Print

Моделът е в стандартната за AZ Model кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част има нарисуван динамичен боксарт, а отзад са предлаганите три камуфлажни схеми. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А3, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. Тя е стандартната за варианти G-5, G-6, G-8 и G-14. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 17 - от втора до четвърта страница. Инструкцията е много добре отпечатана, като определена главоблъсканица е стандартизирането и за доста варианти. Тук нямаме обичайната отделна инструкция за служебните надписи.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две. Самите декали са с надпис, че са дизайн на AZ Model, но този път няма данни къде са отпечатани. Качеството е добро, без забележки. Следва да се отбележи, че декали 15 трябва да представят двете квадратни прозорчета за фотоапаратите в опашната част на самолета.

Предлаганите камуфлажни схеми са съответно:

- Bf 109G-8, Wnr unknown, White 14, 2/NAGr.12, flown by Oblt. Heimo Emmerstorfer, Albania 1944, Luftwaffe - камуфлаж RLM 75 и RLM 76. Така поне е в описанието, но на картинката ясно се вижда, че отгоре самолетът е камуфлиран в пустинно жълто, с ивици сиво.
- Bf 109G-8, Wnr 201765, Black 11, Unknown unit, Germany 1944, Luftwaffe - камуфлаж RLM 74/75/76.
- Bf 109G-8, Wnr unknown, Yellow 6, Unknown unit, Anzio front, during early 1944, Luftwaffe - камуфлаж RLM 74/75/76.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг!

Непрозрачните детайли са разположени на две идентични по размери платки, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е сива, няма груби дефекти по детайлите. Единствената забележка е към плитките и замазани очертания на капаците по крилото.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части.

Втората платка предлага долната част на крилата, двете половини на фюзелажа, колелета и т.н. - общо 23 детайла. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Заключение - положителните страни (както отбелязах и за предходните Bf.109G от фирмата) изключителен модел са спретнали AZ MODELS. Моделът е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви детайлизации. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Отрицателна страна, ама много отрицателна за конкретната модификация е, че от фирмата производител никак не са се напънали да изработят фюзелаж, подходящ за разузнавач, или поне да добавят детайла за основната фотокамера Rb 50/30 под тялото. Друг недостатък са предвидените декали, които би следвало да представляват прозорчетата за Rb 12.5/7x9 / Rb 32 /7x9 в опашната част. Ама много трудно ще минат за прозорчета тези черни декалчета. Тук излагацията е пълна, като следва да се отбележи, че нито един от смолните производители не се е трогнал от този факт. А по форумите е пълна тишина, сакън да не развалим настроението на някой от AZ Model.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 19,90 лева.