Пе-2 е съветски двумоторен пикиращ бомбардировач, разработен в началото на 1940-те г. от конструкторска група с ръководител В. М. Петляков. Проектиран отначало като височинен изтребител, този самолет за рекордно кратък срок е преработен в бомбардировач, за да стане най-масовият бомбардировач в цялата история на СССР – произведени са 11 247 машини.

В края на 1937 г. авиоконструкторът Андрей Туполев и почти всички негови сътрудници, сред които е и В. М. Петляков, са арестувани от органите на НКВД с фалшивите обвинения за вредителство и участие в създаването на т. нар. „Руско-фашистка партия“. Авиационните специалисти са въдворени в шарагата, получила името ЦКБ-29 (Централно конструкторско бюро 29), където са разделени на бригади и на всяка от тях е възложена разработката на различен тип боен самолет. Цената е освобождаването от затвора.

Бригадата оглавявана от Петляков получава задачата да проектира двумоторен изтребител за действие на големи височини. Работата по проекта започва в средата на 1938 г. под работното название „Самолет 100“, променено малко по-късно на ВИ-100 (ВИ – Височинен Изтребител; на руски: Высотный истребитель). Разработен е целометалически моноплан-нископлощник с двукилево оперение, снабден с два двигателя М-105Р съоръжени с турбокомпресори ТК-2 за полет на големи височини. Екипажът е от двама души и е в херметична кабина. Въоръжението се състои от две 20-мм авиационни оръдия ШВАК, две 7.62-мм картечници ШКАС и една 7.62-мм неподвижна картечница ШКАС за защита на задната полусфера, управлявана с перископичен прицел. В този самолет за първи път в СССР е използвана широка система от електрически дистанционни системи за управление на кормилата, задкрилките, стабилизаторите и др., заменяща стандартната за тогава механична тяга.

Макетната комисия приема новия самолет на 7 май 1939 г., на 20 декември 1939 г. е готов и първият прототип, а на 22 декември същата година изпитателят П.М.Стефановски извършва първия полет с ВИ-100. През 1940 г. излита и втори прототип, в който са коригирани забелязаните недостатъци при първия и са внесени различни доработки, като е предвидено и вместването на бомбови отсек в тялото на самолета. На празничния военен парад по случай Първи май ВИ-100 е демонстриран на широката публика, а малко след това Владимир Петляков и сътрудниците му са освободени от затвора.

В същото време предвид настъпилите промени в геополитическата обстановка с подписването на Пакта Рибентроп-Молотов и приемането на въоръжение на височинния изтребител МиГ-3, съветското правителство и висшето военно ръководство решават, че самолетът ВИ-100 е ненужен. За сметка на това, с оглед на изводите от току-що приключила Гражданска война в Испания и от първите сражения на Втората световна война, както и след изпитанията на закупените от Германия в началото на 1940 г. два Ju-87, те разбират, че спешно им е необходим пикиращ бомбардировач. В СССР вече се създава пикиращият бомбардировач Ар-2, но той е модификация на вече остарелия СБ. И тъй като разработваният от Туполев перспективен фронтови бомбардировач АНТ-58 все още е само на хартия, на 25 май 1940 г. Петляков получава задачата да преработи ВИ-100, който е изчислен да издържа 11-кратни претоварвания, в пикиращ бомбардировач. Срокът за изпълнение на заданието е 45 дни.

Преработен е първият прототип на ВИ-100, получил обозначението ПБ-100 (ПБ – Пикиращ Бомбардировач; на руски: Пикирующий бомбардировщик). Премахнати са херметичната кабина за екипажа и турбокомпресорите от двигателите, тъй като вече не са нужни полети на голяма височина. Самата кабина е скъсена и е добавен трети член на екипажа (пилот, щурман и стрелец-радист). Цялата долна част на носа е остъклена, предвиден е автомат за извеждане от пикиране АП-1, а в тялото е направен бомбови отсек с вместимост 600 кг бомби, като във вариант на претоварване самолетът може да вземе на външно окачване още 400 кг. Този вариант е одобрен и от декември 1940 г. самолетът ПБ-100 след малки доработки влиза в серийно производство под обозначението Пе-2.

Самолетът е модифициран многократно, като част от модификациите влизат в серийно производство. След смъртта на главния конструктор Владимир Петляков при авиационна катастрофа през януари 1942 г., неговият пост първоначално е зает от заместника му А.М.Изаксон, сменен през април 1942 г. от А.И.Путилов. От есента на 1943 г. главен конструктор става В.М.Мясишчев.

Моделът:

На първо място – това НЕ Е старият модел на Zvezda, релийз през 1995 год. с каталожен номер 7205, който може да се намери и в опаковка на Italeri с каталожен номер 056, или MisterCraft с каталожен номер E-25. Това е чисто нова разработка, релийз 2019 год., като при проектирането и леенето казват, че са използвани всички нови технологии.

На първо място кутията – тя е тип странично отваряне от тънък гланциран картон, с динамичен боксарт отгоре, реклама на продукти отстрани, и кратка история на самолета, плюс снимки на готов модел, от задна страна. В кутията е поставена втора кутия от твърд картон, в който надеждно са защитени детайлите на модела. В нея има два запечатани плика с непрозрачни детайли, с по две платки във всеки, плик с цип с декалите и прозрачните детайли, както и прегъната инструкция и цветен гланциран лист с профили.

Инструкцията е тип книжка състояща се от два прегънати и закопчани с телбод двустранно отпечатани листа формат А3 и черно-бял висококачествен печат. На пъва страница имаме черно-бяла репродукция на боксарта от кутията, варианти за изработка – със и без поставка (която обаче не е включена в комплекта), предупреждения на няколко езика. На страница втора имаме схема на платките с детайлите и картинки с необходимите инструменти. Същинската изработка на модела започва от трета страница и завършва на последната, като стъпките са общо двадесет и осем. Отпечатването е на ниво, схемите са ясни и разбираеми, но придават усещането за разхвърляност. Към всяка графика има обозначение за кой вариант и коя цветова схема се отнася. На последната страница имаме и схема за декалите с технически надписи. Както и печат на опаковчика.

Цветният гланциран лист с камуфлажните схеми е с много качествен печат, има по три или четири проекции на всеси камуфлаж, цветовете са дадени с референции по Zvezda и Tamiya. Посочено е мястото на всеки декал от тактическите обозначения.

Самите декали са изключително качествени като печат, нямат разминавания на цветовете или дефекти. С тяхна помощ Zvezda предлагат четири камуфлажни варианта:

- Пе-2 от състава на 34-ти Гвардейски бомбардировъчен авиационен полк, Ленинградски фронт, декември 1944 год.

- Пе-2, сериен номер 4/441, с пилот командира на 3-ти Бомбардировъчен полк на Полските ВВС, края на 1945 год.

- Пе-2 от състава на 40-ти Бомбардировъчен Авиационен Полк от авиацията на Черноморския флот на ВМФ на СССР, 1944 год.

- Пе-2 от състава на 40-ти Бомбардировъчен Авиационен Полк от авиацията на Черноморския флот на ВМФ на СССР, август 1944 год.

- Пе-2 на Василий Раков – Командир на 12 Гвардейски Пикировъчен Полк от авиацията на Балтийския флот на СССР, 1945 год.

Прозрачните детайли са общо 9 на брой и са разположени на платка С. Отляти са чудесно, с много добър фрейминг и отлична прозрачност. Проблем се явява информацията в руски сайтове, че наклонът на предното стъкло не е точен. И още по-сериозното разминаване при размерна на страничните прозорчета.

Непрозрачните детайли са отляти ювелирно от сива пластмаса. Усещането, което предизвикват, е че държите модел от последните години на Tamiya – прецизна разшивка (макар и без нитове), много добре разположени фиксатори (в това число и на проблемните места между фюзелажа и крилата), фини и тънки детайлчета от всевъзможен характер, много приятна фина текстура и прецизен интериор. Не съм си правил труда да ги броя, но отзад на кутията производителят е отбелязал, че са 199 броя. Склонен съм да вярвам. При по-внимателно вглеждане обаче се забелязват и малки всмукнатини, като особено очеизваждаща е тази на отбранителната картечница УБТ.

В първият горещо запечатан плик са две платки с общо обозначение, като най-големите детайли там са двете половини на полукрилата. Отливката е без каквито и да е забележки, всички следи от ежектори са от вътрешната страна на детайлите. Буди притеснение само видът на въздушните спирачки, тъй като са предвидени само такива с обтекатели. Ако искате без обтекатели – търсете си съответен фотоецван сет. По крилата е предвидено раздвижването на механизацията, като управляващите плоскости са дадени отделно. Редно е да добавя, че са предвидени всякакви тръбопроводчета и дреболии по шахтите и интериора.

Във вторият горещо запечатан плик са платки B и D. Първата платка е по-голяма и по-големите детайли на нея за двете половини на фюзелажа, задно хоризонтално оперение и вертикалните стабилизатори. Имаме различни видове бомби – за външно и вътрешно окачване, отбранителното въоръжение е изключително ювелирно отлято, а от вътрешна страна на фюзелажа има чудесна текстура. Но има и следи от ежектори между оребрението, които на пръв поглед не би следвало да се виждат, но заличаването им ще е достатъчно трудно. На платка D са предните части на мотогондолите и витлата, плюс още куп детайли по витломоторната група. Опциите, които се предлагат тук са двата вида ауспуси.

Вариант 1, предлаган от Zvezda, е на кацнал самолет, а при Вариант 2 – имаме конфигурация в полет. При първия вариант може да оставите входния люк отворен, като тук се предлага да се изработи конфигурация с вътрешно бомбово натоварване. При Вариант 2 се предлага вариант с бомби на външно окачване. Който и вариант да изберете, следва да се има предвид, че ако самолетът има бомби в шахтата си, то той не може да има бомби на външно окачване. Фирмата е включила в комплекта чудесни фигурки на пилоти, които са много добре проектирани и отляти.

В заключение – един много добър модел на този самолет, но отново не е перфектният Пе-2, който очаквах, имайки предвид проблема със страничните прозорчета, спирачките с обтекатели и възможността да се изработи модел на самолета само от късните серии от края на Втората световна война. Изглежда по-фино от аналогичния модел на UM, но за сметка на това пък последният предлага ранни серии и много повече варианти. Така че, не бързайте да се отказвате от него. А Zvezda имат широко поле за действие по темата Пе-2 - най-вече ранни варианти.