Messerschmitt Bf.109G

Купили сте си нов модел? Споделете Вашите впечатления - какво намерихте в кутията, как Ви се струва отливката, инструкцията и декалите... Оценете модела.

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот ARTU » 23 Фев 2015, 21:27

Messerschmitt Bf.109G-6 "Jagdgeschwader JG.52 Experten", 1/72 AZ MODELS, кат.№ AZ 7452

Моделът е в кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част е едната предлагана камуфлажна схема, а отзад са останалите три. Надпис под заглавието ни информира, че серията е лимитарана. В кутията са стандартните платки за версия G, като липсва само фанарът тип "Ерла". Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А3, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 18 - от втора до четвърта страница. В долната половина на последната страница е дадена схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е много добре отпечатана, а на сайта на производителя се предлага възможност да се свали в PDF.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надиси, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две... Декалите са отпечатани от EDUARD, с чудесно качество, без забележки.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо четири, със стандартно оцветяване RLM 74/75/76. На схемите обаче RLM 74 и 75 са изобразени като черно-зелено и светлозелено (!???) - предлагам някакъв маркетингов трик, за да може модела да се грабне от хора, на които са омръзнали сивите камуфлажи :D . Машините са съответно:
- Bf 109G-6, W.Nr 20499, yellow 1, 9/JG 52, flown by Oblt.Erich Hartmann,Eastern front, October 1943, Russia, Luftwaffe - 352 kills
- Bf.109G-6, W.Nr unknown, yellow 1, 6/JG 52, flown by Lt.Helmut Lipfert, Eastern front, December 1943, Bagerovo, Russia, Luftwaffe - 203 kills
- Bf.109G-6, W.Nr unknown, Stab/JG 52, flown by Oblt.Ditrich Hrabak, Eastern front 1942-44, Russia, Luftwaffe - 125 kills
- Bf.109G-6, W.Nr unknown, yellow 8, 11/JG 52, flown by Oblt.Heinz Sachsenberg, Eastern front, Kiev, Ukraine 1943, Russia, Luftwaffe - 104 kills

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на две идентични по размери платки, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е сива, няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части. Всички детайли са на забележително ниво.

Втората платка предлага долната част на крилата, двете половини на фюзелажа, колелета и т.н. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Заключение - AZ MODELS предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 19,90 лева.

Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот DDt » 26 Апр 2015, 12:13

След толкова добри думи за модела изчетени из интернет, влючително и във форума, нямаше как да пропусна и аз да се снабдя с една от версиите на комплекта.
Моделът е Bf109G-2, Captured и както е видно от заглавието представя машини сменили "господарите" си попаднали в ръцете на Съюзниците.
Предлаганите декални версии са 4 - две съветски, една американска и една британска.
Единствената разлика с горните модели, представени от АРТУ са декалите и затова няма да се спирам на отливката.
Към горните суперлативи бих отбелязал само, че на шорт-рън матрицата вече почва да й личи износването и детайлчетата започват да стават по-"меки" и като че ли леко размити на место особено в кабината. Новината всъщност не е нищо неочаквано за запознатите с технологията, просто вече на матрицата й е време за ремонт. Въпреки това не оставайте с впечатлението, че положението е лошо, напротив, през затворената кабина няма ба личи изобщо, а малко прецизна работа с четката ще накара детайлчетата да изпъкнат.
В заключение - чудесно допълнение към колекцията месери на AZ. Сега вече може да имате едни от най-атрактивните и шарени "немски" самолети без да се въркате допълнително за скъпи декали. Надявам се от фирмата да пуснат и бездекален 3-в-1 G-2, за да мога да се възползвам напълно от декалите в комплекта.
Препоръчвам силно!


Блог/My personal blog: http://redlinemodels.wordpress.com
Аватар
DDt
Ненадминат
Ненадминат
 
Мнения: 4533
Регистриран на: 29 Сеп 2006, 10:30
Местоположение: София

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот zam07 » 27 Апр 2015, 14:00

Много интересен Meserschmitt. Иска ми се да направя такьв някой ден.
Кристиян Колев
Аватар
zam07
Напреднал
Напреднал
 
Мнения: 68
Регистриран на: 20 Апр 2015, 20:56
Местоположение: Нови Хан

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот Pepelnick » 28 Апр 2015, 13:30

Само искам да направя малка корекция. Между моделите на G-6 и G-2 има и други разлики, освен декалите. Това е допълнителната платка на която има два вида търкалета, носова ламарина, два отрязъка на картечници, една задтилна броня и една къса клечка за мачта. Аз лично съм много доволен, че вместо вградени/излети носови картечници, са пробили дупки и са добавили картечниците отстрани.
Life is a shit you have to turn into fertilizer.
Аватар
Pepelnick
Специалист
Специалист
 
Мнения: 270
Регистриран на: 28 Авг 2008, 15:14
Местоположение: София

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот ARTU » 06 Ное 2015, 15:45

Messerschmitt Bf.109G-10 "JG.52" (Diana), 1/72 AZ MODEL, кат.№ AZ 7501

Моделът е в кутия от гланциран картон със странично отваряне, динамичен боксарт на устремно летящ "месершмит", а на гърба са разположени три камуфлажни схеми. В кутията са стандартните платки за версия G, с отстранени двете половини на фюзелажа, като е допавена допълнителна платка с нови две половини на фюзелажа, два вида радиатори и капак над картечниците в носа. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А4, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 22- от втора до четвърта страница. Липсва схема за разполагане на декалите със служебни надписи.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две... По декалите няма надписи къде са изработени, но същите са с чудесно качество, без забележки.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо три, със стандартно оцветяване RLM 75/83/76. Машините са съответно:
- Bf 109G-10, white 11, "Rosemarie", II./JG.52, Brno Airfield, Czech territory, April 1945.
- Bf 109G-10, yellow 11, "Gigi", II./JG.52, Kralupy nad Vltavou Airfield, Czech territory, April 1945.
- Bf 109G-10, yellow 19, II./JG.52, Praha-Letnany Airfield, Czech territory, April 1945.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на три платки - голяма, средна и малка, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е сива, няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части. Осем от тях са маркирани като неизползваеми за модела. Всички детайли са на забележително ниво.

Втората платка предлага долната част на крилата, колелета и т.н. - общо 22 детайла. Седем от тях са маркирани като неизползваеми за модела. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Както споменах още в началото, новата платка е тази, която съдържа двете половини за фюзелажа на G-10, освен тях има два вида радиатори (от които единият е маркиран като неизползваем) и капак над въоръжението. Качеството е много добро, предвиден е много впечатляващ интериор на страничните панели.

Заключение - AZ MODELS предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 26,00 лева.

Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот ARTU » 13 Ное 2015, 16:02

Messerschmitt Bf.109G-6AS "Special markings", 1/72 AZ MODEL, кат.№ AZ 7509

Една от модификациите на Messerschmitt Bf.109G-6 е монтирането на двигател DB 605AS. Освен новият двигател, машината получава по-широк вертикален стабилизатор, друго витло и кабина тип "Ерла". Новият двигател дава по-добри възможности на самолета на големи височини.

Моделът е в кутия от гланциран картон със странично отваряне, идилитичен боксарт с наземно разположен "месершмит", а на гърба са разположени три камуфлажни схеми. В кутията са стандартните платки за версия G, с отстранени двете половини на фюзелажа, като е добавена допълнителна платка с нови две половини на фюзелажа, два вида радиатори и капак над картечниците в носа. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А4, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 22- от втора до четвърта страница. Липсва схема за разполагане на декалите със служебни надписи.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две... По декалите няма надписи къде са изработени, но същите са с чудесно качество, без забележки.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо три, като първата машина е изцяло черна, втората е с черна долна част и стандартен RLM 74/75 отгоре, а третата стандартен RLM 74/75/76, с ивици RLM 74. Първите две са с червени колесници. Машините са съответно:
- Bf 109G-6AS, 2./Erg.JG2, Hagenow-Land, December 1944.
- Bf 109G-6AS, 1./NJGr.10, flown by Friedrich-Karl Muller, August 1944.
- Bf 109G-6AS, STAB. 1./JG3, Gutersloh, July 1944.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на три платки - голяма, средна и малка, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е сива, няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части. Единадесет от тях са маркирани като неизползваеми за модела. Всички детайли са на забележително ниво.

Втората платка предлага долната част на крилата, колелета и т.н. - общо 22 детайла. Дванадесет от тях са маркирани като неизползваеми за модела. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Както споменах още в началото, новата платка е тази, която съдържа двете половини за фюзелажа на G-10, освен тях има два вида радиатори (от които единият е маркиран като неизползваем) и капак над въоръжението. Цевите на картечниците ще трябва да се разпробият или заменят. Качеството е много добро, предвиден е много впечатляващ интериор на страничните панели.

Заключение - AZ MODEL предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 26,00 лева.

Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот ARTU » 30 Апр 2016, 17:48

По повод Bf.109G-8, представен ТУК., следва да отбележа, че се натъкнах на представения в средната камуфлажна схема самолет - черна 11, Wr.N 201756.

Предложеният камуфлаж е сравнително точен, подобни са и другите предложения на различни специалисти:Единствено ме притеснява типът на кабината - от снимката съвсем ясно се вижда, че е тип "Ерла":

Изображение

Видно от чертежите, с които разполагам, може да има от ранния тип кабина и тип "Ерла", като бронираният тил зад пилота е с прозорче. За G-8 са използвани G-6, претърпели поражения и преоборудвани по време на ремонта.PS А да не се занимаваме с незначителната подробност, че кокът на витлото е даден като спирала от AZ MODEL, а на снимката е без такава, но с бял сектор.
Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Re: Messerschmitt Bf.109G

Мнениеот ARTU » 21 Юли 2016, 19:39

Messerschmitt Bf.109G-14AS "Reich Defence", 1/72 AZ MODELS, кат.№ AZ 7521

Вариантът G-14 пристига на фронтовата линия през юли 1944 година. Той е опит да бъдат стандартизирани редица промени по машината, разработени за усъвършенстването на G-6. Добавена е система MW-50 за инжектиране на вода в цилиндрите за повишаване мощността на двигателя, кабината тип ERLA става стандартна, поради по-добрият обзор. Максималната скорост става 568 км/ч на морското равнище и 665 км/ч на 5000 метра. G-14AS е височинен прехващач, оборудван с двигател BD 605ASM. Последният повишава скоростта на машината до 560 км/ч на морското ниво и до 680 км/ч на височина 7500 метра. Забелязва се тенденция да се използва все повече дървесива при изработката на детайли от самолета. Всичко са произведени 5500 броя G-14 и G-14AS.

Моделът е в стандартнакутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част е идилитичен боксарт на един от предлаганите камуфлажи, а отзад са подробно изобразени трите предлагани варианта. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А4, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка със страничен изглед към машината, на втора - схема на разположението на детайлите, като голяма част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 22 - от втора до четвърта страница. Не е предвидена схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е много добре отпечатана, а на сайта на производителя се предлага възможност да се свали в PDF.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две... Декалите са с чудесно качество, без забележки. Има декални колани и приборно табло.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо три, с нестандартно оцветяване, включващо RLM 74/75/76/81/82/84. Машините са съответно:
1. Bf.109G-14AS, "Yellow 8", 6./JG 27, Spring 1945, характерно е, че опашката вероятно е взета от друг самолет и е с друг камуфлаж;
2. Bf.109G-14AS, W.Nr. 783891, "Yellow 15", flown by Fw.H.P.Muller, 9./JG 300, Juterborg-Damm, Autumn 1944. Самолетът е свален на 27.11.1944 година;
3. Bf.109G-14AS, W.Nr. 784993, "White 13", flown by Uffz. Herbert Maxis, Nellingen, December 1945. тук вероятно има печатна грешка, тъй като в посочения месец е нямало Райх. Самолетът е участник в Операция "Боденплате", но пилотът не атакува летищата, а се впуска над колона. УДарен е от зенитната артилерия и успешно приземява самолета си в близост до военната колона. докато напуска кабината с вдищгнати ръце, американските войници най-демократично го застрелват в главата, та даже се и снимат до него.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на общо три платки. На платка А имаме 55 детайла, като 12 от тях не са необходими за конкретната модификация. Няма забележки към отливката, няма дефекти. На платка В са общо 22 детайла, като половината от тях са маркирани да не се използват за настоящата версия. Отливката е от сива пластмаса, без дефекти и без леяци. На платка В са двете половини на фюзелажа, капака за картечниците в носа и два типа радиатори под носа, като единият не се ползва в настоящия модел. Отливката отново е без забележки. Гравировката по детайлите е добра и без неравномерности. Ювелирно са представени стените на кабината и приборното табло.

Заключение - AZ MODELS предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 26,00 лева.

Активни проекти: FW-190A-8/R-11 (REV) ██[][][] ; FW-190F-8 (REV) ██[][][]
Аватар
ARTU
Домакин
Домакин
 
Мнения: 11326
Регистриран на: 04 Апр 2006, 18:25
Местоположение: Стара Загора

Предишна

Назад към В кутията / In-Box Preview

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron