Още един окоп.

Всичко, отнасящо се до изработването на основа, винетка или диорама.

Още един окоп.

Мнениеот Жътварят » 14 Окт 2011, 12:28

Представям ви един начин за направа на основа на диорама, което надявам се ще бъде полезно за някои. Искам също така да уточня, че пускам постът след като диорамата е завършена, или иначе казано - post factum.
Преди време реших да правя диорама със нещо като „гнездо” за минохвъргачка и преден пост за наблюдение. Преди всичко искам да уточня че това е първият ми опит за по-сериозна диорама и то във 1/35. (предимно се интересувам от авиация 1/72.) Като за първи опит не ми се получи зле поне по мое виждане. Нямам претенции че е идеално, но колкото - толкова.
След достатъчно гледане на картинки и четене на литература и линкове реших да действам.

1. Първото и най-важно е да си направите план на разположението на обектите от диорамата: машини или превозни средства, фигури, инфраструктура и т.н. Това се прави в началото грубичко като скица, предимно с цел да се определи размера на диорамата.Извинявам се за лошото качество на снимките, но съм ги снимал със старият си апарат (новият не беше още в плановете ми).

2. Следва подборката на материали за основата. В моят случай реших да не откривам топлата вода, а да заложа на класиката. Фибран му е ...цаката и за да стои стабилно (защото следваше копане за релефност) и да не се огъва на по-изтънелите места реших да го подлепя със дебел 2мм. картон.Залепването го осъществих чрез С200, картонът попи и се огъна. Това го предвиждах и за целта двете плоскости ги бях притиснал силно и ги оставих под натиск на тежест. Очаквайки, че Фибранът няма да попие лепилото ще дръпне към себе си картона и той ще стане равен. Да, ама НЕ! Като изсъхна го извадих изпод тежестите и двете плоскости се огънаха. Затова реших че няма да слагам фризове отстрани (и без това основата стана по-ниска отколкото очаквах) и направо си взех дървена подложка. Залепих долната страна на картона за дървената подложка и всичко си дойде на място.
FREE TIBET
1154бр.
Аватар
Жътварят
Маниак
Маниак
 
Мнения: 685
Регистриран на: 23 Апр 2006, 17:50
Местоположение: София

Re: Още един окоп.

Мнениеот Жътварят » 14 Окт 2011, 12:37

3. Следва изкопаване на релефа - падините на пътят и окопа. За целта се изхитрих и използвах поялник, като на края му сложих вместо стандартната „човка” П-образен накрайник и просто отнемах излишното.4. Следващата стъпка е по-подробно оформяне на релефа на местността. В моя случай имам черен път, който е сух и прашен - някъде в Италия и съответният окоп във близост. По останалата част от терена ще има ниска трева, камъни и дърве на вкус и колкото поеме. Да се върнем към отъпканата от американска кубинка терен. Начинът на който съм се спрял е С200 (да е жив и здрав този който го е измислил) и пясък - не пресят със различни по големина камъчета във него взет, от някой строеж наблизо например. Ако има по-остри ръбове по пътя и окопа, които ви се виждат неестествени ги натиснете с пръсти и ги загладете. След това се нанася С200 и се „посолява” с пясъка на местата където има по-малко движение на верижна или колесна техника. В окопа съответно, където не е отъпкано от предполагаемото движение на хора. По-едрите камъни може да ги отстраните и да ги сложите отстрани на банкета на пътя, както се прави в действителност. Там, където би трябвало според вашите планове да се образуват коловозите от движението на МПС-та е по-отъпкано и след първоначално изсъхване на лепилото може да нанесете втори слой без да поръсвате пясък. Като позасъхне малко, преди да е стегнало може да направите следи от грайфери, тракове и стъпки.5. Оформяне на окопа. Добре преди това човек да разгледа малко фортификации от този род преди да пристъпи към действие. След като се спрях на подходящия (според мен) си дадох сметка, че теренът ми е малко нисък, както предположих още в началото. Със останалите от копането парчета от фибрана, наставих на височина окопа и го укрепих отвътре със парчета от сладоледени клечки. Просто си спестих малко копане. Тонирах клечките със пигменти.Теренът върху самият окоп го оформих така: смесих пясък за структура, пигментни бои (dark rust) за цвят, патинатор гел на Агама за обем и С200 за лепило. Полученият бъркоч нанасяте със нещо като шпакла и си го оформяте докато ви хареса. За базов цвят избрах нарочно по-тъмно, тъй като около окопа се предполага, че пръстта е по-влажна понеже е била копана наскоро. По нататък ще я изсветлявам.

Последна промяна Жътварят на 14 Окт 2011, 12:44, променена общо 1 път
FREE TIBET
1154бр.
Аватар
Жътварят
Маниак
Маниак
 
Мнения: 685
Регистриран на: 23 Апр 2006, 17:50
Местоположение: София

Re: Още един окоп.

Мнениеот ARTU » 14 Окт 2011, 12:42

Чудесен текст и сравнително добри снимки, но моля качвай снимките на хоста на форума. Определено е по-лесно от имиджшейка.
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11320
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Още един окоп.

Мнениеот Жътварят » 14 Окт 2011, 12:54

6. Следва боядисване на терена. Тук вече си е въпрос на вкус и усет за цветове. Наблюдавайте околната среда хубаво преди да се спрете на гамата от цветове. Ако ще правите нещо което го няма по нашите географски ширини - поразгледайте малко из списанията или интернет. Независимо от цветовете, които ще изберете аз ще споделя начина на наслагване който съм избрал. Първо напръсках с аерограф базов цвят. Това е този цвят, който ми се вижда най-близък до реалния на пътят, но погледнат по от далече и един тон по-тъмен. Реших да следвам схемата от по-тъмно към по-светло със малко прешейинг на места.Зоните около по-големите камъни и следите от грайфери и др. впадини в терена ги подчертах със размит по-тъмен тон на базовия и даже добавих и още тъмно кафяво. Там където са коловозите и по отъпканите места напръсках със по светло. Така процедирах още 2-3 пъти с различни оттенъци, като в процеса напред засветлявах гамата. Накрая по метода суха четка и не толкова суха подчертах всичко по стърчащо по терена като камъните например. Теренът отстрани на пътят е със по-тъмен тон и там не съм изсветлявал понеже ще слагам трева и едва ли ще си личи.

FREE TIBET
1154бр.
Аватар
Жътварят
Маниак
Маниак
 
Мнения: 685
Регистриран на: 23 Апр 2006, 17:50
Местоположение: София

Re: Още един окоп.

Мнениеот Жътварят » 14 Окт 2011, 13:10

7. Сега малко градинарство. Процесът е малко пипкав и изисква време и не е за нетърпеливи хора. За сметка на това резултатът е много добър. За трева използвах конопено въже. Като канап но не от сезал (пвц) или добре познатият от хартия, а именно онзи който е със влакнеста структура и прилича на калчища.Процедира се по следният начин-вземате стрък от въжето със пинсета или просто с пръсти и височина колкото си харесате, режете с ножица и топвате малко долният край на стръка в С200. ”Бодвате” стръкчето там където искате и готово. Не е нужно преди това да пробивате дупка, защото след това стои на стръкове а не равномерно. В тази връзка-след като го поставите (стръкчето), лепилото не е изсъхнало и дава възможност за корекции. Може да го по-разрошите малко или да го по-преместите да стане по-рехаво. Колкото по-различни са стръковете толкова по-добре и естествено изглежда. Височината може да се коригира (разбира се само към по-късо :D ) със ножичка.Оцветяването на тревата го направих с аерограф. Пръсках с най-малката дюза - 0,20 и със по-разредена боя. Не се притеснявайте ако излезете извън контурите на тревата стига да не е много. Това придава по-плавно преливане на цветовете и компенсира донякъде тези по-ниски треви в краищата на тревните площи, които няма как да пресъздадете.8. Какво е един окоп без допълнително прикритие или в случая, пясъчни чували-просто жалък опит за басейн :D .Може би сте забелязали на някои снимки, че съм започнал да редя чували с пясък. Това от една страна компенсира ниската платформа на диорамата ми от друга страна осигурява дълбочина на окопа.В суха и твърда почва трудно се копае, освен това съоръжението е временно. Част от чувалите са на Italeri - Sand Bags (кат.№ 406), другите съм си правил сам от Miliput.От време на време ползвах временни макети на чували от пластелин (зеленото) за да съгласувам градежа по-нагоре, ако нещо не ми хареса като визия как стои да мога да го коригирам. Не забравяйте, че трябва и да се съобрази височината за да се скрие човешка фигура зад чувалите. След като ги наредих ги оцветих. Малко прешейдинг, след това основен цвят, после малко засветляване (фейдинг) където е по-изпъкнал чувала и накрая смивка.В общи линии това е всичко като работа по основата на диорамата. Изборът на цветове, както вече казах е въпрос на вкус, но не се плашете - винаги е поправимо. От тук нататък следва наслагване на аксесоари, фигури, МПС-та, храсталаци и т.н. и т.н. Надявам се, че съм бил полезен и някой е видял отговори на въпросите си относно собственият си модел.
FREE TIBET
1154бр.
Аватар
Жътварят
Маниак
Маниак
 
Мнения: 685
Регистриран на: 23 Апр 2006, 17:50
Местоположение: София

Re: Още един окоп.

Мнениеот p373r » 14 Окт 2011, 13:51

Опитът ми допада, харесва ми и идеята за плиткия окоп, обяснението на обективни причини :beer: И пътят стои добре, и километричният камък е "a nice touch" - отдава ти се :)

С едно нещо абсолютно не мога да се съглася и то е практически директния вход от пътя в окопа. Формата в план вече е бял кахър.

Напоследък строителството получи сериозно развитие :)
He's crazy Lou, he builds toy airplanes!
Ooh! Whip Me, Beat Me, Make Me Carve Laminated Sheet Styrene!
Аватар
p373r
Маниак
Маниак
 
Мнения: 555
Регистриран на: 10 Юли 2007, 14:10
Местоположение: София

Re: Още един окоп.

Мнениеот simo » 10 Ное 2011, 17:21

С разрешението на Жърваря, съм преместил всички снимки на хостинга на форума.
Аватар
simo
Маниак
Маниак
 
Мнения: 559
Регистриран на: 02 Апр 2007, 09:49
Местоположение: София


Назад към Изработване на основа. Диорама и винетка / Diorama and vignette. How to...

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron