Ревю на модели

"Плевен 1877" Scratchbuild в мащаб 1/48 от Станислав Стефанов (Stanislav)

Описание:

Представям една диорама, която ми отне страшно много време и нерви. Пресъздал съм обсадата на град Плевен по време на Руско-турската война (1877–1878). Или по-точно, фрагмент от третия щурм на града (11-12 септември 1877г.). А за да бъда максимално точен, мястото е най-високия хълм край града, на позициите на руската армия между редутите “Кованлък” и “Иса-ага”.

Малко история.

Оттам се виждат градът и заобикалящите го многобройни хълмове, атакуващите руски и румънски полкове, отбраняващите се турски части, местоположението на руското командване и на щаба на Осман паша. На този ден руси и румъни атакуват града от изток, югоизток и юг. Централно място е отредено на бойните действия на южния участък, водени от отряда на генерал М.Д.Скобелев. След кратък ръкопашен бой, “Кованлък” е превзет, а час по-късно пада и “Иса-ага”. Турската отбрана за първи път е пробита в цялата й дълбочина и пътят към Плевен е открит. В продължение на 30 часа, без почивка и помощ, войниците на Скобелев отбиват пет турски контраатаки. На другите два участъка щурмът е неуспешен и руската армия отстъпва още на 11 септември. Продължава да се сражава само Скобелевият отряд срещу две трети от войската на Осман паша. Руското командване, вече оценило този щурм като неуспешен, отказва подкрепление. Последните защитници на Зелените възвишения, изпълнили до край войнишкия си дълг, напускат кървавия хълм по заповед на Главното руско командване в 17 часа на 12 септември. От началото на септември до този момент руските загуби възлизат на около 20 000 души, докато османците губят около 5 000.

Защо точно такава диорама?

Отговорите са няколко. Първо - исках, малко разнообразие от ВСВ и по-съвременните неща. Затова реших, да се върна назад във времето във важен исторически момент. Второ - за мен тази война е изключително интересна, заради иновациите в руската тактика и стратегия. За първи път в бойната тактика се прави опит да се въведе график на артилерийската подготовка. Новост е и опитът да се води огън по ненаблюдавани от огневите позиции цели. За това се използва една батарея 152-мм далекобойни оръдия (12 броя), като огънят се управлява от построената на една от височините 22-метрова вишка. Това оригинално решение за водене на огън от закрити огневи позиции, без да са налице специални прибори, е наложено от обстановката – нуждата да се води огън с навесна траектория, с което да се поразява вътре в редута, а не с право мерене, при което снарядите попадат във високия насип. Пак при Плевен независимо от несъвършените средства за свръзка се организира централизирано управление на артилерията на два корпуса – 216 оръдия. В същото време се разработват методи за водене на огън нощем, което е новост в бойното използване на артилерията. В инженерно отношение новост е подготовката на изходен рубеж за атака. За първи път това се прилага по инициатива на генерал М. Д. Скобелев в боя при Плевен. При гладкоцевното оръжие това не е било необходимо, но в новите условия противникът има възможност да нанася големи поражения по настъпващия още на изходния рубеж. Появява се необходимост от самоокопаване на пехотата в настъпление и съответно от носим шанцов интрумент. И третата причина, може би най-важната за мен е, че съм отраснал там, и съм прекарал много време по местата, където са се водили тези боеве.

Моделиране:

Диорамата.

Абсолютно всичко е изработено скрачбилд. От основата до почвата. Използвал съм всевъзможни материали, дърво, пясък, стиропор...и т.н. Боядисвана е с четки (акрил). Всичките продукти които съм използвал са на Агама, закупени от НираХоби.

Моделът.

Четири фунтово (86.8мм) оръдие обр. 1867г. Моделът е круповски - с хоризонтален клиновиден затвор. Началната скорост с различните видове снаряди не е превишавала 350м/с, което е доста слаб показател. Лафетът е метален, модел Фишер обр. 1873. Позлват се 3 вида снаряди - граната, шрапнел и картеч. Гранатата на 4фунтовото към 6кг. С малката начална скорост това е било доста неефикасно средство за бой - с нищожно действие по земни насипи и не особено ефективни срещу пехотата при това на дистанции до 1400м.

При шрапнела нещата са били малко по-добре, но пък руснаците в началото на войната са разполагали само с 7.5 сек запалки, което го прави ефективен само до 1600-1800 м. По време на войната са получени неголямо количесто 10сек. запалки /2200м/ и 15сек/2800м/, но личния състав не е бил обучен да ги използва максимално ефективно, освен това при такава ниска скорост на снаряда, де факто пораженията от шрапнел на дистанции над 2000м са били много слаби. Картеча действа до 400м. (отново заради слабата начална скорост). Какво и останалото, оръдието също е изцяло скрач. Признавам с ръка на сърцето, изобщо не съм и търсил, дали има произвеждан модел на някоя фирма. Много исках сам се пробвам. Чертежи не открих в интернет, затова предприех пътуване до Плевен, въоръжен с ролетка, шублер и фотоапарат. След това изработих, чертежи и започна трудното. Много мислех в какъв мащаб, но се спрях на 1/48.

Почвата е от Ц200, пясък и патинатори. И си я оформих да имитира разкопана земя. Оръдието почти цялото е от пластмаса. Има много малко метални елементи. Основно са по механиката за промяна на ъгъла на цевта. Лафета е от пластмаса с нужната дебелина, като съм отрязал парчета с формата на лафета. Рамките са със същата форма, но има и една по малка вътре, изрязах я и остана самата рамка, и си я залепих. Колелета са най-трудното. Ринговете са пластмасови, като се явяват пресечен конус, не са цилиндрични. Имат лек ъгъл. След това спиците, в моя случай е изрязана звезда с нужните лъчи, като е малко по-тънка от ринга (в зависимост от мащаба). И вече, там където минава оста съм залепил пръстени, които са също пластмасови. Завъртях ги на минидрил, и си ги оформих, както е нужно. Не съм отливал нищо. Може би е по-удачен вариант, но не се реших.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 1199

Видяно: 1092

Видяно: 1031

Видяно: 1019

Видяно: 1002

Видяно: 981

Видяно: 998

Видяно: 1042

Видяно: 977

Видяно: 998

Видяно: 1059

Видяно: 1007

Видяно: 976

Публикувано от: ARTU на 2009-03-06
Видяно: 4654