Ревю на модели

German Flak Panzer 1A Tristar Model в мащаб 1/35 от Ангел Спасов (angel4o)

Описание:

Моделът се събира "на един дъх" - никакви проблеми с напасване на детайлите и отделните компоненти. Е, има и някои слаби места (тегличът бе изхвърлен веднага и заменен със "скречбилд"). Единствено съм добавил метален ствол на оръдието и въжето за теглене - за което въже си отнесох критиките и то съвсем основателни. Траковете са индивидуални и съвсем безпроблемни - почти никакво почистване не е необходимо. Машината се опитах да пресъздам в зимна обстановка, което за мен си беше предизвикателство. Първи опити за зимен камуфлаж по технологията със спрей за коса и сняг от сода за хляб.

Моделиране:

Предизвикателство за мен бе изработването на основата. За основа използвах парче от панелите за топлоизолация . Изрязах необходимия размер и дебелина от 0.5 см. Отгоре нанесох слой готова шпакловачна маса и оформих желания релеф. Малко преди пълното втвърдяване на масата имитирах местата на преминали вериги с натиск на няколко трака останали от сглобяването. Следва самия сняг. Той е смес на малко количество Ц-200 доста сода за хляб и няколко капки вода. Целта е консистенция на гъсто кисело мляко. Снегът по веригите е от комплекта на “Deluxe Materials” Scenic Snow. Лично за мен ефекта и на двата метода не е много убедителен, но това е първи опит. Предстоят нови опити.

Финишинг:

"Hairspray техниката предоставя големи възможности за пресъздаване на различно изглеждащи олющвания. Използвал съм следната техника при направата на зимния камуфлаж на Flakpanzer-а. Първо нанасям основния цвят – в случая “Panzer gray” на GS. Следва слой Future. Така подготвям гланцова основа за декалите. Следват декали, обработени с химията на GS. Отгоре втори слой Future.Така получаваме защита на основния цвят. Следва нанасяне на слой лак за коса. Оставяте го да изсъхне добре. Следва самата бяла боя за камуфлажа. Имах налична XF-2 на TAMIYA. Нанасям тънък равномерен слой – без наслояване. Изчаках не повече от 5 мин. За свалянето на камуфлажа използвах топла вода, подрязана твърда четка и клечка за зъби.

Тук следват някои наблюдения от процеса на работа. Акрилът на TAMIYA не е точно акрил. Доста трудно се сваля дори и след малко време на съхнене. Получава се повече „чипинг“ отколкото „изтъркано-смито“. В случая това не ме притесни поради наличието на достатъчно архивни снимки на зимен Flakpanzer. Метео условията на Руската зима - при -15, -20 няма какво да се стече. Това би се получико ако избера машината да изглежда в периода на настъпваща пролет.

Следващите стъпки са стандартни – филтри на MIG, смивка с маслени бои и пигменти пак на MIG.

Този проект бе истинско предизвикателство но ми донесе огромно удоволствие и безценен опит по експериментирането с нови техники.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 560

Видяно: 537

Видяно: 564

Видяно: 522

Видяно: 536

Видяно: 533

Видяно: 514

Видяно: 543

Видяно: 503

Видяно: 570

Видяно: 523

Видяно: 547

Видяно: 545

Видяно: 561

Видяно: 597

Видяно: 515

Видяно: 532

Видяно: 510

Видяно: 539

Видяно: 528

Видяно: 523

Видяно: 544

Видяно: 516

Видяно: 515

Видяно: 526

Видяно: 537

Видяно: 509

Публикувано от: ARTU на 2010-07-18
Видяно: 2275