Имитиране на бойни попадения

Всичко за сглобяването на модела. Инструменти, техники и правила. Последователност.

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 18 Юли 2010, 19:09

По отношение на техниките за пресъздаване на пораженията върху модел.

Нека да го направим така:

Попаденията са тотално различни в зависимост от поразения танк, поразилото го оръжие, годината, и прочие. Подайте ми пример със ситуацията, която ви интересува -- какъв е поразеният танк, какъв танк (или оръдие/снаряд/авиационно оръжие, и т.н.) го е поразило, коя е годината на сражението, в коя част е поразена целта.

На базата на това можем да направим профил на хипотетичните поражения, и след това анализ на възможните техники за пресъздаването им. В противен случай, имайки се предвид почти безкрайните възможности и комбинации, има шанс (голям) дискусията да се проточи прекалено и да загуби фокус.
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Rommel » 19 Юли 2010, 16:23

Ето и от мен няколко интересни попадения върху танк Abrams.На едната снимка не мога да отгатна какъв танк е,но много ми е интересно какво му се е случило.
http://pics.scalemodels-bg.com/?page=pic&id=6970
http://pics.scalemodels-bg.com/?page=pic&id=6969
http://pics.scalemodels-bg.com/?page=pic&id=6968
Аватар
Rommel
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 147
Регистриран на: 16 Май 2009, 12:53
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Mihail Todorov » 19 Юли 2010, 19:15

Мисля, че първата снимка не е от Абрамс... :)
Аватар
Mihail Todorov
Маниак
Маниак
 
Мнения: 681
Регистриран на: 03 Апр 2007, 11:10
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 19 Юли 2010, 22:00

Изображение

На първата снимка наистина не е Abrams. Това е Израелски Magach 7C (7 Gimel) (разпознава се в този случай по траковете на веригите, които са базирани на тези от Merkava). Поразен е от особено голямо импровизирано взривно устройство, най-вероятно по време на патрул в Газа. Хамас използва подръчни материали за изработването на тези IED's -- един от похватите е да пълнят бойлер с C4 и да го заровят някъде по маршрута на Израелски патрули. Използват дистанционен взривател, за да пропуснат патрулите, които се движат преди тежката броня, и детонират устройството когато цели с висока стойност (като танкове) преминат над него.

Изображение

Този Abrams, доколкото си спомням, беше атакуван с РПГ-та по време на патрул в заселен район близо до Багдад. Повечето попадения са от РПГ-7 и стрелкови оръжия.

Особено интересно е попадението на 4-та опорна ролка, през защитния екран, в корпуса (дупката в защитния екран над веригите изглежда грубо като удебелена буква "Л"). Поражението е или от модерно противотанково преносимо оръжие (може би РПГ-22), или, много по-вероятно, от KORNET-E противотанкова управляема рактна система. Кумулативният снаряд беше успял да пробие бронята, и поразяващата струя беше прогорила седалката под Мерача на танка, без да го нарани. Бронята е успяла да задържи огромната част от пробивната струя, и екипажът дори не е разбрал за пробива, докато не се е прибрал в базата си и е огледал машината.

Изображение

Две РПГ попадения върху противокумулативния екран в задната странична част на куполата на M1A1 Abrams.
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот rapttor » 19 Юли 2010, 22:57

Комулативният заряд на рпг-то не би трябвало да пробие реактивната броня на абрамс ,нали за това беше създадена реактивната броня.Явно си има и недостатъци.Ако поражението трябва да се направи върху модел не трябва ли дупката да е по различна? Все пак има визуална разлика в реактивната броня и обикновената :? И как може да се направи тази вдлъбнатина на третата снимка ?

Поздрави
rapttor
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2009, 19:54
Местоположение: gr.Sofiq

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот ARTU » 19 Юли 2010, 23:02

Аз никъде не видях реактивна броня...
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11320
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 19 Юли 2010, 23:27

rapttor написа:Комулативният заряд на рпг-то не би трябвало да пробие реактивната броня на абрамс ,нали за това беше създадена реактивната броня.Явно си има и недостатъци.Ако поражението трябва да се направи върху модел не трябва ли дупката да е по различна? Все пак има визуална разлика в реактивната броня и обикновената :? И как може да се направи тази вдлъбнатина на третата снимка ?

Поздрави


Здрасти,

М1 Abrams не използва технология подобна на реактивната броня. Какво има в бронята на Abrams е строго секретно, но има предположения, че в предната броня на корпуса и куполата, освен всичко друго, има и плочи от обеднен уран. Също така се предполага, че самата броня е създадена по технология, подобна на Британската технология Chobham.

Реално реактивна броня е изплозвана при разработката на танкове само в Съветския Съюз/Русия и Израел -- като Израел преди около 10 години спря разработването на нови модели с реактивна броня. Тя е изплозвана основно за подобряване на защитата на по-стари модели танкове, като Magach (M60) и Sho't (Centurion). Проблемът с реактивната броня е, че от една страна, тандемните кумулативни бойни глави не могат да бъдат спрени от реактивната броня, и от друга страна, реактивната броня е много опасна за пехотата, която ескортира танковете (особено в градски условия, когато пехотата е много близо до танковете).
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот p373r » 19 Юли 2010, 23:34

Ракетата с тандемна БЧ може да се спре - ако защитата е двуслойна. С такива контейнери (съдържащи два слоя пластично ВВ) се хвалеха руснаците, но не знам дали са ги въвели. Сега и Русия и Израел залагат на по-активен тип защита, на който се разчита да спре ракетите и снарядите доста по-далеч от танка (Trophy примерно).

А чак да са спрели развитието на активна броня - не мисля. Има случай, в който под дъното на една Зелда (израелски М113) се взривява IED, което активира динамичната защита - просто сменят пакета с друг.
He's crazy Lou, he builds toy airplanes!
Ooh! Whip Me, Beat Me, Make Me Carve Laminated Sheet Styrene!
Аватар
p373r
Маниак
Маниак
 
Мнения: 555
Регистриран на: 10 Юли 2007, 14:10
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот rapttor » 20 Юли 2010, 11:15

Извинявайте нещо съм се сбъркал.Като каза че реактивната броня се е използвала за изработката на танкове в русия ,тези ли плочки имаше напредвид Изображение ? Ако не те какви са?
rapttor
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2009, 19:54
Местоположение: gr.Sofiq

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Stanislav » 20 Юли 2010, 14:18

Това е Т-64БВ с навесна динамическа защита от комулативни снаряди. Мисля, че има и вградена за всякакви видове боеприпаси.
Станислав Стефанов
Изображение
Melius non incipient, quam desinent. (Lucius Annaeus Seneca)
Аватар
Stanislav
Специалист
Специалист
 
Мнения: 449
Регистриран на: 21 Май 2008, 00:36
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 01 Авг 2010, 21:16

Здравейте,

С малко продължение :)

През лятото на 1941 г., в първите два месеца на Операция "Барбароса", Съветските танкове от последно поколение се оказват огромна -- и неприятна -- изненада за танкистите от Панцертрупен.

6. Panzer Division, като част от Армейска Група "Север", напредва в посока Ленинград -- стратегическата й цел в рамките на "Барбароса" -- като прекосява Балтийските ССР. В състава на 4. Panzer Group, 6-та Панцердивизия е на върха на атаката по време на прекосяването на Литва. Недалеч от град Разейнай, 6-та Танкова се среща челно с водещите елементи на 2-ри Механизиран корпус, в чийто състав са немалък процент от наличните в Червената Армия свръхтежки (за времето си) танкове КВ-2.

Водената по това време от Полковник Ерхад Раус 6-та Панцердивизия (във временното отсъствие на Генерал Майор Франц Ланграф) има в състава на танковия си полк (11. Panzer-Regiment) като основен танк остарелия чешки Pz. 35 (t) -- 160 от този модел съставят гръбнака на Дивизията, поддържани от по-малък брой Pz.Kpfw. I, Pz.Kpfw. II, и Pz.Kpfw. IV.

Сблъсъкът между двете бронирани формации е тежък и интензивен. Оръдието на Pz. 35 (t) с калибър 37-мм не е в състояние да пробие бронята нито на огромните КВ-2, нито на поддържащите ги Т-34. Леките БТ-7 са лесна плячка за опитните немски танкисти, но новите съветски танкове не могат да бъдат спрени. Изпратените напред Pz.Kpfw. IV също не са в състояние да пробият фронталната броня на КВ-2, въпреки че 75-мм бронебойни снаряди изваждат успешно от строя Т-34 от дистанции под 100 метра.

Използвайки високата си скорост и маневреност, немските танкисти се опитват да атакуват тежките танкове от всички страни. Няколко КВ-2 са извадени от строя от многобройни изстрели от Pz. 35 (t) от упор, с попадения в най-долната част на куполата, между горната част на корпуса и стената на куполата, като по този начин я заклиняват и принуждават съветските танкисти да изоставят машината. Част от КВ-2 са спрени като изстрели във веригите довеждат до имобилизиране на танка. Няколко от тежките съветски машини успяват да пробият немската танкова формация, противотанковия заслон, и са спрени в крайна сметка от преки попадения от 105-мм и 150-мм от дивизионните гаубици, стрелящи с право мерене от достанции под 500 метра. Поне два КВ-2 са унищожени в "ръкопашен" бой от панцерпионери, атакуващи подвижните крепости с ръчни кумулативни снаряди.

В крайна сметка, неопитното командване на 2-ри Механизиран корпус, липсата на координация между съветските танкове, изпращането им в бой "на парче" вместо в концентриран брониран юмрук, дават победата на 6-та Панцердивизия. Само единични КВ-2 оцеляват.

Единият от тях е моделът, върху който се концентрирам. Моделът е на Тамия, 1/35, беше голямо удоволствие за сглобяване.

Това е предварителната схема на планираните попадения върху танка -- историческата обосновка по-горе ни дава правилната отправна точка за калибъра на попаденията и дистрибуцията им върху КВ-2-ката:

Изображение

Нито едно от попаденията не е пробило бронята. В следващия пост ще покажа резултатите от малко експерименти върху пластмаса за обсъждане, и ако счетете, че изглежда добре, подхващам КВ-2-ката.

Лека вечер и приятна и успешна седмица!
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 14 Авг 2010, 15:46

Здравейте отново,

Най-накрая днес следобяда имах свободен час и половина за малко експерименти на пластмаса.

Опитът е за възстановка на пълен пробив на 75-mm Pz.Gr. 39 изстреляно от 75-mm KwK 37/L24, пробило броня с дебелина около 40-50 мм. от дистанция около 300 метра, попадение под 90 градуса. Попадението е съвсем "прясно" -- пробитият метал ще корозира тежко в рамките на максимум две седмици.

Тъй като в апартамента нямам постоянно място за работа, и нямах време за подготвяне на всичко за боядисване, минах опита на четка.

Самият опит е върху дъното на Pz.Kpfw. IV Ausf. F1 на Italeri -- когато опра до сглобяването, ще я замажа :)

Ето две снимки отблизо на пробива, единият е с неизтрелян 75-мм снаряд за сравнение:

Изображение

Изображение

Ето и един далечен план за мащаба на попадението върху целия долен корпус:

Изображение

А това са инструментите, които ползвах:

Изображение

Най-важното!!! Свределите НЕ са ползвани с дрил, а с въртене между пръстите! Пробивите имат специфична текстура, която може да се получи само при въртене на много ниски обороти -- дрила (или пък пробив с нагорещен метал) би дал много гладък, точен и правилен пробив -- на ръка се получава грубата неправилна текстура на пробива. С ножчето допълнително нарязах леки радиални следи около входния пробив за екстра детайл от пробива. Останалото е много бърза работа работа с четката с акрили, прахове и размивки.

Много бих искал да ви помоля за мнения и препоръки, не искам да надупча КВ-2-ката преди да съм сигурен, че ще стане добре.
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Milowitz » 14 Авг 2010, 16:39

Получило се е добре.Имитирал си пряко попадение с/у 90 градусова броня.При КВ-то ти ще има пробиви от различни ъгли и при различни наклони на бронята.Следователно отворите не трябва да са напълно овални,както и трябва да има "охлузвания"по бронята,преди снаряда да направи отвор.
Любомир Николов (Мilowitz)

Изображение
Аватар
Milowitz
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4466
Регистриран на: 04 Апр 2006, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 14 Авг 2010, 17:26

Благодаря!

Едно по едно -- от по-лесното към по-трудното :)

Надявам се да имам време утре ще пробвам и попадения под ъгъл.
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Re: Имитиране на бойни попадения

Мнениеот Drone » 21 Авг 2010, 19:55

Малка добавка:

37-мм попадения (под 90 и 45 градуса), и едно 75-мм попадение под 45 градуса.

Същата технология.

Един 75-мм снаряд и един 37-мм снаряд за сравнение:

Изображение
Drone
Конструктор
Конструктор
 
Мнения: 136
Регистриран на: 03 Юли 2010, 20:55
Местоположение: София

Предишна

Назад към Изработка на модела. Инструменти / Building a Scale Model. Tools.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта