Ревю на модели

Horten Ho-IX/Gotha Go-229 Revell в мащаб 1/72 от Димитър Терзииванов (DDt)

Описание:

И дойде юли 1945 г. След първоначалните несполуки при тестовете и недоверието от страна на висшите чиновници в RLM, братя Хортен успяват да внедрят в серийно производство височинния прехващач Ho IX, постъпващ в бойните части под името Go 229a-1 (по името на заводи Гота). Първата боева част е JG 400. За времето си самолетът има изключително авангардна конструкция тип летящо крило, два двигателя Jumo 004 и две скорострелни оръдия МК 103. Приемането на въоръжение не минава без проблеми, като двата основни са липсата на учебна версия и забавянето на доставките на височинни костюми, което ограничава тавана на полетите на новия самолет. За усложняването на ситуацията допринася и горещото време през лятото на 1945 г., както и появата на първите B-29A в Европа. Въпреки това Go 229 постепенно се превръща с основен прехващач на Luftwaffe, успоредно с Ме 262а, който постепенно отстъпва мястото си на по-модерния Ме 262 HG.

И така след тази абсолютно безполезна и неинтересна история в стил Луфт' 46 е време да представим и самия модел. Това е Go 229, предлаган от Ревел и закупен от ЕТ "Нира" за 14 лева през лятото на миналата година. ARTU е направил много добро превю на модела в съответния раздел, в което изтъква необходимостта от някои допълнения...

Ще започна с това, че изработката на модела "от кутията" не представлява никаква трудност, единствено трябва да се внимава с различните детайли илюстриращи силовата конструкция на самолета. Ако искате обаче един по-реален Но ІХ се въоръжете с еца на Едуард (15,40 лева отново от ЕТ "Нира") и малко търпение. Ще ви се наложи да изрежете страничните стени на кокпита, за да се видят тръбите на двигателя, да направите нова седалка и приборно табло, да добавите и тръбопроводите по колесника. Поне тези неща (без маркучите) са част от еца на Едуард, така че усилията са приемливи. Добавих и нова тръба на Пито, оригиналната е ужасна. Смених и оръдейните цеви с такива от BP resin (мислех да сменя и целите оръдия, но се оказа, че при затворени капаци на оръдейните шахти нищо не се вижда).

Камуфлажът е RLM 74, 75, 76, използвал съм бои на Агама, като металните части бяха предварително покрити с Метална паста алуминий на Агама. Боята отгоре е мащабирана, за да имитира износване, а големите олющени площи би трябвало да подсказват некачествена боя, силно слънце и често ровене в тези зони.


Галерия:
Кликни на изображенито за увеличаване на размера му.

Видяно: 970

Видяно: 1010

Видяно: 993

Видяно: 977

Видяно: 1044

Видяно: 936

Публикувано от: simo на 2008-09-17
Видяно: 3086