Sukhoi Su-9 (K)

Купили сте си нов модел? Споделете Вашите впечатления - какво намерихте в кутията, как Ви се струва отливката, инструкцията и декалите... Оценете модела.

Sukhoi Su-9 (K)

Мнениеот ARTU » 28 Фев 2015, 21:15

Sukhoi Su-9 (K), 1/72 PROP & JET, кат.№ 72218

През Втората световна война в Съветския съюз започва работа по разработка на собствени реактивни двигатели, но с незадоволителен резултат. В началото на 1945 година, поради продължаваща липса на задоволителен собствен реактивен двигател, на разработвания от ОКБ Сухой проект за самолет се предвиждат трофейни Jumo 004. Съгласно ескизния проект, самолетът е предназначен за водене на активен въздушен бой с изтребители и бомбардировачи на противника във фронтовата зона, и представлява целометалически средноплан с триколесно, прибиращо се в полет шаси, с носов колесник. Двулонжеронното крило има в план трапецовидна форма. В носовата част на фюзелажа е предвидено разположението на въоръжение и прибиращата се носова стойка на колесника. Пред и зад кабината се помещавали резервоари с гориво с общ обем 2300 литра. Предвидено е брониране за пилота и защита за резервоарите с гориво. Въоръжението се състояло от едно оръдие НС-37 с калибър 37 мм и боезапас от 45 снаряда, и две оръдия НС-23 с калибър 20 мм, със сумарен боекомплект 300 снаряда. При приемане на проекта е усилено бронирането и е добавена възможност за бомбово въоръжение, включващо две бомби ФАБ-250 или една ФАБ-500. При окачване на бомбово натоварване, 37-милиметровото оръдие се сваляло.
В началото на 1946 година чертежите са предадени на завода изпълнител. В процеса на проектиране и постройка на първия опитен екземпляр, който получава заводски шифър "К", в конструкцията му са внесени редица изменения по конструкцията на шасито и планера, а трофейните немски Jumo 004 са заменени от руските аналози РД-10. През м.септември същата година самолетът е завършен и през ноември изпълнява и първия си полет. На 18 август 1947 год., след допълнителни доработки, самолетът най-после е предаден за държавни изпитания. По време на тези изпитания са добавени ракетни ускорители за скъсяване на пробега и парашутно устройство за скъсяване на разбега. Изпратено е предложение до самия Сталин за серийно производство на самолета, но без резултат. През есента на 1947 започва преработката на самолета като изтребител прехващач, с възможност за използване на бордна РЛС. Въоръжението е променено на две 37 мм оръдия, а двигателите са заменени с по-новите РД-14, които при еднакво тегло с РД-10 дават по-голяма тяга.
Дори тези проекти обаче не дават "зелена светлина" за серийното производство на самолета. По това време няма интерес към фронтовия изтребите Су-9, тъй като през март 1948 година правителството взема решение да пусне в серия и приеме на въоръжение изтребителя МиГ-15, който в по-голяма степен съответствал на тогавашните изисквания.
На 30 юли 1948 година финансирането за Су-9)к) е окончателно спряно. Независимо от това, в проекта на Сухой са реализирани ред нови идеи в руското реактивно самолетостроене - катапултно кресло, аеродинамични въздушни спирачки, стартови ускорители, спирачен парашут, хидроусилватели в системата за управление на самолета, възможност за монтиране на бордна РЛС, бомбово въоръжение.

Моделът.
До колкото ми е известно, до настоящия момент този самолет не се произвежда, като изключим някаква вакуум форма. Prop & Jet с руска компания и моделът беше поръчан и доставен от Русия до България за осем работни дни, с любезното съдействие на "Нирахоби".

Кутията е доста компактна от гланциран картон с капак. На капакът е отпечатана една от известните снимки на машината. В кутията намираме инструкция, декално листче, две пликчета с клипс с два вакуумни фанара, в ударопредпазващо фолио с въздушни мехурчета са опаковани общо четири плика с клипс, в които са смолните детайли - общо 49 на брой.

Инструкцията представлява два листа от гланцирана хартия формат А4, сгънати един в друг. На първа страница имаме информация за самолета, на втора са обичайните предупреждения, на трета е схема на детайлите. От четвърта до седма страница са схемите за изработка на модела, а на осма - предлаганата камуфлажна схема. Схемите са ясни и разбираеми, отпечатани в три цвята. Единствената претрупана и неразбираема схема е монтажа на шасито на шеста страница.

Декалното листче е отпечатано без забележки от Begemot. Включват декали за Су-9(К) и Су-11(ЛК). При условие, че на опитните самолети не е имало никакви технически обозначения, декалите са напълно достатъчни.

Предлаганите два вакуумни фанара са ювелирни, с чудесна прозрачност и чудесен фрейминг.

Смолата е светлосива на цвят, като плътност е значително по-лека от аналогична чешка смола, обработва се по-лесно от чешка смола и може спокойно да се сбърка с пластмаса. Естествено, не се лепи с лепило за полистирол. По информация от форуми, смолата на Prop & Jet се обработва лесно като пластмаса, а при сглобяването на модела не се нуждаете от кит. Разшивката на детайлите е ювелирна и от доста дълго време не бях виждал такава акуратна и равна разшивка. Детайлизирането е по наличния четеж на "Авиация и время" и "Моделист конструктор", както и по налични снимки. Изготвянето на матрицата беше споделяно стъпка по стъпка и разработчиците представяха нагледно работата си и се вслушваха в предложенията на потребителите.
Все пак следва да се има предвид, че за този самолет няма 100% верни чертежи, поради което проектирането се извършваше и по снимки.

Държачите за детайлите са доста тънки и отделянето и зачистването им не представлява проблем. Добро впечатление прави отлятото от един детайл крило, поради което отпадат всички притеснения по напасване на половини и напасване на крилото към фюзелажа. Всички дреболии са отляти ювелирно, а стойките на колесниците са укрепени с метални пръти. Прикрепването на някои от детайлите е също като пластмасовите - имат си съответни пъпки и отвори.

В заключение - лично за мен модел на този самолет беше задължително да присъства в колекцията ми. Първо заради желанието да наредя един до друг Me-262, Nakajima Kikka и Су-9(К), и второ - заради залепените рисунка и чертежи от списание "Моделист конструктор" преди много време по тапетите на стаята ми в старата ни къща.

Горещо препоръчвам този модел на любителите на ранната руска реактивна авиация! А в момента, в който докоснете смолата му, ще започнете да гледате с неприязън към аналогичните чешки смоли.

Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Sukhoi Su-9 (K)

Мнениеот Milowitz » 28 Фев 2015, 22:49

Последната снимка с колесниците впечатлява.
Любомир Николов (Мilowitz)

Изображение
Аватар
Milowitz
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4466
Регистриран на: 04 Апр 2006, 20:55
Местоположение: София

Re: Sukhoi Su-9 (K)

Мнениеот DDt » 01 Мар 2015, 18:27

Моделът изглежда уникално. От Русия май се задава една нова генерация смоли, които може би ще отвеят чехите.
Блог/My personal blog: http://redlinemodels.wordpress.com
Аватар
DDt
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4533
Регистриран на: 29 Сеп 2006, 10:30
Местоположение: София

Re: Sukhoi Su-9 (K)

Мнениеот ARTU » 01 Мар 2015, 21:56

Пак ще се повторя, но смолата е уникална! Тежка е като аналогична част от пластмаса, обработва се великолепно, а самата отливка няма никакви деформации или дефекти... Чехите могат да се ухапят от яд! За тази цена моделът е изключително добро попадение!
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Sukhoi Su-9 (K)

Мнениеот Vesselin » 01 Мар 2015, 22:02

Аз така и не разбрах каква е цената. Иначе на снимките верно изглежда много добре.
Веселин Найденов
Аватар
Vesselin
Маниак
Маниак
 
Мнения: 500
Регистриран на: 01 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Sofia

Re: Sukhoi Su-9 (K)

Мнениеот ARTU » 01 Мар 2015, 22:20

Кефът цена няма :?
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора


Назад към В кутията / In-Box Preview

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron