Future за България?

Работа с декали, боядисване и състаряване на модела.

Future за България?

Мнениеот LDimitrov » 10 Сеп 2011, 12:53

Здравейте!

Подхващам темата за домашните потреби за да споделя откритото по-долу. Дано не ви досадя, че май нещо се вдъхнових и се получи доста, но мисля ще ви е полезно. Запитах се: “Толкова ли е трудно придобиването на “Вездесъщият Future”? (малко откраднах :oops:)”. Оставям вие да си прецените, аз вече съм го направил.

Четейки из форума срещнах въпроси “откъде” и “как”, но може би правилният трябва да е “колко”. Не попаднах на отговори, въпреки че в някои теми Future присъстваше в рецептата за приготвяне на модела и явно се ползва. На мен също ми трябва, затова реших да проуча ситуацията при условие, че ни е нужен точно този Pledge който се продава в САЩ.
Разгледах два варианта: познат/приятел който е там и интернет магазини действащи като посредници при пазаруването от американски такива. Само правя уговорката, че предложенията не са изпробвани на практика и за цена на Pledge умишлено съм приел най-високата която видях. Накратко – получиха се пет възможности:

1) Приятелят в USA купува от местния магазин и го донася когато идва насам или изпраща по друг пътуващ – това е най-доброто и ви го пожелавам. Ако нямат много багаж сте уцелили джакпота, че то си “тегне” цяло кило. Така дължите само колкото си струва бутилката – около $11 (и без почерпка може да минете ако не ви е срам). И ви идва на крака... Но като цяло този случай май е по-скоро късмет.
2) Приятелят в USA купува от местния магазин и го изпраща по пощата. Тук вече нещата са по-сложни. Прерових UPS, FedEx, DHL и не мога да се опиша като доволен. И то не от цената за доставка, а от това, че не разбрах колко е всъщност. Наистина те са дали възможност да си сметнеш колко ще ти струва, но нещо не можах да осмисля процедурата. А и иска разни ZIP кодове... Все пак установих, че няма да излезе като при “1)” – накрая се получава цената на самата бутилка умножена най-малко по две. Поне доколкото разбрах...
Когато стигнах до USPS открих, че имат нещо наречено Priority Mail® International Large Video Flat Rate Box и според обявените размери принципно би трябвало да събере една бутилка. Проверка за доставката му до България показва $13,95 платени в техен офис или $13,25 онлайн. Остава въпроса - това ли е всичко, нищо друго? Т.е. доставката на тази кутия до определено място струва Flat Rate, неизменно? А съдържанието не е тяхна грижа, стига да се вместиш в 4 pounds което май иде към 2 kg. Ето я и справката, мисля не пропускам нищо, а то и няма много писано там. Това ми се видя най-разбрано и евтино.

Не разбрах обаче къде да си търся пратката. От изчетеното по различни форуми относно международните доставки стана ясно едно – нищо не е ясно. Случаи всякакви: пристигали на адрес, в пощенския клон или най-лошото – митница. Без да ви занимавам с изследването на “проблема Митници”, мога (несигурно) да кажа: при внос на стоки от държави извън EU, не дължите нищо (мито, ДДС) в случай като нашия. (Тук са подробностите Регламент № 1186/2009 от 16.11.2009). Т.е. дори и пратката да отиде на митница не би трябвало да плащате нищо там. Но четох, че понякога “някой” включвал и доставката в тази сметка, което в единия случай ни бърка в джобовете, при условие, че не попаднете на някой служител в добро настроение... Както ви казах – нищо не е ясно.

Обобщавам в цифри при най-изгодни условия: Pledge - $11 + USPS - $13,25 = всичко - $24,25.

Към това има опасност да добавите и доставка до USA приятеля от някой интернет магазин, ако не му се е разхождало (amazon например искат $6,50), както и проблемите на родна земя. А то може да не му се разхожда и при случай “1)”... Но да се надяваме на най-доброто.
(Това “2)” се получи много, а и тегаво за четене, но представете си какво беше преди да окастря половината)

Сега следва търговската част. Моля не приемайте нищо казано надолу за реклама, просто ви предавам наученото. Избора ми на магазини се определи от това колко близо се намират офисите им до мен (без последния), като най-далечният се оказа на 20 минути пеша. Да са ми под ръка при евентуални затруднения в комуникациите.

3) Поръчка чрез lombard.bg От посочените на тяхната страница магазини, тъй мечтаното от нас се показа в Amazon. След посещение и разпит на място, крайната цена се получи $26, като била възможна лека (надявам се) промяна. Поръчаното си го взимате от офиса, така че не ви се разминава разходката дотам. Хубавото в случая е местонахождението му - жк Младост 1, метростанция 13, та може да съчетаете с посещение на... вие си знаете, само пресичате шосето.
4) Поръчка чрез buynowfromusa.com - най-близкия до мен в пространството. На тяхната страница връзката ни с Pledge е Walmart. Цената в тази търговска верига е плаваща, но в отговор на мое писмо от 29.08 до нашия посредник получих... ами до датата на постване на темата отговор нямаше и не мисля да чакам повече. Иначе имат калкулатор за ориентировъчна цена и нашият артикул според него струва $22,87.
5) Поръчка чрез edepot-bg.com - с най-привлекателната схема за плащане, затова проверих и него. След попълване на “форма за запитване”, на следващия ден офертата с доставка до адрес в София беше 38 лева. Това по днешен курс е $26,5. По принцип отговарят в рамките на един работен ден, но пък цялата ни кореспонденция се води през официалните празници – 04.09÷06.09. Предварително не ви искат никакви пари, само когато ви го донесат ще е тежко, но безплатен обяд... Между другото, пак от Amazon го взимат.

И на трите сайта има забележка, че могат да доставят и от други онлайн магазини, а не само от показаните при тях. Ако ви се търси и особено ако намерите нещо по-изгодно и задвижите нещата, пишете за резултатите, ще е добре да се знае.
Сравнено с първите два варианта, не ни интересува транспорт и къде ще дойде стоката – това от магазините си го уреждат. А къде вие ще си я получите четете по страниците на отделните магазини (има и други), различно е, там си пишат как става.
Иначе из мрежата ще прочетете всякакви мнения за горните (и не само за тези) магазини. Има ги и двете крайности, но няма как да знаем кое е вярно – кой реално стои зад тези мнения? Не можах да преценя дали се касае за единични случаи, зложелатели/конкуренция или реклама от самите тях, толкова е шарено.

Като “анализ на пазара” идва и отговора на въпроса “колко”:
1) $11
2) $24,25
3) $26
4) $22,87
5) $26,5

Тук ме заболя сърцето и си зададох въпроса “Струва ли това шише такива пари?”. За да приема цифрите без да си докарам нещо нелечимо и скоропостижно, стана наложителна още една проверка – колко излиза 1 ml лак. В таблицата долу съм въвел откритото за моделистки гланцови лакове в България (положението е подобно и извън нашата страна). За сравнение пак умишлено съм взел най-скъпото от получените пет цени и според математиката излиза, че явно струва. Разликата беше изненада и за мен предвид високата крайна цена на Pledge.

Изображение

Вече всеки да си смята с оглед връзки по света и лични финансови възможности. Те цените близки (без “1)” разбира се), но все пак внимателно си проучете вариантите. При пазаруване от интернет магазини искайте си да ви кажат колко ще ви излезе накрая – от трите по-горе аз получих тези предложения. Нямам претенции да съм съвсем изчерпателен в така публикуваното “изследване”, затова моля допълвайте и поправяйте на воля, а и тези които вече си имат Future/Pledge да кажат “откъде” и “как”. Ще съм доволен ако някой добави още примери. Аз направих каквото можах до момента: свързах се с магазините, обсъдихме възможностите с приятеля в USA, рових из пощи/митници/форуми и публикувах резултата.

Поздрави на всички и повече модели! На прочелите докрай – благодаря!

P.S. Ето и още нещо интересно: колко струва бутилката в различни магазини там според Amazon. Обърнете внимание на ситните букви под цената – shipping (доставка) до адрес в USA.
А това е последното: http://www.thefind.com/pets/info-27-oz-future-floor

Реално Pledge струва $6-7 ако се купува директно от магазина, само че и до най-близкия такъв ще трябва да минем през доста суша и вода.
Последна промяна LDimitrov на 26 Сеп 2011, 18:26, променена общо 2 пъти
LDimitrov
Специалист
Специалист
 
Мнения: 361
Регистриран на: 09 Сеп 2011, 16:33
Местоположение: София

Re: Future за България?

Мнениеот nick_wolf1 » 10 Сеп 2011, 13:39

Досега съмс е сдобивал два пъти с цели шишета от препарата.
Веднъж от един член на форума на Aircraftresoursecenter.com, който живее в Нова Зеландия. Нова Зеландия остана май единственото място извън САЩ, където се разпространява препаратът по старата формула. В Европа всичко е подменено и не върши работа. Човекът купи от техен магазин две шишета Klir (май бяха по 10 техни долара, при курс на практика 1:1 спрямо лева) и ми ги прати. С доставката дойдоха по около 30 лв. за бутилка 500 мл.
Вторият път две бутилки по 500 мл. ми ги донесе колега, който ходи в САЩ на стаж. Поръчал от Amazon две бутилки Pledge и ми ги донесе на крака, за което ще съм му вечно благодарен :)
Групова тематична изработка "P-47":
Nick_Wolf1 P-47D Academy 1/48
Wolf P-47D Academy 1/48
Аватар
nick_wolf1
Маниак
Маниак
 
Мнения: 748
Регистриран на: 07 Апр 2006, 15:56
Местоположение: София

Re: Future за България?

Мнениеот LDimitrov » 27 Сеп 2011, 20:45

Здравейте отново!

Nick_wolf1, благодаря за бързата реакция! Наистина тези хора си заслужават отношението което показваш, че и повече. Предполагам сте отбелязали подобаващо придобивките :wink:. И при мен дойде там някъде с доставката, но виж надолу.

Имам допълнение по темата. Преди да я постна поръчах един Pledge от последните в списъка – edepot. В запитването към тях бях добавил “интересува ме крайната цена на 1 брой от избрания продукт при доставка на посочения адрес”. Разбира ли се, че в крайна цена включвам и доставката до мен, в България? Адреса естествено е моят домашен.

Получих една табличка с различните им разходи и като резултат цената за която вече съм писал – 38 лева. Приех го за отговор въпреки следните допълнения. В дъното на табличката стоят изреченията: “Оферираната цена в лв. е крайна и покрива всички разходи и комисионна. Доставката на територията на България е за сметка на клиента.” - предположих стандартен надпис нямащ отношение към моя проблем. Или...

Беше написано още и това: “Моля прочетете общите условия в края на писмото за да разберете подробности отностно процеса на поръчка.” Е, аз съм ги прочел и питам защото точно от тях не става ясно колко ще струва. Трудно ли беше едно изречение от рода на: ще трябва да заплатите оферираната цена + доставката от Еконт, или още по-добре - една цифра?

В резюме – поръчано на 06.09; пристигнало – 21.09 (разбрахме се по телефона с Еконт) и доставено – 26.09, като доставката се проточи заради многото почивни дни. Иначе edepot се включиха в обявените 15 работни дена предсрочно.
Цена - 38 лв. без услугите на куриерската фирма. Окончателното удоволствие дойде на 46 без нещо. Съответно когато четете голямата писаница горе си имайте 46 наум вместо 38.

Добре, че си го сметнах по следния начин: Pledge и от двете фирми идва до България на една цена (приблизително), разликата е доставката до адрес. И така подготвен психически и финансово действах смело и безотговорно.

Та това е. Трябваше ми реален резултат в подкрепа не теоретичната част. Бях решил да доведа нещата докрай и да разбера колко пари е всъщност до БГ чрез тях. И разбрах... Тя разликата не е толкова страшна и като относителна цена излиза почти същото с доставеното на nick_wolf1, значи може би толкова си струва за нас тук. Все пак остана усещането за малко претупване на работата. Само се надявам погрешно да съм задал въпроса...

Но сега поне мога да ви покажа това,
Изображение
истинско, прозрачно и му предстоят изпитания.

Поздрави на всички!

P.S. Всичко в кавичките е копирано от кореспонденцията ни.
LDimitrov
Специалист
Специалист
 
Мнения: 361
Регистриран на: 09 Сеп 2011, 16:33
Местоположение: София

Re: Future за България?

Мнениеот Academica » 28 Сеп 2011, 09:23

Какво да ви кажа?
Аз от моя шеф, проф. Тошков, знам, че кефа цена няма. :D
Изображение
Аватар
Academica
Маниак
Маниак
 
Мнения: 595
Регистриран на: 30 Май 2007, 10:44
Местоположение: София


Назад към Декали, боядисване и финишинг / Decals, painting, finishing

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron