Вариантът G-14 пристига на фронтовата линия през юли 1944 година. Той е опит да бъдат стандартизирани редица промени по машината, разработени за усъвършенстването на G-6. Добавена е система MW-50 за инжектиране на вода в цилиндрите за повишаване мощността на двигателя, кабината тип ERLA става стандартна, поради по-добрият обзор. Максималната скорост става 568 км/ч на морското равнище и 665 км/ч на 5000 метра. G-14AS е височинен прехващач, оборудван с двигател BD 605ASM. Последният повишава скоростта на машината до 560 км/ч на морското ниво и до 680 км/ч на височина 7500 метра. Забелязва се тенденция да се използва все повече дървесина при изработката на детайли от самолета. Всичко са произведени 5500 броя G-14 и G-14AS.

Моделът е в стандартна кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част е идилитичен боксарт на един от предлаганите камуфлажи, а отзад са подробно изобразени трите предлагани варианта. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А4, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка със страничен изглед към машината, на втора - схема на разположението на детайлите, като голяма част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 22 - от втора до четвърта страница. Не е предвидена схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е много добре отпечатана, а на сайта на производителя се предлага възможност да се свали в PDF.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две... Декалите са с чудесно качество, без забележки. Има декални колани и приборно табло.

Предлаганите камуфлажни схеми са общо три, с нестандартно оцветяване, включващо RLM 74/75/76/81/82/84. Машините са съответно:

1. Bf.109G-14AS, "Yellow 8", 6./JG 27, Spring 1945, характерно е, че опашката вероятно е взета от друг самолет и е с друг камуфлаж;
2. Bf.109G-14AS, W.Nr. 783891, "Yellow 15", flown by Fw.H.P.Muller, 9./JG 300, Juterborg-Damm, Autumn 1944. Самолетът е свален на 27.11.1944 година;
3. Bf.109G-14AS, W.Nr. 784993, "White 13", flown by Uffz. Herbert Maxis, Nellingen, December 1945. тук вероятно има печатна грешка, тъй като в посочения месец е нямало Райх. Самолетът е участник в Операция "Боденплате", но пилотът не атакува летищата, а се впуска над колона. Ударен е от зенитната артилерия и успешно приземява самолета си в близост до военната колона. докато напуска кабината с вдищгнати ръце, американските войници най-демократично го застрелват в главата, та даже се и снимат до него.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на общо три платки. На платка А имаме 55 детайла, като 12 от тях не са необходими за конкретната модификация. Няма забележки към отливката, няма дефекти. На платка В са общо 22 детайла, като половината от тях са маркирани да не се използват за настоящата версия. Отливката е от сива пластмаса, без дефекти и без леяци. На платка В са двете половини на фюзелажа, капака за картечниците в носа и два типа радиатори под носа, като единият не се ползва в настоящия модел. Отливката отново е без забележки. Гравировката по детайлите е добра и без неравномерности. Ювелирно са представени стените на кабината и приборното табло.

Заключение - AZ MODELS предлагат изключителен модел, който е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви сериозни доработки. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Като недостатък може да се отбележи невъзможността с фабричния детайл да оставите фанара отворен.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODEL за България - "Нирахоби". Цената е 26,00 лева.