Ревю на модели

Hetzer Starr Attack Hobby Kits в мащаб 1/72 от Любомир Николов (Milowitz)

Описание:

Jagdpanzer 38(t) Hetzer Starr се е явявал преходна модификация м/у Jagdpanzer 38(t) Hetzer и Jagdpanzer 38(d). По обективни причини Jagdpanzer 38(d) остава само на чертеж. Това което е отличавало Starr от обичайният Hetzer са били, безоткатното оръдие Pak 39/1 L/48, новият прицел WZF 2/2, дизеловият двигател Tatra 103, вида на ленивците, както и надстройката над двигателното отделение, имайки впредвид по-голямият дизелов двигател Tatra. Tрябва да се отбележи, че самото оръдие е било далече от характеристиките на безоткатно такова. Самото то е било захванато неподвижно към корпуса на машината със специални пети. Енергията от самият откат се е предавал и поемал изцяло от корпуса. Основните недостатъци на тази система са били, бързото износване на ствола на оръдието, честите повреди на прицела и не до там високата прицелна стрелба. Положителните страни на тази арт система са били основно, освобождаване на място за по-голям боекомплект, както и монтиране на по-мощно оръдие на иначе малка машина. От септември 1944 г. до януари 1945 г. са построени 14 такива машини. Единствено първата машина (шаси No: 322370), която се води и прототип е носила в себе си всички нововъведения и отличаващи белези на Starr. Oстаналите, поради липса на дизелови двигатели, външно са приличали изцяло, като обикновен Hetzer, изключвайки оръдието и неговата маска. Поръчката е била за 500 машини от този тип.

Предистория към битка

Машините са произвеждани в Чехия в заводите на Шкода. По тази причина в края на войната са разпределени и във войскови части на Вермахта на територията на Чехия. Малко преди падането на Берлин е имало заповед за тяхното унищожаване. Подобна е била и участа на машината, която е трябвало да бъде представена на Хитлер в чест на неговият рожден ден. Въпреки тази заповет, няколко екземпляра успяват да се включат във финалните сражения на Втората световна и по-точно в опита за потушаване на Пражкото въстание. От 5 май до 8 май, не повече от 8 машини участват в подавянето на въстанието в състава на две подразделения, Kampfgrupe Milowitz и пражкия гарнизон. Сред тези машини е бил и прототипа, който на 8 май е изоставен поради липса на гориво.

Моделът

Моделът е на чешката фирма Аttack в мащаб 1/72. Изпълнен е по технология Short Run. Определено има доста криви моменти по него и приложените в комплекта смолни детайли въобще не могат и малко да ги поизправят. Естествено, това ми е една от задължителните машини в моята колекция и нямах право на отстъпление. Огромни благодарности на ARTU, който взе присърце моите душевни и моделистки терзания и проектира ецван комплект за този Starr: 72-011 Hetzer "Starr" Detail Set for Attack Kit. Другото което се наложи да подменя, бяха водещите ролки, ленивците, а така също и опорните ролки. Всичко от смола, отново от Attack. Особено при опорните ролки подмяната е задължителна т.к. в комплекта ролките са Early-32 болта, а на мен ми бяха нужни Late с 16 болта. С това окомплектовката на модела завърши. Зареден с ецвани детайли, смола, една туба секундно лепило и малко, найстина малко нерви пристъпих към сглобяването.

Моделиране:

Първото нещо с което се захванах е черупката, защото почти цялата работа се свеждаше в/у нея. Трябва да бъде изпилена от всички страни, за да може да се монтира еца. В началото използвах обикновена моделистка пиличка, а после и фино шлайфане. За целта залепих шкуртка тип 2000 в/у глава от въздушен компресор на трамвайна мотриса. Хитрината тук е, че тази глава е чугунена, шлайфана и идеално права. Вероятноста да изпиля вповече от необходимото или да изкривя някои от плоскостите е нулева. Естествено след този процес си лъснаха кривините, получени при отливането на самата черупка. Едва тогава си зададох въпроса,дали не беше по-добре, първо да китвам, а тогава да шлайфам. Естествено, че това не може да бъде проблем, т.к. отгоре ще легнат ецваните панели от сета на NHD. Разбира се, някой маняк може да направи тази процедура с кита, резултата ще е впечатляващ. Пристъпих към залепването на ецваните странични бронелистове, както и таваните на бойното отделение и двигателното. Обработката на еца се свежда до това, да се мине с пила, за да се изчистят остатъците от държачите за рамката на ецвания сет. Бърза и приятна работа. Визията на черупката се промени коренно.

Последва монтирането на новите предни калници. Имах огромни притеснения, как ще легнат на корпуса. Е всичко мина благополучно, а кефа в душата огромен.

Следващият етап е монтирането на десетките дребосъци, като панти, капаци, люкове, ръкохватки и др. такава мелоч. След дълги мои изследвания и наблюдения в/у психиката на моделиста и неговото душевно равновесие по време на монтаж на ецван дребосък в огромно количество с помоща на секундно лепило ... стигнах до извода, че най-добре е да си счупите дясната ръка поне на три места и така до ключицата, след това да идете до Пирогов да ви гипсират ръката до рамото включително ... и след това да приминете към работа с въпросните дребосъци-треперенето на гипсираната ръка ще е сведено до допустими граници. Кофти ще е ако имате цялостни проблеми с опорно-двигателния апарат. С умерена доза попържни налепих всичко ..., е не точно всичко де. Зарязах с огромно удоволствие халките за привързване на бризента в/у бойното отделение. ARTU, колега, ще ме прощаваш но вече съм стар за това, пък и недовиждам вече, жената си взе пинсетата за вежди и си тръгна с децата, каза че ще се върне когато приключа с това...може би.

С радост и свобода в душата побързах да пръсна грунда.

Финишинг:

След всичко сторено до тук, стигнах до най-притеснителният момент за мен-боядисването. До последно, как ще изглежда тази камуфлажна схема в/у модела, беше пас загадка. Голям проблем се явиха жълто/червените полоси, които преминаваха и в/у страничните екрани. Които пък на своя страна боядисах директно в/у ецваната платка. Ако ги бях залепил в/у корпуса щях да изгубя безвъзвратно горната част на веригите. Та, съвета ми към собствениците на Starr e да последват тази последователност.

Да се върнем на основният цвят, а той е зелено, използвано в камуфлажните схеми на немските танкове от WWII. Самото зелено е акрил на Agama, но изсветлено с 30% бяло. От многото наблюдения на различни архивни снимки и машини, както и на тих шпионаж по разните му форуми съм на 100% сигурен, че това е Зеленото. Не се ли разреди допълнително с бяло, при тази камуфлажна схема, се рискува червените камуфлажни петна да се слеят с тъмния тон на зеленото. Което пък от своя страна ще е грешно, а самата машина ще се превърне в едно тъмно себеподобно, по което не се открояват никакви малки детайли.

Камуфлажните петна са правени с аерограф и четка (мъка голема има по тоя свят, бошкее...), като корекциите и командата "остави" са безчет.

Състаряването е много семпло имайки в предвид, че машината е воювала има, няма 5/6 дни, а основните настилки по които се е движила са били гранитни павета. Самата Прага също не е приличала на разрушеният вече Берлин. Та значи, малко светла прах с патинатор и аерограф по страничните екрани, мааалко ръждица по ауспуха и резервните тракове и цялостно минаване на корпуса с тъмна и разредена с вода и Веро темперна боичка, от тези на децата ми, та да придобие корпуса характерната лъскавина на стомана. Ми това е...моля и снимките:


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 862

Видяно: 886

Видяно: 873

Видяно: 839

Видяно: 884

Видяно: 815

Публикувано от: simo на 2008-09-26
Видяно: 2424