Нямаше как и аз да не се включа във всеобщата еуфория по отношение месершмитите на Петр Музикант. Особено след като свалиха драстично цените.

И така... Моделът пристига в кутия от гланциран картон със странично отваряне, като на предната част е едната предлагана камуфлажна схема, а отзад са останалите три. Надпис под заглавието ни информира, че серията е лимитарана до 500 бройки, което е малко съмнително, по-скоро е маркетингов трик. На тази мисъл ме навежда фактът, че в кутията са стандартните платки за версия G, като липсва само фанарът тип "Ерла". Печатът на кутията е добър, цветовете са дадени с референции по HUMBROL.

В кутията имаме самозалепващ се плик (адмирации за това решение!) с детайлите, два декални листа и инструкция. Самата инструкция е формат А3, прегънат през средата за да образува книжка, от гланцирана хартия, цветна. На първата страница имаме кратка историческа справка, на втора - схема на разположението на детайлите, като част от тях са маркирани да не се използват при конкретната версия. Стъпките за изработване на модела са общо 18 - от втора до четвърта страница. В долната половина на последната страница е дадена схема на декалите със служебни надписи. Инструкцията е много добре отпечатана, а на сайта на производителя се предлага възможност да се свали в PDF.

Декалните листове са малък и голям. Малкият е със служебните надписи, а големият - с маркировки за предлаганите камуфлажни схеми. Свастиката е разцепена на две (WTF??!). Аман от криворазбрана толерастия! Та декалите... Отпечатани са от EDUARD, с чудесно качество, без забележки.

В малко пликче с клипс са прозрачните детайли - цял фанар и тилно бронестъкло. Чудесна прозрачност и много добър фрейминг! Бронестъклото е едно малко бижу!

Непрозрачните детайли са разположени на две идентични по размери платки, отливката е шортрън, но със забележително качество. Пластмасата е пясъчно жълта (фотоапаратът ми се побърка докато я отрази), няма груби дефекти по детайлите.

Платка А има 55 детайла - всички разшивки съответстват на чертежите, има забележително приборно табло, педали, всякакви ситнежи, та дори и два вида прицели... с непрозрачни части. След достатъчно взиране може да се забележат леки всмукнатини от едната страна на хоризонталните стабилизатори, всичко останало е на забележително ниво.

Втората платка предлага долната част на крилата, двете половини на фюзелажа, колелета и т.н. Отново всички детайли са проработени изключително добре. Единствената забележка е към ауспусите - следва да се разпробият.

Заключение - изключителен модел са спретнали AZ MODELS Дано не е само от онзи тип, дето изглеждат добре само в кутията и докато детайлите са си на платката. Смятам да проверя това, като в най-скоро време се впусна в едно ООВ преживяване. Моделът е достатъчно детайлизиран, поради което не изисква абсолютно никакви детайлизации. Всяко купуване на ецове от AZ MODELS (изработени от EDUARD) и комплекти от RES-IM (пак изработени от EDUARD), са пилеене на пари по вятъра. Единственият минус е, че кабината не позволява да се остави отворена, но лично мен това не ме дразни, тъй като със странично отворен фанар този самолет ме дразни доста повече.

Имам възможността да го сравня с моделите на Italeri, Academy и Fine Molds. Определено месершмита на AZ MODELS е достоен съперник и по качества излиза по-напред дори и от модела на японците. Като се има предвид и атрактивната цена - изборът е безспорен.

Моделът е доставен от дистрибутора на AZ MODELS за България - "Нирахоби". Цената е 19,90 лева.