Моделът на TAMIYA представя модификацията на Ил-2м3 от края на 1943 год. с променена стреловидност на крилата с 15 градуса, с цел по-добро балансиране центъра на тежестта.

Кутията е от картон с гланциран капак. Боксартът представя самолет, летящ над бойното поле. От двете страни на капака имаме пълноцветни камуфлажни схеми на машини от 566th ShAP, Leningrad, 1944, и 6th Gv OShAP, в стандартен трицветен камуфлаж.

В кутията има инструкция, лист с допълнителна информация, декален лист, както и грижливо индивидуално опаковани платки с детайлите. Инструкцията е разгъваща се, тип "чаршаф", от десет страници. На първа страница имаме чернобяло изображение на боксарта, списък с необходимите бои (по TAMIYA), както и препоръчани инструменти. Изработването на модела е показано в 16 схеми от втора до седма страници. Графиките са ясни и разбираеми. Трите предлагани цветови схеми са на осма и девета страници. Там са обозначени и местата за декалите. Десета страница е запазена за разяснения относно боядисването и нанасянето на декалите.

Самите декали са чудесно отпечатани, без дефекти. Запечатани са в индивидуален плик. Позволяват изработването на макет на три машини:

- A - Il-2m3, 6th Gv OShAP
- B - Il-2m3, 566th ShAP, 1944 Leningrad
- C - Il-2m3, 16th VA, April 1945, Berlin.

Допълнителната брошура е от четири страници, черно-бял печат. Включва информация на няколко езика за самолета, има седем снимки, схема на самолета с обозначение на най-характерните елементи от конструкцията му, схема на характерния вид атака на танкове от въздуха.

Пластмасовите детайли са разположени на една голяма, една по-малка и две еднотипни малки платки, плюс платка с прозрачните детайли. Всички са в индивидуални найлонови пликове, като при средната платка има пликче с две polycaps. Непрозрачните детайли са отляти от сива пластмаса, без дефекти.

На платка А са разположени 45 детайла - две половини на фюзелажа, елементи от кокпита, колесници и шахти за тях, елементи от екстериора. Изключително високо ниво на отливките, липсват следи от ежектори на видими места. Самите детайли са с много отчетлива текстура, като единствено разшивката ми се вижда доста фина.

Платка В има осем детайла - горни и долни половини на полукрилата, два вида оръдейно въоръжение. Отливката е без забележки, текстурата върху елементите е чудесна, като разшивката продължава да ми се струва по-скоро ефирна.

На двете най-малки платки С са разположени по 14 детайла на всяка. Това са двата вида бомби (100 кг и 250 кг), ракети и направляващи за тях, колелета на основния колесник, ауспуси и др. Ауспусите е необходимо да се разпробият. Всички детайли са отляти без забележки.

Платката с прозрачните детайли има пет елемента - прозрачен капак за крилният фар, броня зад пилота и фанар, състоящ се от челна козирка, задна част и средна част. Не мога да си обясня, защо от TAMIYA не са разделили средната част, за да може да се остави пилотската кабина отворена. Това ми беше и колебанието между техния модел и този на ACADEMY, където всички части са отделени. Но тъй като ще правя машината със затворен кокпит, избрах японския производител. Освен това предлаганият вариант е с огънати назад крила. по отношение качеството на прозрачните детайли - то е на изключително добро ниво. Детайлите са тънкостенни и с много добра прозрачност.

Като заключение - много добре изглеждащ модел. Надявам се, че при изработката му всичко ще е на обичайно доброто ниво на TAMIYA. Моделът е закупен от e-bay и с доставката ми излезе около 23 USD