Ревю на модели

Panther Ausf. A Revell в мащаб 1/72 от Михаил Тодоров (Mihail Todorov)

Описание:

И така, изложбата приключи, а моделът, който ще представя бе позавършен 10 минути преди да бъде сложен на масата за оценяване. Казвам позавършен, защото все още му липсват буксирни въжета, които ми се ще да му сложа някой път, тъй като сам съм ги изработвал (както и много други неща по танка, между другото), но ми скъсаха нервите в събота сутринта и реших, че ще се слагат на по-нататъшен етап.

Както се вижда от заглавието, става въпрос за Panther Ausf.A/Ausf.D в 1:72 на Revell. Лично аз избрах Ausf. A. И така... Освен стандартния комплект на Ревел, моделът ми включва фотоецвания комплект на Едуард, смолните ролки на ПрофиКит, металното оръдие на Абер, цимерит от Милипут, както и някои други мои доработки. Ще се опитам да бъда максимално изчерпателен, въпреки това ако пропусна нещо - чувствайте се свободни и поканени да питате.

Така- сглобката. Сравнително добра, сравнително лесна, но и пълна с много грешки. Най-дразнещите са сбърканите ролки, грешната командирска купола с 6 вместо 7 визьора, формата на ауспусите, пръстена около отвора на куполата, както и позицията на нитования панел с двата люка на ходовата част. Някои от недостатъците са поправими, други не, или поне не и с времевия ресурс, с който разполагах. Веригите също не са от най-приятните са сглабяне, но толкова. Някой детайли са изляти прекалено дебелашко, което наложи смяната им с тел, ламарина и т.н. Китването също не е чуждо на този модел, най вече за ходовата му част.

Сега същинската част. Започвам с цимерита, тъй като той е първото нещо, което направих по танка. Както казах, правен е от Милипут, но по малко по-различна технология от представената във форума. Значи първо се смесват двата компонента на кита, разбира се. След което оформеното топче го стискам с пръсти докато достигне известна тънкост. След това го нанасям върху участъците, които трябва да имат цимерит, като допълнително го разточвам върху пластмасата, отново с пръст. След това с намокрено макетно ножче изрязвам всичко, което стърчи около краищата. Смея да твърдя, че се получава оптимално тънък слой, който с другата техника е доста по-труден за постигане. След това нанесох резките с навлажнена часовникарска отверка и където се наложи отново изрязах с ножче стърчащи елементи. Там където в отливката имаше сложна повърност, като например задните панели и на ходовата част и на куполата, съм изрязвал допълнителните детайли (люкове и други пособия), след което веднага след нанасянето на милипута съм ги поставял обратно на мястото им. Същото важи за люка и маската на картечницата на предния панел на ходовата част. Там където имаше отвори, например на маската на оръдието, или точките за фиксиране на ауспусите на задния панел на ходовата част съм пробивал с намокрена игла. Ако нещо не ви е станало ясно - питайте.

Второ- фотоецвания комплект на Едуард. Сравнително добър е, макар че новите им продукти за Кралски Тигър например са по-добри. Както и да е. Съществени пропуски не съм заблелязал, освен стандартните проблеми с куки и дръжки, които правят плоски... Тях съм си ги работил от тел. Същото важи за поставката на командирската картечница.

Визьорите- тези, които са по корпуса на танка са правени от малко парче пластмаса с необходимата форма, а върху него е ламарината от еца. Боядисано с цвят Clear Blue. Що се отнася до визьорите на командирската купола- тях правих съвсем накрая след като беше боядисан и лакиран. С лак фикс на Агама оформих "стъклените" части от вътрешната страна на куполата, след което изчаках да изсъхне и със син цвят им придадох вид близък до останалите.

Ръкохватките от тел- 6 по куполата, 3 по ходовата част (3 от които върху капака на двигателя, 2 са за люковете на водача и радиста).

Прикачно оборудване- поставките им са част от ецвания копмлект на Едуард, останалите неща съм си правил сам. Единствено С-образните куки съм взел наготово от комплекта, всичко останало е тел (дръжки на лопати, чукове, брадви, манивела за двигателя и т.н.) Ауспусите са разпробити, крика е леко доработен, курсовата, както и командирската картечница са взети от Тигър на Ревел, тъй като Пантерските са прекалено дебелашко изляти и ме дразнят много.

Ходова част- външни ролки от ПрофиКит, всичко останало на Ревел.

Състаряване- доста обширна тема, въпреки това ще я сбия в няколко думи. Накратко- излъскване с графит на ръбовете, както и по веригите, ръжда по веригите и малко по ауспусите, опушване по ауспусите и оръдието, стандартното затъмняване на вдлъбнатите елементи по корпуса, излъскване на местата, на които съм имитирал олющен цимерит (малко са), малко дерюги по корпуса, почти незабележими, множество от дъстове по ходовата част и това е.

Понастоящем моделът е златен медалист от Четвъртата изложба на Клуба в категория C9. Снимките, които ще представя в този си пост са снимани на втория ден от изложбата, повечето на Digital Macro режим, като все още не е доживял честта на фотосесия на нагласен сет, подходящ фон, настройки на фотоапарата и т.н.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 975

Видяно: 972

Видяно: 976

Видяно: 908

Видяно: 914

Видяно: 847

Публикувано от: simo на 2008-09-26
Видяно: 2776