Print

Sd.Kfz 234/4 е разработен в резултат на директна политическа заповед за монтиране на противотанковото 75 mm оръдие PAK 40 на шаси Sd.Kfz 234, с цел създаване на танков унищожител. Същата заповед води до монтирането на Pak 40 на шаси от Sd.Kfz 251, обозначено като 251/22. Близо деветдесет Sd.Kfz 234/4 са изработени от декември 1944 до края на войната. По ирония насъдбата, повечето от машините са използвани по-скоро в дефензивни роли, отколкото в нападателни.

Кутия от мек картон и странично отваряне (о, не! пак ли?!). Box-art-ът противопоставя грубостта на бойната машина и естетиката на статуите... На гърба на кутията - цветен профил на машината, във вариант пясъчно-жълто и петна от кафяво и зелено, пресъзаващ Sd.Kfz.234/4, from the 1st Armored Division of the General Vlasov's Russian Liberation Army (ROA), Battle for Prague, early days of the May 1945.

В кутията - инструкция и найлонов плик с детайли.

Детайлите са разположени на пет платки - две малки и голяма от сива пластмаса и две еднакви от черна пластмаса. На платките от черна пластмаса (които са идентични) са елементите на ходовата част и оборудването по екстериора - общо 108 детайла. Отлети са много прецизно, без дефекти. Основните части за корпуса са на голямата платка - 31 детайла. От тях се изработва надстройката. Отливката е с малко по-ниско качество. Липсва прецизен интериор, въпреки че вратите могат да се оставят отворени.

На платка Н са елементите на Pak-40, които са пресъздадени с много добро качество и прецизност. Общо са 20 на брой. Препоръчвам замяната на оръдейната цев и щитът на оръдието.

На последната малка платка F са останалите части за разполагането на оръдието в корпуса - 12 на брой малко по-груба отливка, но без дефекти.

Инструкцията е стегната и с добра графика. Желателно е да имате снимки, защото точното разположение на детайлите не е показано. Декалното листче е съвсем бедно. Изпечатано е сравнително добре, но декалите ми се виждат дебелички.

Позволява изработката на две машини:

- гореспоменатата Sd.Kfz.234/4, from the 1st Armored Division of the General Vlasov's Russian Liberation Army (ROA), Battle for Prague, early days of the May 1945.

- Sd.Kfz.234/4, from the unknown unit, Fall of the Reich, Battle for Berlin, last days of the April - early days of the May 1945.