PZL-23 е полски лек бомбардировач и разузнавателен самолет, проектиран в средата на 1930 г. от Държавните авиационни заводи PZL (на полски: Panstwowe Zaklady Lotnicze ) във Варшава. Това е основен лек бомбардировач на полските ВВС във военните действия през септември 1939 г. През 1936 г. са произведени 40 самолета PZL.23 с двигател Bristol Pegasus IIM2 (434 kw/ 590 hp). Поради изчерпване на двигателите, следващия вариянт PZL-23B е с по-мощния двигател Bristol Pegasus VIII с мощност 710 hp. Самолетът е можел да носи 700 килограма бомбов товар.

Новината от IBG MODELS беше повече от приятна, тъй като съм сглобявал в детството си няколко доста груби модела на самолета (не си спомням производителя), а впоследствие се опитах да изработя моделът на HELLER, който до тия дни беше единствената алтернатива в 1/72. Въпреки това моделът на французите страдаше от болестите на 70-те - външна гравировка, опростени детайли. EDUARD предлагаше облагородяване, но единствено за сметка на преправяне на разшивката и постоянна борба с лошите хрумвания на чешките проектанти на сета.

Моделът е в чудесна кутия с гланциран капак, дъното на която е от по-твърд картон, предпазващ съдържанието и. Боксартът е спокоен - летящ над облаците PZL-23A. Единствената кратка информация за самолета е отпечатана на три езика отстрани на кутията. В кутията имаме два запечатани плика с непрозрачни детайли, пликче с цип за прозрачните детайли, запечатан плик с декалите и фотоецваната платка, инструкция и листче за корекция.

Инструкцията представлява гланцирана книжка с четири листа, като само първа и последна страница са пълноцветни. Цветовете са дадени с кодове по VALLEJO, HATAKA, LIFE COLOR, MR HOBBY, AK INTERACTIVE. Схемите за изработване на модела са от трета до седма страници, в четиринадесет стъпки. Онагледени са с 3D моделирани изображения - взети направо от стадиите на проектиране. На последната страница имаме пълноцветна единствената камуфлажна схема - PZL-23 from the Polish Airforce College, September 1939. Обърнато е внимание за замяната на някои декали, ако се изработва машина преди или за 1939 година. Лично аз бих се зарадвал на повече възможности за камуфлиране - в това число и румънски обозначения, но от IBG са решили да предоставят обширно поле за работа и за производителите на декали.

Корекционното листче показва изпуснатите в инструкцията схеми за два от интериорните детайли.

Декалите са отпечатани от Techmod - съвсем фино и прилежно, без дефекти или разминавания на цветовете. приборното табло е дадено с декал, някои от уредите в кабината също. Заедно с декалите в пликчето има и малка платка с фотоецвани детайли - общо 14 на брой за ажурните елементи в кабината и по екстериора. Изглеждат много добре, като би било добре да бъдат предвидени и колани, каквито няма. Добре е да отбележа, че фотоецваната платка е ламинирана - това изглежда е нова мода сред производителите.

Прозрачните части са много добре отляти, с чудесен фрейминг, без забележки. Единствена слабост е затвореният фанар и липсата на отворени створки на прозорчето за фотоапарата (налични са само затворени). Прозрачността е много добра, с минимални изкривявания на образа.

В найлонов запечатан плик са детайлите на платка А - общо 13 на брой, отляти от пластмаса с пясъчен цвят. Тук е долното полукрило, горните половини на полукрилата, капот, двигател, ауспуси, единият чифт обтекатели на основния колесник, елементи от интериора. Двигателчето е много добре отлято, особено като се има предвид, че от него почти нищо няма да се вижда. Повърхностите на крилата са много добре проработени - разшивката е вътрешна - нито плитка, нито широка, но повърхността е със съвсем лек шагрен. Няма предвидени фиксатори от крилото към обтекателите на колесника - ще се наложи да разчитате на собствената си прецизност. Управляващите плоскости по крилата са отляти направо там - ако искате да раздвижвате - ще се наложи да режете и доработвате.

В друг найлонов плик са останалите платки - B, C, F, H, L, M, като последните четири са отляти общо. На платка B имаме общо 20 детайла - двете половини на фюзелажа, колелета, въоръжение, елементи на интериора, витло. От вътрешна страна на фюзелажа има чудесен гравиран интериор, като неприятно впечатление прави гладкия радиатор отдясно. Картечниците са добре отляти, приборното табло е гладко, като предполагам се е отчитало, че ще има декал. Седалката за пилота следва да е с отвори, които са загатнати само на гърба и. Коляни липсват отляти по седалките. На платка C имаме шест детайла - вертикален стабилизатор, ауспух, гилзоуловители, картечница и гондолата под фюзелажа. Същата е странично отлята и има чудесен интериор и екстериор. Е, има лек проблем с линията между двете половини на матрицата - трябва да се заличат. На платки F и H има по два чифта на всяка от горните обтекатели за колесниците. В инструкцията не е показано необходими ли са за този модел, няма ги и в схемите за изработване. предвид отделните стойки на основните колесници, обтекателите може да се изработят без долните си части (върху самите колелета). на платка М е вторият чифт за "обут" в цял обтекател колесник. На платка L имаме шест нелошо отляти бомби и двата хоризонтални стабилизатора.

Всички детайли са отляти много добре, без забележки, но с една-две идеи по-грубо. Държачите са добре обмислени и сравнително малки.

В заключение - най-после си имаме чудесен модел на PZL-23 в този мащаб. Вероятно ще се появят допълнителни детайлни и декални сетове, които ще разширят възможностите за презентиране, още повече че моделът на IBG се предлага на една изключителна цена от около само 10 евро. Един вакуумно формован фанар също не е лошо пожелание за модела. Стискам палци IBG да направят в този дух и другият известен полски бомбардировач - PZL-37.