Koensayr BTL-A4 Y-Wing Fighter

Купили сте си нов модел? Споделете Вашите впечатления - какво намерихте в кутията, как Ви се струва отливката, инструкцията и декалите... Оценете модела.

Модератор: evgeni 200

Мнениеот ARTU » 19 Яну 2008, 17:31

Има значение :wink: "Големите" уж моделисти са уж много добри на обработени с фотошопа снимчици, снимани от изгодни за тях ракурси, но когато стане дума за изложби и реална конкуренция изведнъж ги хваща липсата. Защото един добре изработен модел изпъква чудесно, ако е заобиколен от грозни патенца... И обратно. Но това е тема за друг разговор :?
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11298
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот p373r » 21 Май 2008, 10:52

http://hyperscale.com/2008/features/ywingtb_1.htm

Снимка 2 - engine deck на Пантера. Потърсете още интересни елементи в пъзела - интересно е :)
Аватар
p373r
Маниак
Маниак
 
Мнения: 555
Регистриран на: 10 Юли 2007, 14:10
Местоположение: София

Re: Koensayr BTL-A4 Y-Wing Fighter

Мнениеот ARTU » 14 Май 2016, 22:05

BTL-A4 Y-Wing Starfighter, Bandai 1/72

Тъй като напоследък се забелязва засилен интерес към сагата STAR WARS (по вина на последния епизод), едва ли има нещо чудно в това, че се стартира предлагане на модели от старата и новата поредица. В интерес на истината бях ужасен от факта, че FINE MOLDS загубиха лиценза за STAR WARS - очаквах поне TIE Bomber... Впоследствие се оказа, че REVELL не позволяват продажбата на модели от други производители, т.е. моделите на BANDAI (новият притежател на лиценза) не получиха възможност за пазарна реализация извън Япония... Но въпросът за това съперничество е дискутиран на много места, поради което не мисля, че е необходимо да го разискваме и в тази тема... Естествено, има и недоволни от BANDAI - що за модели били тези, които искали само бързо сглобяване, лепило и лак, и се получавала шарена машина... като собственик на няколко модела от FINE MOLDS подходих с подозрение, но тъй като имаше нечестни действия за стопиране на моделите към Европа и САЩ, реших,че явно си струват... Затова поръчах T-65, T-70 и останах очарован... Настоящият Y-Wing получих предсрочно като подарък за рождения си ден - избрах от ибей най-ниската цена и безплатен транспорт, но по неизвестни за мен причини, моделът дойде в рамките на седмица от Япония.

Y-Wing е тежък изтребител-бомбардировач, използван от Rebel Alliance, който се появява за първи път в "Нова надежда", заедно с емблематичните X-Wing. Наименованието му идва от приликата с буквата "Y".Следва продължение...
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11298
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Koensayr BTL-A4 Y-Wing Fighter

Мнениеот ARTU » 15 Май 2016, 19:43

Тъй като притежавам и Y-Wing на FINE MOLDS (до преди ден най-добрият модел на тази машина в 1/72), ще се отклоня от шаблона да описвам къде какво има по платките, и ще се съсредоточа на плюсовете и минусите на модела.

BANDAI предлагат преди всичко опции. Ако желаеш може да сглобиш набързо модла, да му залепиш предвидените стикери и след час да го сложиш в секцията или да го дадеш на децата да тичат с него. Може пък да го сглобиш, да сложиш декалите и след като го пръснеш с лак, да се отдадеш на медитация. А може и да се заиграеш с детайлите и да направиш пореден супер модел. Най-вълнуващото е, че всичко зависи от теб, от желанието ти да експериментираш и от смелостта да опиташ или да се опълчиш на шаблона. Естествено, притежанието на този модел може да те накара да изгледаш отново "Нова надежда".

Кутията е сравнително малка, с гланциран капак, чудесен боксарт и предвиден найлонова осигуровка, която предпазва от нежелано отваряне.

Всички платки са запечатани по двойки или индивидуално в пликове. Инструкцията е просто огромна, но съвсем детайлна и ясна. По отношение на отливката - няма никакви забележки. Има си всичко - фини гравировки, чудесна фина текстура, обмислени сглобки и богата детайлизация. Като добавка дори получавате основа със стойка.

Както споменах по-горе, BANDAI предлагат избор между декали или стикери. Декарите са добре отпечатани, без разминавания или забележки. Стикерите са достатъчно тънки, но не искам да се отклонявам към описание изработката на играчки. За разлика от FINE MOLDS, тук декалите не предлагат бойни поражения.

Като опция имате три пилотски фигурки - права и две седнали. Отливката им е чудесна! Правият и седнал пилоти са в стандартните костюми като на X-Wing изтребителите, а другият седнал представлява пилот с облекло от "Завръщането на джедаите". Фронталните оръдия не се нуждаят от разпробиване, тъй като методът на отливане е позволил те да имат чудна цев. Ако желаете да оставите кокпита затворен - изберете предварително оцветения сиво-син детайл. Ако искате кабината да е отворена - има опция с три прозрачни елемента. Астродроидите също са от опционални два вида - R2 или R5. За маркировките им обаче ще е нужна боичка и много точна ръка, тъй като няма предвидени декали.

Проблемните моменти са закрепването на задната част на двигателите с направляващите, тъй като е възможно да не ес уцелиподходящия ъгъл или да се получи усукване. Тук е моментът да спомена, че за разлика от FINE MOLDS, BANDAI предлажгат изключително подробни направляващи плоскости в задната част, докато при по-стария модел там имаме само кръстосани парчета пластмаса, отляти с пръстена.

Предвидената основа би трябвало да представлява повърхността на Звездата на смъртта, като са предвидени ключалки за съседни такива основи. Имаме и два лазерни изстрела от прозрачна червена пластмаса.

Връщаме се на кабината - кокпитът е чудесен, с прекрасен фрейминг, но ако превъртите филма ще се убедите, че следва да се напъхат и разни гофрирани маркучи. Чудесно инженерно решение е да се даде жълтата пластмасова ивица като отделен детайл, но се получава една минимална фуга, която принципно не би трябвало да е там.

Задната част на кабината е чудесно детайлизирана, но тук се натъкваме на най-сериозния проблем - няма задно стъкло. Естествено, следва да си изработите едно от прозрачна пластмаса, за да не рискувате вакуумът да засмуче пилота ви. Лично за мен е недостатък, че не е предвидена прозрачна част за затворена кабина.

Що се отнася до детайлизацията на основното тяло и двигателите, там BANDAI отбелязват точка или две пред FINE MOLDS. Имаме отчетлив детайли, фини отливки и чудесни сглобки. С лупа можете да забележите изпъкнали елементи с ширина едва 0,4 мм!

Предвидена е възможност предните капаци на двигателите да бъдат свалени и е представена суперструктурата под тях.

И сега не на последно място - размерите. Тъй като нямаме чертежи или база за сравнение, сравнявам идентични елементи от еденият и другия модел. Прави впечатление, че изтребителят на BANDAI има видимо по-малки размери на някои обособени детайли (кабина, двигатели), в сравнение с FINE MOLDS. Къде е истината - нямам идея :?

В заключение - моделът е чудесен и съвършено правилно REVELL се страхува от навлизането му на пазара. Още повече, че цената е съпоставима с техните играчки - на мен ми излезе 50 лв.

Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11298
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Koensayr BTL-A4 Y-Wing Fighter

Мнениеот DDt » 01 Юни 2016, 11:46

А да те запитам, в крайна сметка трябва ли лепило или може да се кара на "щрак" и да се литне, ако има нужда?
Блог/My personal blog: http://redlinemodels.wordpress.com
Аватар
DDt
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4533
Регистриран на: 29 Сеп 2006, 10:30
Местоположение: София

Re: Koensayr BTL-A4 Y-Wing Fighter

Мнениеот ARTU » 01 Юни 2016, 12:28

Принципно може и да се нащрака. Но има елементи, които си искат лепило.
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11298
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Koensayr BTL-A4 Y-Wing Fighter

Мнениеот darksasho » 28 Фев 2017, 13:11

Само да вмъкна, понеже и аз ги събирам и все някога ще започна да ги правя всичките от серията има едни словаци които продават много добри фото етцове за моделите на BANDAI, специално за Y-Wing Fighter може да се освети кокпита с него.
darksasho
Начинаещ
Начинаещ
 
Мнения: 8
Регистриран на: 10 Ное 2006, 15:44
Местоположение: София

Предишна

Назад към В кутията / In-Box Preview

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта