Известно е, че през 1938 (т.е. годината, в която стартира и ракетната програма в Пенемюнде) в Тибет се появява германска експедиция, финансирана от СС и търсеща сведения за тайнствената подземна страна Шамбала (или Шангри-Ла), в която, според местните будистки монаси, живеят пазителите на древни знания за разрушителни сили и оръжия. Смята се, че експедицията е свързана с дейността на тайното общество “Туле”, създадено в края на Първата световна война и обединяващо известни германски (и не само) интелектуалци-мистици (сред тях впрочем е и основоположникът на модерната геополитика Карл Хаусхофер). Според един от членовете на “Туле” – чилиецът Мигел Серано, експедицията в Тибет се добрала до информация, дала мощен тласък на нацисткита атомна програма. Интересно е, че самият Серано в началото на 60-те е представител на Чили в комисията на ООН по… атомна енергетика. След 1933, по заповед на Хитлер и със съдействието на “Туле”, е създадена и организацията “Аненербе”. Подчинена лично на райхсфюрера на СС Химлер, тя събирала сведения за всевъзможни свръхестествени явления и изгубени знания на древни цивилизации. Както твърди споменатият вече американски “уфолог” (т.е. специалист по контакти с извънземни цивилизации) Владимир Терзицки, хората от “Аненербе” получават в Тибет достъп до древни ръкописи, разкриващи тайните на гравитацията и нейното преодоляване. На тази основа, след завръщането им, стартира още една германска космическа програма, паралелна на осъществяваната под ръководството на фон Браун. Има данни, че именно в рамките на тази програма, през 1944 в Германия е създадена първата “летяща чиния”, разработена в Техническата академия на Луфтвафе. Нещо повече, някои смятат, че отбелязаните от астрономите през същата година странни явления около Луната се дължат на изстрелян в тази посока немски космически кораб!

В резултат на търсене “резервни варианти” за продължаване на амбициозните си програми се ражда “Проектът Швабенланд”. Той и днес е сред най-големите загадки на Втората световна война. Известно е, че още в края на 30-те няколко германски кораби натоварени със свръхсекретна техника, на борда на които се намират някои от най-известните членове на “Туле” и “Аненербе” се отправят към “Земята на кралица Мод” в Антарктида. И днес мнозина вярват, че именно там е изградена най-голямата нацистка космическа база. През 1947 една американска военна флотилия, командвана от адмирал Ричард Бърд се насочва към това място, но експедицията е прекратена малко преди да достигне “Земята на кралица Мод”. Според някои, защото е атакувана от немски “летящи чинии”, според други – защото официален Вашингтон постига споразумение с хората от “Аненербе”, по нататъшните им изследвания да продължат, но вече с финансовата подкрепа и под контрола на американците. Кой знае?

Но да се върнем малко назад... В края на 1939 г. към германските СС войски се създава специално конструкторско звено с кодово наименование SSЕ4. Негов ръководител е големият изобретател и конструктор Виктор Шубергер. Той пръв развива основите на нова и качествено различна от тогавашните и настоящите теории във фундаменталната физика — теорията за имплозията. Тя почива изцяло на непознати принципи, съответстващи на законите, които управляват процесите във Вселената и чиято основна постановка се нарича принцип на монохорда, т.е. принципът на хармоничните пропорции, развит на базата на неевклидовата геометрия. Източник на познание за Шубергер е тайно учение на Питагор, пренесено в Европа през средните векове от Ордена на тамплиерите.

Под негово ръководство в SS-E4 е разработен първият имплозивен двигател, ползващ свободната енергия във Вселената. С такава двигателна установка е снабден и първият експериментален летателен апарат RFC-1, задвижван от антигравитационна енергия, чиито опитни образци са готови още през 1934 г. и финансирани от тайното общество "Врил". Основните характеристики на летателните апарати са свръхзвуковите скорости, високата маневреност, излитането от място, безшумни са и могат да летят в космическото пространство. Те са с формата на диск средно с диаметър 15 м и притежават някои от основните характеристики на неидентифицираните летящи обекти (НЛО), включително оптично замъгляване на контурите при развиване на високи скорости, както и цветни ореоли около корпуса в активните слоеве на атмосферата.

Вермахтът използва по-интензивно модификациите на този вид летателна техника през 1944 и началото на 1945 г. срещу съюзническата авиация на Западния фронт. Тогава до американското военно командване (особено през 1944 г. ) започват да пристигат доклади, в които се съобщава за "кошмарни светещи дискове" над р. Рейн, а по-късно и над други райони в германската територия. Според доклади на американски летци огнените дискове "изскачат отникъде" в небето и преследват самолетите им.

Моделът на корейската фирма HAND & HEAD представя хипотетичен летателен апарат с формата на диск. Още с анонсирането му преди няколко месеца реших, че рано или късно ще го сложа на "операционната". Моделът е атрактивен не само заради факта, че това е първият по рода си пластмасов модел в този мащаб, но и с вложените идеи и дадените възможности, които конструкторите му са предоставили. Но за тях - малко по-нататък.

Кутията е от картон с гланциран капак, размери 34 на 23 см и височина 8 см. Боксартът представлява изтеглящ се след атака летящ диск, който оставя зад себе си горяща "летяща крепост". Отстрани са дадени цветни репродукции на двете предлагани фиктивни камуфлажни схеми, а от другата страна имаме три снимки към екстериора и интериора на сглобен модел. Надпис в горния ляв ъгъл ни информира, че това е първа лимитирана серия на модела и съдържа специален стикер. Готовият модел е с диаметър 20 мм и височина 90 мм.

В кутията намираме грижливо подредени и опаковани пластмасовите платки с детайли, отляти от сива пластмаса и опаковани в общо четири запечатани найлонови плика. В найлонов пликче с цип са декалният лист с предпазно фолио, както и специалният стикер. На дъното на кутията имаме гланцирана цветна книжка, съдържаща инструкциите за изработка, както и помощен гланциран черно бял лист, с инструкции за работа и схема на детайлите.

Инструкцията за изработка е тип "чаршаф" от общо 10 страници. На челната страница имаме цветни снимки на изработен модел. Схемата за сглобяване започва от страница две и продължава до страница четири, като стъпките са общо десет. Системата за сглобяване е snap-fit - може да се изработи и без лепило, като след сглобяване,моделът може лесно да се разглоби на три основни части, с достъп до интериора.

На страница пет е анонсирана основа, наречена POSING BOOM и кат.№ HH05, позволяваща да се разположи модела в летяща позиция, като естествено основата се продава отделно. Интересни са схемите в долната половина а тази страница. На първата е дадено опционално предложение за отрязване на два вида нитове, намиращи се отляти на плочки в комплекта, и разполагането им по модела. Втората схема показва как се работи с дадените в комплекта инструменти за гравиране на панелни линии по корпуса на модела. Всичко това позволява да се изработи уникален модел, с уникални панелни линии и екстериор.

Двете предлагани камуфлажни схеми са дадени на страници шест и седем. Първата е DoStr-HG/2, W.Nr.E40306, I.Gruppe NJG4, Florennes, Belgium 1943. Цветовете са RLM 75/76/22. Втората е DoStr-HG/2, W.Nr.E40823, III.Gruppe 15.Staffel, JG400, Udetfeld, Poland 1944. Камуфлажът е начупен RLM 74/75/76.

На последната страница осма са дадени шест цветни снимки с обозначения на цветовете, както и подробно обяснение за различните видове служебни маркировки.

Декалите са отпечатани в Италия от Cartograf и са със забележително качество, изключително подробни и без забележки. Опционално са дадени различни видове люкове. В същият плик са и трите специални стикера.

Както споменах, детайлите са грижливо опаковани в четири найлонови плика. Не знам как бяха подредени в кутията, но на мен след ревюто не ми се отдаде... В първият найлонов плик са грижливо опаковани три платки А, с по четири детайла всяка. Единият от детайлите е маркиран, че не се употребява в този модел. Другите два са плочките с нитове.

Във вторият плик са три броя платки В, всяка с по три детайла. Единият от детайлите е маркиран, че не се употребява в този модел.

В третият найлонов плик е платка C. Тя има общо девет детайла, като един от тях е маркиран, че не се употребява в този модел. А два от детайлите са инструментите за гравиране на разшивка по заобления фюзелаж.

В четвъртият найлонов плик са три платки D, всяка с по 13 детайла. Единият от детайлите е маркиран, че не се употребява в този модел. Тук е разположен интериора, креслата, бронираните илюминатори и оръдейните кули. Не знам какъв калибър са сдвоените оръдия, но изглеждат доста внушително.

Отливката е изключителна - без забележки или дефекти. На всички части има представен и вътрешен екстериор. Куполите и самите оръдия са подвижни. Опорните стойки може да се изработят в разгънато положение или да се оставят в прибрано, чрез предвидени за целта детайли. Лично на мен не ми допада логиката да има три еднотипни секции с пултове за управление, но вероятно логиката е, че е по-добре нещо да го има и да не се постави, отколкото да го няма и да се чудиш откъде да го вземеш.

В заключение - уникален модел, който дава много идеи и възможности за доработки и експониране. Закупен е от e-bay.