Аерографи - употреба и поддръжка

Работа с декали, боядисване и състаряване на модела.

Аерографи - употреба и поддръжка

Мнениеот ZUM » 26 Май 2006, 16:04

Днес се сдобих с този уред:
Изображение
Тъй като държа в ръцете си за първи път аерограф, ще помоля за малко разяснения отностно употребата му:
1. Как се почиства след употреба?
2. С какви бои се работи с аерограф?

Също така се сблъсках и с един доста смешен проблем - капачето на резервоара на аерографа не мога да го отворя - по-специален начин ли се отваря или просто с повечко сила?
Аватар
ZUM
Специалист
Специалист
 
Мнения: 411
Регистриран на: 04 Апр 2006, 22:39
Местоположение: София

Мнениеот ARTU » 26 Май 2006, 16:14

И аз се сблъсках със същия проблем - отваря се с повечко сила - не е на резба и няма уплътнения :wink:
В момента подготвям една обширна статия за работа с аерографи. Въпрос на време е да я публикувам.
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот nick_wolf1 » 26 Май 2006, 16:33

Честито, ZUM:)
1. Може да ползваш емайл или акрилни бои. Важното е да са добре разредени. Акрилните особено са по-чувствителни, съхнат бързо и е добре да са по-разредени (аз съм стигал и до 1:1 съотношение боя:разредител). Противно на мнението на много "гурута", препоръчвам да се ползват фирмени разредители от призводителите на бои.
2. За почистването - след приключване на работата с даден цвят, изпръсквам на по-високо налягане обилно количесвто WhiteSpirit за емайл или препарат за стъкло Ajax за акрилни бои, за да продухам аерографа. След като приключа с боядисването за деня, разглобявам аерографа и забърсвам частите, които са били в допир с боята със споменатите препарати и накрая ги подсушавам с кухненска салфетка. Също така си полирам върха на иглата с блокче за полиране на нокти.
Аватар
nick_wolf1
Маниак
Маниак
 
Мнения: 748
Регистриран на: 07 Апр 2006, 15:56
Местоположение: София

Мнениеот Мунчо » 26 Май 2006, 17:14

Честито и от мен и със здраве да си духаш. Към най-важното, описано вече от Nick_wolf1 бих прибавил следните подробности:
В никакъв случай не разреждай акрилните бои с вода, както биха ти препоръчали някои. Не ползвай друг разредител, освен на фирмата-производител на боята.
Акрилни бои на пазара има много, но само тези специално предназначени за модели няма да задръстят дюзата на аерографа ти.
За почистване след употреба може да се използва вода за акрилни бои, а за емайлни - разредители от типа АМБ и МПТ - има ги във всеки бояджийски магазин и са сравнително евтини.
Колкото добре и редовно да почистваш аерографа, винаги съществуват трудно- и недостъпни части, което с течение на времето влошава качеството на работата му. Лично аз поне два пъти в годината изкисвам аерографите си в разглобено състояние в специална течност за почистване на аерографи - продава се в някои книжарници за художници - която манипулация ги прави почти като нови.
КОГДА НАС В БОЙ ПОШЛЕТ ТОВАРИЩ СТАЛИН И ПЕРВЬlЙ МАРШАЛ В БОЙ НАС ПОВЕДЕТ
МЫ РОЖДЕНЫ, ЧТОБ СКАЗКУ СДЕЛАТЬ БЫЛЬЮ
ES BRAUST UNSER PANZER IM STURMWIND DAHIN
Аватар
Мунчо
Маниак
Маниак
 
Мнения: 536
Регистриран на: 22 Апр 2006, 10:28
Местоположение: София

Мнениеот ARTU » 27 Май 2006, 11:06

Какво може аерографа?
Всяка течност разредена до консистенцията на мляко може да бъде разпръсквана с аерограф. Но ако течността бъде прекалено разредена, може да покрива повърхността неправилно, поради което е нужно правилно да се подбира консистенциятя на боята и и типа аерограф. По гъстите течности трябва да се разпръскват с по-голямо налягане от по-редките. При използване на туш например могат да се
използват аерографи с двойно действие и по-ниско налягане.

Какво е еднодействащ аерограф?
Това са най-простия вид аерографи. Когато спусъка (бутона за подаване на въздух) е натиснат, боята се разпръска с еднаква характеристика. Да се променят тези характеристики и лесно: трябва да се завърти вентила за подаване на боята. Такива аерографи са полезни за хоби, различни занаяти, нанасяне на бои през шаблон, настенна живопис. Акрилни бои, бои за керамика и авто емайли могат
да се нанасят с еднодействащи аерографи. Повечето еднодейстащи аерографи са с външно смесване. В тях боята се смесва извън аерографа и следователно възникват по-малко проблеми при разръскване на по-гъсти материали. Повечето от двойнодействащите аерографи са с вътрешно смесване. Течностите трябва да са по-
разредени, понеже течност и въздух се смесват в самия аерограф, което позволява по-добро разпръскване на боята.

По какво се различават двойнодействащите аерографи?
Разликата е там, че ако спусъка на аерографа с двойно действие се натиска надолу се подава въздух, а когато бавно се придвижва назад, то количеството разпръсквана боя плавно се увеличава. Така Вие можете да контролирате дебелината на линията и наситеността на цвета по време на нанасяне на боята. Това не винаги е необходимо, но за художниците е много полезно.

Как се смесват боите?
Течността попада във въздушния поток или сифонно, или гравитационно (под силата на тежестта). Аерограф със сифонно подаване (с долно разположено казанче) всмуква боята
като коктейл през сламка , за което са му нужни 1-2 секунди за да почне да работи. Аерографи с гравитационно подаване започват да работят по-бързо, тъй като казанчето с боята е разположено отгоре и течността веднага попада във въздушния поток. Това е удобно и когато често трябва да се менят боите.

Съществуват ли други типове аерографи?
Съществува само един аерограф, който не попада в горната класификация. Вече казахме че повечето двойнодействащи аерографи са с вътрешно смесване, но Paasche AB е двойнодействащ аерограф с външно смесване. той работи и изглежда различно от другите аерографи. По чувствителност и контрол няма равни. Той не става за работа на големи площи, но прави толкова тънка линия че става за ретуш на фотографии.

Какво налягане е необходимо?
Повечето аерографи работят с пречистен въздух с разход 0,014-0,028 куб. метра в минута и налягане 1,00-3,00 атмосфери в зависимост от типа на разпръскваната течност.

Трябва ли ми влагоуловител?
Да. Влагоуловителят ефективно намалява количеството влага във въздуха. Това е особено важно, когато е топло и влажно. Влага също може да се събира в шланга на аерографа нощем. Затова преди работа е нужно да се пусне компресора без боя за няколко минути, за да се махне кондензата.

Трябва ли ми регулатор на налягането?
Той е абсолютно необходим. Ако веднъж пробвате да работите с него, Вие никога няма да се откажете. Имайки компресор, който може да дава широк диапазон от налягане, което можете да регулирате, вие можете да експериментирате с различни бои и техники.

Преимуществото на аерографа е в това, че с негова помощ можете да боядисвате всякаква повърхност – от обикновен лист хартия до предмет със сложна конфигурация. И в двата случая боята ще легне идеално равно и гладко. С помощта на аерографа могат да се направят необикновено тънки велатури и необикновено плавни преходи. С никакви други средства не може да се достигне такова качество, колкото и филигранно да ги владеете. Всеки, който е решил да се заеме с аерография, трябва добре да изучи принципите на работа и
устройството на инструмента – аерографа изисква добри грижи. Най-важното по поддръжката на аерографа са постоянните промивки – при смяната на боята, в края на работата, дори ако сте решили да си направите почивка аерографа трябва да се промие, иначе засъхналите парчета ще го запушат, а това може да има лоши последствия. Затова трябва да се научите да разглобявате и сглобявате аерографа почти автоматично (добре ще е да имате лупа). Някои малки ремонтни и сервизни работи (смяна на дюза или игла) също може да извършвате сами. Ако сте решили да се занимавате с аерография трябва да владеете най-необходимите знания.
Както вече знаете, аерографите се делят на два типа – едно- и двойнодействащи. Първите се управляват с едно движение – пускане и спиране на въздуха. Не са изключени грешки – например непроизволни пръскания, капки. Както беше казано вече – такива аерографи се ползват за по-прости цепи.
При втория тип аерографи – с двойно действие, може да бъде независимо, или управляемо (зависимо). Възможностите им са по-голями и именно с тях се постигат най-необичайни ефекти.
Оптималното смесване на въздуха и боята може да бъде постигната след продължителни практически упражнения. При работа с такива аерографи е необходимо да се съблюдава “златното” правило: започва се и се завършва с въздух. Важно е отначало да се пусне въздуха – с натискане спусъка на аерографа, след това може да се дърпа назад. Иначе боята ще се събере на върха на иглата и като като подадете въздух аерографа ще изплюе петно.
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот Жътварят » 31 Май 2006, 20:32

Преди да почнеш (пуснеш) книгата не е зле да ти надам малко литературка- и аз да съм полезен с нещо ако мога. :idea: Не съм ги прочел :oops: но то кое по напред...
Колкото до капачката -тя е на принципа на овала или по-точно два овала един в/у друг и като ги завъртиш те се зацепват.И обратното -като ги завъртиш леко и дъпнеш същевременно се отваря.Мисля че надали ще го ползвате затворен но...Това е направено с цел да не се разлива боя.А когато нещо е ново е нормално да е по-стегнато. :wink: 8)
FREE TIBET
1154бр.
Аватар
Жътварят
Маниак
Маниак
 
Мнения: 685
Регистриран на: 23 Апр 2006, 17:50
Местоположение: София

Мнениеот DAIKATANA » 06 Юни 2006, 22:01

Здравейте колеги!
Съжалявам,че първия ми официален пост тук,ще започне с някои забележки(към статията на ARTU),но мисля,че трябва да се дадат някои допълнения,за да може тя да стане по-точна и по-пълна.Забележките ми са основно относно не много ясното,а на места и неточно обяснение на принципа на работа и разделението на аерографите.
И така: Първото и основно деление на аерографите,е според начина им на работа-не единично или двойно действие,а с външно или вътрешно смесване.Първите са възможно най-простите уреди,състоят се от две тръбички,поставени под прав ъгъл,на известно разстояние.Най ярък пример в момента е Ревлския BEGINER.През едната тръбичка(хоризонтална) се подава въздух под налягане,струята минава покрай другата тръбичка,създава вакуум в нея(принципа на Бернули)и този вакуум засмуква боята.Когато боята попадне във въздушната струя,тя се разпрашава,т.е. получава се аерозолния облак,който ни е необходим.Другия основен начин е този с вътрешно смесване.При него дюзата за боята и тази за въздуха,са разположени коаксиално т.е. една в друга.Дюзата за боята се запушва от игла.Иначе принципа на работа е същия.Тук идва второто основно делене на аерографите-с единично и двойно действие.При единичното действие въздуха излиза постоянно през аерографа,а може да се контролира само,кога да се пусне(спре) боята(спусъка действа на иглата спомената по-горе)-най-известен пример е толкова обсъждания в една друга тема "руски"аерограф.При аерографите с двойно действие при натискане на спусъка се пущат едновременно въздуха и боята,е почти едновременно де,при натискане на спусъка,се пуска въздуха,а при дърпането му назад тръгва и боята. Трябва да се отбележи,че при всички видове аерографи регулирането на въздуха,се извършва извън аерографа,някъде по пътя м/у източника на въздух и "пръскалото" :D ,поради това регулатора на налягане споменат от ARTU е абсолютно необходим.В заключение бих споменал само,че макар аерографите с външно и някои с вътрешно смесване да са с единично действие,принципа им на работа е коренно различен-при първите се пуска(спира)въздуха,а при вторите боята.
DAIKATANA
Моделист
Моделист
 
Мнения: 232
Регистриран на: 01 Юни 2006, 08:29
Местоположение: Добрич

Мнениеот Milowitz » 06 Юни 2006, 22:07

Много добре колега.Тук сме се събрали не за да си правим забележки или да се заяждаме,а взаимно да се допълваме. :wink:
Любомир Николов (Мilowitz)

Изображение
Аватар
Milowitz
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4466
Регистриран на: 04 Апр 2006, 20:55
Местоположение: София

относно вързването на аерографа към компресор

Мнениеот rainsoldier » 19 Апр 2007, 06:58

ако ZUM е решил въпроса с маркуча моля за помощ.
И аз по случайност вчера се сдобих със същата машинка и се оказах с вързани ръце - не мога да го хвана нито към компресора нито към бутилка сгъстен въздух.
Ако някой има решение моля за помощ! :cry:
Аватар
rainsoldier
Начинаещ
Начинаещ
 
Мнения: 15
Регистриран на: 23 Фев 2007, 23:20

Re: относно вързването на аерографа към компресор

Мнениеот Stupid_boy » 19 Апр 2007, 10:43

rainsoldier написа:ако ZUM е решил въпроса с маркуча моля за помощ.
И аз по случайност вчера се сдобих със същата машинка и се оказах с вързани ръце - не мога да го хвана нито към компресора нито към бутилка сгъстен въздух.
Ако някой има решение моля за помощ! :cry:


не ми става ясно какъв точно е проблема, но тази машинка не е комплектована с маркуч. отиваш в някой магазин и си купуваш 1 метър 6мм маркуч ( щуцера на аерографа е за 6мм ), за препоръчване армиран че да задържа константно налягане в себе си. после си купуваш съответния накрайник в зависимост от изхода на компресора ти, 2 лентови скоби и нямаш проблем.
Аватар
Stupid_boy
Специалист
Специалист
 
Мнения: 267
Регистриран на: 08 Юни 2006, 11:21
Местоположение: София

Мнениеот DDt » 19 Авг 2007, 11:34

Колеги, може ли да препоръчате разредител (подходящ за емайлови бои), който не мирише много и не е (мазен като АМВ). Ще се ползва само за почистване на аерографа.
Аватар
DDt
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4533
Регистриран на: 29 Сеп 2006, 10:30
Местоположение: София

Мнениеот javelin » 19 Авг 2007, 13:50

Май няма да те огрее да ползваш добре миришещ разредител (например на теменужки) :D ,но това са рисковете на професията, щом си решил да ставаш бояджия.
Но сериозно освен АМВ можеш да ползваш МРТ, макар че аз не виждам съществен разлика в миризмата.
Аватар
javelin
Маниак
Маниак
 
Мнения: 527
Регистриран на: 12 Май 2006, 10:49
Местоположение: София

Мнениеот nick_wolf1 » 20 Авг 2007, 11:38

White Spirit. Това е минерален терпентин, обезмирисен. С него си почиствам аерографа след емайл.
Групова тематична изработка "P-47":
Nick_Wolf1 P-47D Academy 1/48
Wolf P-47D Academy 1/48
Аватар
nick_wolf1
Маниак
Маниак
 
Мнения: 748
Регистриран на: 07 Апр 2006, 15:56
Местоположение: София

Мнениеот javelin » 20 Авг 2007, 19:19

Добре ли се почиства аерографа с White Spirit?
Защото аз го ползвам само за разтваряне на маслени бои.
Ще пробвам, мерси за съвета.
Аватар
javelin
Маниак
Маниак
 
Мнения: 527
Регистриран на: 12 Май 2006, 10:49
Местоположение: София

Мнениеот nick_wolf1 » 21 Авг 2007, 10:19

Ако не оставиш боята да се спече се почиства добре. После може да минеш със суха салфетка за да махнеш евентуални осатъци от White Spirit-a.
Групова тематична изработка "P-47":
Nick_Wolf1 P-47D Academy 1/48
Wolf P-47D Academy 1/48
Аватар
nick_wolf1
Маниак
Маниак
 
Мнения: 748
Регистриран на: 07 Апр 2006, 15:56
Местоположение: София

Следваща

Назад към Декали, боядисване и финишинг / Decals, painting, finishing

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron