Сред късните модификации на "Курфюрст", не излезли от стадия на опитните машини, е и височинния изтребител Bf.109К-14 с двигател DB 605L, който развивал с 96 октанов бензин мощност 1350 к.с. на височина 9500 м. На изпитанията през м.март 1945 г. с устройство MW-50 машината демонстрира вертикална скорост 5,5 м/с на височина 12000 м, или почти два пъти повече, отколкото серийните К-4 при същата маса. Бомбардировка на Съюзниците обаче извежда от строя камерата за изпитания на двигателите DB-605L в разредена атмосфера, което става и основна причина за забавяне доставката им.

Въоръжението на машината е две 13 мм картечници MG 131 над двигателя, 30 мм моторно оръдие MK 108 и външно монтирани във всяко крило MK 108 с 45 снаряда на цев.

Моделът е в стандартна кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част е идилитичен боксарт на един от предлаганите камуфлажи, а отзад са подробно изобразени трите предлагани варианта. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, декален лист и инструкция. Самата инструкция е формат А4, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка с фронтален изглед към машината, на втора - схема на разположението на детайлите, като голяма част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 21 - от втора до четвърта страница. Предвидена е схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е много добре отпечатана, а на сайта на производителя се предлага възможност да се свали в PDF.

Декалният лист е само един, което ме навежда на мисълта, че от AZ Model просто са забравили да сложат малкия декален лист със служебните надписи. Още повече има дадено позиционирането им в инструкцията. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две... Декалите са с чудесно качество, без забележки. Има декални колани и приборно табло.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо три, с нестандартно оцветяване, включващо RLM 76/77/82/83/99. Машините са съответно what if:

1. Messerschmitt Bf.109K-14, flown by Kommodore JG.6 Gerhard Bakhorn, 1945;
2. Messerschmitt Bf.109K-14, flown by Kommodore JG.52 Erich Hartman, 1945
3. Messerschmitt Bf.109K-14, flown by Major Herman Graf, JG.50, 1945

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на общо три платки. На платка А имаме 56 детайла, като 18 от тях не са необходими за конкретната модификация. Няма забележки към отливката, няма дефекти. На платка В са общо 22 детайла, като 15 от тях са маркирани да не се използват за настоящата версия, в това число и двете половини на фюзелажа. Последната платка е с 18 детайла - тук са новите половини на фюзелажа, четирилопатно витло, обтекатели за крилните оръдия, външни капаци на шахтите на основния колесник и т.н. Отливката е от сива пластмаса, без дефекти и без леяци.  Гравировката по детайлите е добра и без неравномерности. Ювелирно са представени стените на кабината и приборното табло.

Заключение - AZ MODELS предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен. Другият недостатък вече го отбелязах - липсата на декали за служебните надписи, поради пропуск или недоглеждане.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODEL за България - "Нирахоби".