Print

Messerschmitt Bf.109 G-6, наречен у нас „Стрела“, е едноместен едномоторен изтребител. Поради по-големия размер на картечниците, монтирани над двигателя, е променен обтекателят на двигателя с характерни издутини, които го отличават от другите варианти на модификацията G. Двигателят е DB 605 A, 12-цилиндров, V-образен с водно охлаждане и мощност 1085 kw/1475 hp. Самолетите са подарък за българските ВВС от Луфтвафе в началото на януари 1944 година. Общият им брой е 40.

След Втората световна война повечето от оцелелите машини са предадени като военни репарации на Титова Югославия. Отделни бройки са използвани като учебни в Народните военновъздушни сили на България до началото на 50-те години, когато липсата на резервни части прави по-нататъшната им експлоатация невъзможна.

Моделът е в кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част е едната предлагана камуфлажна схема, а отзад са останалите три. Надпис под заглавието ни информира, че серията е лимитарана до 500 бройки. В кутията са стандартните платки за версия G, като липсва само фанарът тип "Ерла". Като подарък получавате маска за стандартен и «Ерла» фанар. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А3, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 18 - от втора до четвърта страница. В долната половина на последната страница е дадена схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е много добре отпечатана, а на сайта на производителя се предлага възможност да се свали в PDF.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с тактически обозначения и маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Декалите са с чудесно качество, без забележки.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо четири. Машините са съответно:

Messerschmitt Bf.109G-6, green 1, 6 Istrbitelnij Polk, 682 JATO, Summer 1944, Bulgaria

Messerschmitt Bf.109G-6, red 6, 6 Istrbitelnij Polk, 682 JATO, Airfield Bozhurishte, Summer 1944, Bulgaria

Messerschmitt Bf.109G-6, green 8, 6 Istrbitelnij Polk, 682 JATO, airfield Karlovo, Summer 1944, Bulgaria (poruchik Stojan Stojanov)

Messerschmitt Bf.109G-6, white 1, 6 Istrbitelnij Polk, 682 JATO, 1945

Зелената единица е на машината от 682-ро ято на 3/6 изтребителен орляк, на която летят като ятни командири поручик Стоян Стоянов и подпоручик Петър Манолев.

Втората схема е тотално сгрешена – HELGA-та е със зелена шестица, а не червена. На зелената шестица лети подпоручик Стефан Маринополски. Истинската зелена шестица има жълт банд в края на фюзелажа преди опашката. Има и червена шестица от 2/6 изтребителен орляк, но там камуфлажът е друг.

На зелената осмица лети поручик Стоян Стоянов.

Последната схема е на следвоенна машина с ОФ опознавателни знаци.

Предлаганата маска съдържа елементи за маскиране на стандартна кабина и такава тип „Erla”. Изглежда много добре и е добра идея. Не знам до колко е free, тъй като цената на модела е повишена чувствително.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на две идентични по размери платки, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е сива, няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части. Всички детайли са на забележително ниво.

Втората платка има 24 детайла и предлага долната част на крилата, двете половини на фюзелажа, колелета и т.н. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Заключение - AZ MODEL предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен. Другият недостатък, който споменах, е сгрешената схема на ” шестицата”.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 21,00 лева.