Ревю на модели

YAK-7A ICM в мащаб 1/48 от Иво Красимиров Атанасов (ivoka)

Описание:

Причината да се сдобия с този модел беше цената - цели 11лв., но ако знаех какво ме очаква и толкова нямаше да дам за него. За това и го забавих цели 2 години.

Рамките с детайлите са отляти от бяла чуплива пластмаса и целите бяха омазани с маслото с което мажат матриците, едвам ги измих. Декалите не са качествени, а инструкцията беше копирана на ксерокс и е много бедна, много материал свалих от нета за да добия представа за какво иде реч.

Моделиране:

При сглобката се натъкнах на много препятсвия. При съединяването на двете части на тялото се получава едно много неприятно усукване, което изчезна с много кривене на опашката и чак след залепването на крилата.

Използвах комплектите на Pavla (смолни- хоризонтални стабилизатори, елерони, гуми, радиатори, капаци на колесника, подвижна част на верт.стабилизатор, заден колесник) и Extratech (фотоец- интериор и екстериор) , които му придадоха доста добър вид. Подвижните части на хоризонталния стабилизатор от Pavla са ги отляли грешно и двата са еднакви, а трябва да са огледални.

Доработките които направих са следните:
- нишите на колесника ги изкопах в основата на тялото прокарах кабели и направих няколко ребра
- изработих светлините, фара и тръбата на пито
- задното колело го направих неприбираемо
- разпробих въздухозаборниците в основата на полукрилата
- преразших капака на двигателя и направих вдлъбнатините за двете картечници на носа, тъй като на учебната версия ги няма

Направих и нитовката на резервоарите на крилата, както и на задкрилките. Изработих ствола на оръдието минаващо през витлото, както и изпилих обтекателя на витлото защото беше прекалено дълго. Разпробих ауспуховите тръби.

Подвижната част на водния радиатор я направих наново защото смолната беше бая дебела залепих и капачките на резервоарите.

Дойде ред и на най-спорната част от модела - остъклението на кабината, което е сгрешено изцяло, та се наложи да го преработя. Като за начало изпробвах Лакфикса на AGAMA, изтърках стъклото със фина шкурка, направих наново рамките на фанара и намазах лака. Когато изсъхна обаче резултата не беше какъвто очаквах, стичанията се виждаха, но фанара като цяло стана прозрачен.

Не ми хареса как стана фанара с лака и се наложи да изработя рамката му от метал който облепих от вътре с прозрачно фолио.

Финишинг:

След всички тези препятствия дойде ред на боядисването и финишинга. Използвах за основен цвят 105 на Humbrol, наподобяващ руско зелено, като изсъхна облепих с TAC камуфлажната схема както беше дадена по инструкция и изпръсках черните петна. Използвах маските на Montex за да изпръскам звездите и номера, декали не съм използвал.

За финишинг използвах праховете на Агама и Миг след което нанесох матовият лак.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 831

Видяно: 796

Видяно: 753

Видяно: 776

Видяно: 720

Видяно: 744

Видяно: 674

Видяно: 706

Видяно: 725

Видяно: 753

Видяно: 791

Видяно: 766

Видяно: 732

Видяно: 754

Видяно: 769

Видяно: 730

Видяно: 754

Видяно: 752

Публикувано от: ARTU на 2009-05-20
Видяно: 2687