За гравиране на разшивка на модели аз използвам следните инструменти: желязна шина (реглет), лента Dymo, водач Verlinden и гравиращ инструмент: връх на карфица поставен в пиромолив. След изпробването на няколко инструмента специално за гравиране: с гравиращи върхове Squadron, Tamiya. върха на една обикновена карфица поставена в пиромолив се оказа най-доброто решение и с този метод получих най-добри резултати.Пример за пиромолив (0,7 mm) трансформиран в инструмент за гравиране. Предимство и ниската цена и лесната замяна на графита с карфичка.

Аз използвам желязна шина, или водач Verlinden или дори ленда Dymo за да гравирам извитите части. След като водача е сложен на точното място, уверявайки се че е закрепен добре, аз правя 3 минавания с моят инструмент за гравиране с еднакъв натиск. Точно този натиск е достатъчно слаб, за да не стане гравюрата твърде дълбока.Шината е удобна за дългите линии по модела, докато водачите се използват за люковете.Ето линиите получени по тази технология. Вярно е, че не са много красиви, но още не са завършени.В примера даден в тази статия линиите на модела са сравнително точни, но като цяло може да се използва темплейт за гравиране.След като имате гравираните линии макета се шлифова изцяло с водна шкурка 400, 1000 и 2000. По този начин се елиминират линиите в оригиналния релеф и се изтриват малките замърсявания появили се по време на гравирането.Но шлифоването запълва нашите нови линии с прах, който трябва да се махне.За да махна този прах аз минавам отново линиите с гравьора, но без да натискам само за да премахна наслагванията в линиите.После минавам с мокра четка по линиите за по-фино изчистване.Ето един пример за гравюра получена по описания тук метод.Гравирано крило, напълно завършено.

Крилата са сравнително лесни за гравиране части, закръгления корпус на самолета, двигателите изискват по-голяма прецизност при гравирането, за гравирането на закръглените части се използва лента самозалепващо се Dymo нарязано на тънки ивички. Важно е да отделите време да поставите шината или лентата Dymo преди да гравирате. Всяка нестабилност неизбежно ще доведе до грешки в гравирането.

Статията е превод от: FANAKIT
Превод: Мая Стоянова