Ревю на модели

Churchill Mk.III AFV Club в мащаб 1/35 от Бисер Тенев

Описание:

Моделът на AFV се появи миналата година и немедленно възбуди любопитството ми. Възжелах го тутакси, а двама съратници проявиха любезността да ми помогнат с доставката му от един оnline дюкян, за което им благодаря.

Сравнението с единствения друг известен ми стендови адаш на прочутия британски премиер, предизвиква смесени чувства. Моделът на Tamiya е по-късна модификация и разликите са значителни. Японската версия е доста по-семпла и технологична. Тайванската е напълно в крак с модата – много подробна, твърде на дребно разпарчетосана, мек и не особено качествен полистирол, склонен към самопроизволни усуквания, но с приложен фотоец, пружинки за амортисьорите и метално оръдие. Разликата в културата на производство е същата като при всяка друга стока с надпис Made in Japan и Made in Taiwan.

Ситно нарязаната стока на чедата на Гоминдана ми отне повече от два пълни работни дни само за сглобяването. Инженерната им философия предизвикваше дълги технологични паузи при лепенето на отделни модули. Въпреки някои резерви, породени от излишното усложняване и съмнителни конструкторски решения, крайният продукт се оказа достатъчно здрав и надежден.

На желаещите да се пробват с тази майстория препоръчвам да внимават с инструкцията, съдържаща грешки, както и да внимават при монтирането на купола върху корпуса – заклещва се и няма как да се измъкне обратно.

Предлагат се четири варианта декали и камуфлажни схеми – две зелени, зелено-бяла съветска и жълто-зелена африканска. Избрах последната, за да си организираме социалистическо съревнование с колегата Noel, макар и предварително да зная, че неговият ще спечели по всички показатели.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 662

Видяно: 690

Видяно: 711

Видяно: 682

Видяно: 697

Видяно: 640

Публикувано от: ARTU на 2009-05-16
Видяно: 2120