Messerschmitt Bf.109G-14 е опит да бъде стандартизирано производството на самолета, като се използват много от доработките при G-6, като при изработката на някои от елементите започват да се използват дърво и шперплат. Като стандартно започва да се използва остъклението тип "Ерла".

Моделът е в стандартната за AZ Model кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част има нарисуван динамичен боксарт, а отзад са предлаганите три камуфлажни схеми. Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик с детайлите, два декални листа и инструкции. Самата инструкция е формат А3, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. Тя е стандартната за варианти G-5, G-6, G-8 и G-14. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Интересно, че в инструкцията е дадено, че трябва да имаме двата типа кабини, но в комплекта имаме само "Ерла". Стъпките за изработване на модела са общо 17 - от втора до четвърта страница. Инструкцията е много добре отпечатана, като определена главоблъсканица е стандартизирането и за доста варианти. На малко гланцово листче формат А5 с едностранен печат е дадена схема на декалите със служебни надписи за G-вариантите. Вероятно AZ Model се подготвя да продава отделно декалите със служебни надписи.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката (както при останалите модели на производителя от серията) е разцепена на две. Самите декали са с надпис, че са дизайн на AZ Model, но този път няма данни къде са отпечатани. Качеството е добро, без забележки.

Предлаганите камуфлажни схеми са стандартно оцветяване RLM 74/75/76. Машините са съответно:

- Bf 109G-14, Wnr 462919, White 7, 10/JG 3, flown by Lt.Oskar "Ossi" Romm, October 1944
- Bf 109G-14, Wnr unknown, Yellow 4, 15/JG 5, Lister base, Norway, May 1945
- Bf 109G-14, Wnr 462892, Blue 2, 16/JG 53, flown by Gefr.Alfred Michel, Stuttgard-Echterdingen base, December 1944

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг!

Непрозрачните детайли са разположени на две идентични по размери платки, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е тъмно сива, няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части.

Втората платка предлага долната част на крилата, двете половини на фюзелажа, колелета и т.н. - общо 23 детайла. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Заключение - (както отбелязах и за предходния Bf.109G от фирмата) изключителен модел са спретнали AZ MODELS. Моделът е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви детайлизации. Още повече, че кабината не позволява да се остави отворена, а през фанара детайлизацията е на изключително високо като за пластмасов модел ниво.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 19,90 лева.