За разлика от модела на Hasegawa, от Tamiya представят ранната версия на N1K. Но да се върнем към историята за създаване на самолета, която е наистина интересна и необичайна. Работата е в това, че първоначално самолетът е проектиран и лети като поплавков хидросамолет и едва след това е преработен като машина с наземно базиране. Още повече, че новата версия се отличава с изключителни характеристики и става един от най-добрите изтребители на японските ВМФ.

Работата по преоборудването на хидросамолета започва още през 1941 година. По предварителни разчети характеристиките на новата машина са били много високи. Командването на флота обаче се отнася с предубеждение към новата машина, и то основно заради произхода и, поради което отдава предпочиталия на прехващача Mitsubishi J2M Raiden. От "Kawanishi" обаче е се отказват от идеята си и започват работа по проекта като частен през есента на 1942 година, като в края на годината полита и първият прототип. Заменена е силовата установка и е удължено шасито, заради големия диаметър на винта. Във въздуха самолета се държал превъзходно, бил лек в управлението и на практика по нищо не отстъпвал на прочутия A6M "Zero". Ахилесова пета на самолета се оказали удължените стойки на шасито и сложната кинематична схема за прибирането им.

В крайна сметка самолетът е приет на въоръжение в края на 1943 год. като доработките по него продължават до самия край на производството му. Най-масовата серия е N1K1-J Type 11, произвеждана в периода от 1943 до 1945 година. Вариантите N1K1-J, N1K1-Ja, N1K1-Jb и N1K1-Jc се отличавали основно във въоръжението си. На най-многочисленият N1K1-J вариант то се състояло от две крилни 20 мм оръдия, две 20 мм оръдия в гондоли под крилата, и два 7,7-мм картечници над двигателя. На машините от варианти N1K1-Ja, N1K1-Jb и N1Kl-Jc са свалени картечниците, но са установени бомбодържатели под крилата за подкачване на две 250 кг (N1K1-Jb) или четири бомби по 60 кг (N1K1-Jc). Самолетите N1K1-Jb, произвеждани от декември 1944 год., получили отсечен отгоре кил. Бил разработен и опитен прехващач N1K1-Jc KAI с допълнителни твърдогоривни ускорители под фюзелажа. В края на войната за борба с корабите на противника са преоборудвани в пикиращи бомбардировачи четири изтребителя N1K1-J. На тях под фюзелажа им е бил установен специален обтекател, закриващ една 250 кг бомба, и шест подкрилни направляващи за изстрелване на неуправляеми ракетни снаряди.

През 1943 год. е започната работа по модернизиран вариант N1K2-J Type 21, който трябвало да реши проблемите с шасито на самолета. За да се опрости тяхната схема крилото е монтирано по-ниско, преработен е вертикалния стабилизатор и подобрен капота на двигателя. По този начин е създаден съвършено нов самолет, като оръдията намират място по двойки в крилото.

Както споменах в началото, Tamiya представят първата модификация N1K1-Ja. Кутията е стандартна - с капак и снимка на готовия модел. Отстрани има четири снимки от различни ракурси към сглобения модел. В кутията, опаковани в найлонов плик и запечатани с телбод, са платките с детайлите, декали и пликче с poly-caps. На дъното е инструкцията.

Инструкцията е черно-бяла, разгъваща се, и се състои от осем страници. На първата страница имаме черно-бяла снимка на готов модел и кратка историческа справка на няколко езика. Стъпките за изработване на модела са общо осем и са отпечатани от втора до шеста страници. Схемите са ясни, а цветовете са дадени по Tamya. На седма и осма страница са схемите за оцветяване и поставяне на декалите. Комплектът позволява изработката на четири машини:

- N1K1-J - Japanese NAVY Tsukuba Fighter Group;
- N1K1-J - Japanese NAVY Yokosuka Fighter Group;
- N1K1-J - 341st Naval Fighter Group 402nd Fighter Squadron;
- N1K1-J - 341st Naval Fighter Group 402nd Fighter Squadron;

Камуфлажната схема е двуцветна - зелено отгоре и сиво отдолу.

Декалното листче обезпечава предвидените камуфлажни схеми, отпечатано е без забележки. Има предвидени декали за приборното табло и коланите.

Платката с прозрачните детайли е с два такива - прицел и стойката му, както и фанар. Фанарът е с чудесен фрейминг и много добра прозрачност. Единствения проблем е, че е предвиден затворен.

Непрозрачните детайли са отляти от светлосива пластмаса и са разположени на една голяма платка. Наброяват 49 детайла. Отливката е без никакви забележки, всички повърхности са добре проработени, имат чудесна гравировка, а е предвиден и нелош интериор. Отстрани по фюзелажа разшивката зад кабината е леко замита и съвсем плитка. Там трябва да се преразшие. Имам усещането, че тази матрица вече е изпяла лебедовата си песен, но въпреки това детайлите са на ниво.

В заключение - чудесен модел, представящ първата и най-масова модификация на "George". Моделът е закупен от e-bay и излезе около 18 USD с транспорта.