Мотоциклет М-72 с кош

Дата 2015-10-20
На въоръжение в СА
Коментар

Първите серийни мотоциклети с боксерно разположение на цилиндрите са създадени през 1923 г. от BMW. Година по-късно на изложението в Берлин, баварската компания представя мотоциклет с подобен двигател от 1000 куб. см и карданно предаване, който не след дълго се превръща в легендарния модел R71. В края на 20-те години един от фирмените пилоти успява да постигне нов световен рекорд за скорост със същия мотоциклет, равен на 216,75 км/ч.

По това време няколко съветски завода се подготвят за усвояване на масовото производство на мотоциклети, чиито прототипи до голяма степен са базирани на някои от немските машини. Главният инженер на ИЖ Пьотр Можаров, който практикува в Германия, дори внедрява част от модерните по това време немски разработки (например кардана) в част от гамата на завода, но нито той, нито някой от останалите съветски инженери не обръща сериозно внимание на боксерните двигатели. Изключение сред тях е единствено инж. Н. Сердюков, който в периода 1935-1940 г. изкарва сериозна специализация в заводите на BMW.

В началото на 1940 г. е свикано съвещание на военни и цивилни специалисти по мотоциклетно производство, които са натоварени от военното министерство със секретна задача - незабавно усвояване в производство на широко разпространения в немската армия мотоциклет BMW R71. Сформираният екип, ръководен от Сердюков спешно купува няколко такива мотоциклета, като два от твх са предадени на Московския мотоциклетен завод (ММЗ). Тяхната конструкция е подложена на подробен анализ, направено е дори изследване на химическия състав на всеки един от използваните материали, измерена е дълбочината и характера на обработка на повърхностите, чистотата и точността при изготвянето на детайлите и т.н. Оказва се, че много от тях са направени по втори клас на точност, но това което най-много изненадва съветските конструктори са тръбите от които са изработени двете рами на мотоциклета и на коша. Тяхното сечение се променя по дължина от елиптично до кръгло, при различна на места дебелина на стената. За всички е ясно, че изработката на подобни тръби е изключително сложна, но пък тяхната устойчивост на всякакъв вид натоварвания е чувствително повишена. В крайна сметка съветските специалисти решават да повторят всичко, така както е в оригиналния образец, с изключение на електроинсталацията.

Преди да започне подготовката за серийно производство, към опитния московски завод "Искра" е създадено така нареченото Специализирано конструкторско бюро по тежко мотоциклетостроене, чийто ръководител отново е Сердюков. За масовото производство на новия мотоциклет, който получава названието М-72 е сформирана кооперация от няколко предприятия. Сред тях влиза дори и ЗИС, който разработва цялата техническа документация на двигателя и създава специален цех за неговото производство. Работата по скоростната кутия е поверена на московсия завод КИМ (Коммунистического интернационала молодежи), който след войната е преименуван на АЗЛК, а производството на карданите и съединителите е поето от ГАЗ. През пролетта на 1941 г. първите опитни образци на М-72 са демонстрирани пред командването на Червената армия.

През август същата година някои от военните формирования получават от ММЗ първите готови партиди М-72, но скоро след това московските предприятия , участващи в производството на мотоциклета са принудени да се евакуират в неосветените и студени цехове на малка пивоварна в Ирбит. Поради липса на достатъчно място част от машините са поставени на открито, като впоследствие върху тях са изградени навеси. Там мотоциклетите М-72 започват да се снабдяват с допълнително оборудване, като 7,62 мм картечница ДП, куфар за четири пълнителя, поставен на багажника, още един със седем противотанкови гранати в коша и брезентова чанта за вещи на екипажа. Първата серия от 50 мотоциклета, произведени в Ирбит заминава за фронта на 25 февруари 1942 г.

След 1945 г. производството на М-72 в Ирбит продължава, а неговия подобрен вариант М-72М остава на монтажната линия чак до 1961 г.

Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 358

Видяно: 345

Видяно: 300

Видяно: 296

Видяно: 315

Видяно: 281

Видяно: 283

Видяно: 309

Видяно: 298
Публикувано от: ARTU на 2015-10-20
Видяно: 1111