да твърдя, че в скоро време ще има още един "Strasenzepp Essen" с други декали в нова кутия.

Моделът е доставен от "Нирахоби".