Проектът за скоростен бомбардировач и разузнавач He-119 се е отличавал с необичайността на заложените в него конструкторски решения. Преди всичко - двата двигателя на силовата установка били обединени в един агрегат, като при това двигателите работели на общ вал, който привеждал в движение четирилопатен винт с голям диаметър. Другото неочаквано решение било монтирането на силовата установка не в носовата част на самолета, както било прието обичайно, а в средната част на фюзелажа. При това валът на силовата установка преминавал през обтекаемата носова остъклена кабина на екипажа, в предната част на която бил установен винта. Тези необичайни решения позволили на първо място рязко да се снижи аеродинамичното съпротивление, и съответно да се подобрят скоростните характеристики. Разположението на двигателя обезпечавало и по-добрата маневреност на самолета.

През 1936 год. проектът He-119 би представен в Министерството на авиацията, което дало поръчка на Heinkel за четири опитни образеца, първият от които (He-119 V1) полетял още през лятото на 1937 година.

Разположената в средната част силова установка била създадена с участието на "Даймлер Бенц" и имала обозначение DB 606. Представлява агрегат от два двигателя DB 601, със сумарна мощност 2350 к.с. Самолетът на височина 4500 м достигал скорост 562км/ч, а на 6000 м - 526км/ч.. He-119 V1 регистрирал рекордна скорост от 505 км/ч. с полезен товар 1000 кг, на разстояние 1000 км.. Впрочем Министерството на авиацията се интересувало повече от скоростния бомбардировач, а не от самолет-рекордьор. По тази причина изискало втория опитен образец He-119 V2 да бъде в съответствие с техническото задание и две огневи точки в горната и долната част на фюзелажа. При това екипажът на самолета се увеличил с още двама души - освен пилот и щурман-бомбардир, в задната част имало и двама стрелци. На самолета било монтирано стандартно оборудване и бомбардировъчен прицел.

С втория опитен образец обаче дошли и проблемите. Възникнали вибрации на вала, задвижващ винта. Паро-кондензационната охладителна система показала незадоволително качество, поради което били монтирани обикновени радиатори. По тези причини, с отбранително въоръжение и бомбово натоварване, He-119 V2 летял не по-бързо от появилият се в този момент Ju-88, преимущество на който била по-високата скорост и по-голямата техническа надеждност. По тази причина Министерството на авиацията изгубило интерес към самолета, а третият и четвърти опитни образци били използвани от Heinkel за създаване на двупоплавков хидросамолет, предназначен за установяване на скоростни рекорди, както и в качеството на летящ изпитателен стенд за отработване на двудвигателните агрегати DB 606 и DB 610, предназначени за He-177. По-късно този летящ стенд бил придобит от Япония, където също се провеждали изпитания по създаване на двудвигателни агрегати.

Построени са общо осем машини:
- He-119 V1, He-119 V2 (D-ASKR) били с прибираем колесник.
- He-119 V3 (D-ADPQ) бил построен като хидросамолет с два поплавъка.
- На 22 ноември 1937 год. He-119 V4 (D-AUTE) установил световен рекорд за скорост на полета 505 км/ч. с полезен товар 1000 кг, на разстояние 1000 км.
- He-119 V5, He-119 V6 били завършени през есента на 1938 год., като прототипи на серия А, имали въоръжение картечница MG 15 и можели да носят три бомби по 250 кг или товар до 1000 кг.
- He-119 V7, He-119 V8 през 1940 год., предназначени за бомбардировачи серия В, били продадени на Япония.

VALOM предлага следните модели:
- 72111 – Heinkel He-119 V5 (D-ADPQ)
- 72110 – Heinkel He 119A (Luftwaffe) (EN+RC)
- 72101 – Heinkel He 119 (What if) (Japan)
- 72100 – Heinkel He 119 V4 (D-AUTE)

С изключение на версията с поплавъците, всички останали имат разлики само в декалите.

Кутията е с капак от гланциран картон, боксартът е идилитичен. Дъното на кутията е от твърдо тънко велпапе. В кутията има самозалепващ найлонов плик с пластмасовите детайли, плик с цип с прозрачните детайли, инструкция, както и запечатан плик с декали и фотоецвани детайли.

Инструкцията е формат А4, прегънат в средата като книжка. Най-външния лист е гланциран и с цветен печат, вътрешните страници са черно-бели. На първа страница имаме кратка информация за самолета. Въпреки, че там е писано, че V-5 и V-6 са били предназначени за разузнавачи, учудващо е, че моделът е с обозначение V-5. Правилното му обозначение следва да е He-119 V3 (D-ADPQ). На гърба на книжката са дадени цветовете по Humbrol, Agama, Model Master, Gunze и FS 592b. Цялата вътрешна страна на гланцирания лист е с две камуфлажни схеми - Heinkel He-119, Ravemunde Test Base, 1938. Разликата е в свастиката на вертикалния стабилизатор и цвета на поплавъците. Самолетът е изцяло сив - RLM 63 v.2. На трета страница имаме схема на детайлите, като част от тях са маркирани като неизползваеми за конкретната версия. Изработването на модела е от четвърта до десета страница. Стъпките са общо осем, има доста проблеми - пилотската седалка (сгрешена номерация), липсваща схема на изработката на подфюзелажния радиатор. За да изработите версията хидроплан, следва да се залепят заглушки на шахтите на колесника, както и да се разпробие долната част на полукрилата.

Платките с непрозрачни детайли са общо три. Отливката е от пясъчножълта пластмаса, вдлъбната гравировка, която на места е заличена. По крилата е съвсем плика. Не се наемам да говоря за достоверност, тъй като и достоверността на наличните чертежи в нета е повече от съмнителна. Тук-таме по детайлите има леяци, но не с проблем. Няма всмукнатини. Няма фиксатори за крупните детайли - полукрила и фюзелаж. На лявата половина на фюзелажа, зад двигателя, е дадено малко прозорче, за което не е предвиден прозрачен детайл. В инструкцията се предлага да се изработи с Clearfix. В дясната половина на фюзелажа такъв проблем изобщо няма - не е предвидено прозорче, което означава, че ще трябва да си го прорежете сами. Въздухозаборниците в основата на крилата са грешни - трябва да са различни на лявото и дясното крило. Страничните ауспухови тръби са грешни - видно от снимките са прави къси тръби, а не извити. Огромните като хамбари ниши на колесниците са гладки и празни. При хидроплана това не е проблем, тъй като са закрити, но при останалите варианти е неприемливо. Задната част на полукрилата е доста дебела и следва да се изтъни, но това е нормално за модел, отлят по тази технология. Двете платки с фюзелажа и крилете, както и другите дреболии, са стандартни за моделите на VALOM. Платка А е с 28 детайла, платка В - с 33. В конкретния кит е добавена и трета платка С, на която са елементите за хидроплана. Това са общо 20 детайла - поплавъци, стълби, нов вертикален стабилизатор, стойки за поплавъците, заглушки за основните шахти на колесника.

Предвиденият декален лист е с обозначения на He-119 V3 (D-ADPO), отпечатан е без забележки, като свастиката е рязана през средата. Фотоецваните детайли са общо 19, предвидени са и филми за приборните табла. Колените са съвсем схематични, а за педалите на пилота имам основателни съмнения, дали са били от този вид. Прозрачните детайли са общо осем, като са предвидени навигационни светлини. Споменах за липсващите странични прозорчета. Самите детайли са доста дебели, с дебел фрейминг и задоволителна прозрачност. Въпреки това дават добра видимост към носовата изцяло остъклена кабина, която обаче дори и с помощта на металните детайли остава постна. Липсват стъпенки за щурмана и вероятно си е клател краката през целия полет.

В заключение - моделът блести единствено с това, че е уникален - никой друг не прави модел на самолета, освен древна смола от Planet Models и стари вакуумни форми. Липсват и достатъчно категорични снимки за идентифициране на различните варианти, поради което и VALOM са опростили модела си. Кабината на стрелеца е съвсем постна. В нито един от моделите не е дадено въоръжение - стрелково или бомбово.

Моделът е доставен от "Нирахоби".