Кутия:

Мека, картонена кутия с горно отваряне. На бокс-арта е показана Ловна пантера от Ардените минаваща на парад покрай (предполагаемо) ударен от нея Шерман. На дъното на кутията се намират инструкциите за безопастност.

Първи впечатления:

Прави впечатление високата култура на опаковане на детайлите - всичко е в отделни запечатани пликове, като само инструкцията не е опакована. Металната половина на корпуса е опакована в отделен прозрачен, пластмасов блистер, закрепен към стената на кутията.

Детайли:

Разположени са на три платки, отляти от бежова пластмаса, като дорната и долната половина на корпуса са отделни детайли и не са захванати към общите платки. Доланата половина на корпуса е отлята от метал, което по никакъв начин не накърнява детайлността й. Пропуснати са само винтовете на капаците на дъното, но това се лекува с фотоецван комплект. От друга страна, ако няма да правите дъното видимо можете да си затворите очите за този пропуск.

Горната половина е пластмасова, отливката е без забележки. Всички люкове са дадени с възможност за отваряне, но имайте предвид, че вътре няма нищо, така че ще се наложи да ги запълвате с фигурки, или да ги затворите. Неприятно впечатление правят няколко неща, които важат за модела като цяло - липсата на следите от производствения процес на машината. Става въпрос за липсата на следите от гилотината за рязане на бронелистовете и заваръчните шевове.

Все неща, които раздвижват машината и я правят още по-истинска, да не говорим, че подобни елементи не са пропуснати в модели в 1/72, което прави липсата им в 1/48 доста озадачаваща. Още повече, когато говорим за Тамия. Разбира се, всичко това е поправимо с помощта на качествени чертежи и снимки.

Останалите платки съдържат детайлите по корпуса и ходовата част. Прави впечатление доста доброто пресъздаване на следите от леенето на маската на оръдието. Самото оръдие обаче буди недоумение - стволът е разполовен, което от своя страна води до лепене и китване, респективно сплескване в зоната на слепването в резултат на пиленето. Единствен вариант е метално оръдие от Aber или RBModel. Което и да изберете няма да сбъркате. Приятно впечатление прави разпробиването на ауспусите и имитацията на специфичните четки на пламегасителите на ауспусите на късните Ловни пантери.

Окаченото оборудване е следващият опростен момент от танка - дадено е отлято заедно с държачите, като за тези, които искат по-реалистична Пантера е необходимо да се снабдят с фотоецван комплект (без значение е марката), като в тях се съдържат и повечето елементи за закрепването на оборудването. Същото важи и за предпазните екрани и калниците над водещите ролки - много немащабни и дебели. Какъвто и ецван вариант да изберете ще е по-добре от това.

Самите ролки са едни от най-добрите елементи в модела, като този път не съм си правил труда да броя колко винта имат опорните колела. По-важното е, че детайлите са ярки, добре отляти и просто плачат за качествено боядисване, състаряване и подчертаване. Същото важи и за веригите. Макар и направени по технологията link & length специфична извивка от опорните ролки към водещото колело е дадена като самостоятелен детайл, а не както при Ревел в тяхната пантера в 1/72 като един дълъг прав детайл, който трябва да огънете, създавайки излишно напрежение в пластмасата. Ако мразите пластмасовите вериги Friul Models мислят за вас и предлагат метални тракове. Така стигаме до кърмовия бронелист, който е един от поредните недомислени елементи, в частност двата ЗИП-а. Ако желаете да ползвате ецвани такива ще се наложи рязане и китване, като това трябва да стане ПРЕДИ залепянето на детайла към корпуса.

Инструкция:

Изключително грамотно направена. Никакво място за объркване, за съжаление обаче цветовете са само по Тамия.

Декали:

Дадени са декали за три машини, две от средните серии на производство и една от късните серии. Определено късната е най-атрактивна, но и схемата й е една от спорните и най-вече разположението и последователността на полосите.

Заключение:

След казаното до тук на някой може да му се стори, че моделът не става. Напротив. Просто има някои недомислици, с които ще се наложи да се преборите, ако искате една максимално автентична ловна пантера. При това "тунингът" няма да отнеме чак толкова много време, освен ако не тръгнете на варианта с подмяната на ЗИП-овете, което определено ще е най-трудоемкото.

Моделът определено си струва парите (47-48 лева), не заема много място, не е дребен, за да си извадите очите по него, а и определено можете да направите ефектите по него доста по-бързо, отколкото в 1/35... или 1/16.

Препоръчвам на отегчените от 1/72 и ситните детайли, както и на онези, които нямат място за 1/35. Определено мащаб 1/48 е новата мания в бронетехниката и няма да съжалявате, ако й се поддадете.