Една емблематична машина, произвеждана от 1942 до 1944 година, най-големият немски 6х6 камион, произвеждан от чехословашкият производител Татра. Притежава уникално шаси, независимо окачване и чудесен двигател с въздушно охлаждане. Това му позволява да носи товар от 6,5 до 8,0 тона. След войната производството продължава с 10-тонната версия T-111R и приключва едва през 1962 година.

През войната кабината се изработва от дърво поради липса на стратегически суровини. Произвеждани са различни варианти, като общата бройка за двадесет годишното производство достига 34 000.

Кутията е с гланциран капак и спокоен бокс-арт. В найлонов плик са опаковани детайлите, декално листче, а най-отдолу е инструкцията във формат А4, оформена на четири страници, и отпечатана на евтина хартия. На първата страница има схема и номерация на деталите плюс кратки инструкции на четири езика, на гърба имаме схематично двата предлагани камуфлажа, а вътре е дадена самата изработка на модела, дадена на една схема с лабиринт от стрелки. Полагането на декалите е посочено само със стрелки до мястото на полагане, без да е показано как точно трябва да изглежда самият декал.

Декалното листче е съвсем мъничко и ни дава следните варианти:

- Eastern Front, 1944 - Dark Yellow (Humbrol 94/Agama N21M)
- Eastern Front, 1944 - Dark Yellow с ивици Dark Green (Humbrol 30/Agama N23M)

Детайлите са типичен шорт-рън от два вида пластмаса - черна и сива, сравнително дебелички, от твърда пластмаса. Седем са платките от черна пластмаса, две са от сива. Общ брой на непрозрачните детайли - 62. Много добре е представено характерното тръбообразно шаси, двигателя и колелетата. Детайлите за кабината са добре отляти, но не е предвидено да се отварят нито вратите, нито капака отгоре. Интериорът е доста далеч от реалността и единственото оправдание за липсата му са дебелите стъкла. Има предвидено фотоецвано странично огледало.

Каросерията (сивите детайли) е много добре представена и дори е дадена текстурата на дървото - много фино и много прецизно. Трябва да се откажете от пластмасовата тента и да изработите шпригли и платнище, които ще стоят много по-добре.

Прозрачните детайли са общо 10 и са доста дебелички (1,6 мм) и с крива повърхност. Или трябва да се изшлайфат добре, или да се заменят с подходящи прозрачни елементи.

Заключение - много добър модел на този атрактивен камион.

Доставен от "Нирахоби".