На историята на Sud Aviation (SNCASO) S.O. 4050 Vautour II не мисля да се спирам, който желае може да се осведоми достатъчно бързо. Служил е във френските и израелските ВВС. Конкретният модел предлага възможността да се изработи щурмовата машина, служила във ВВС на Държавата Израел. За повече информация относно службата й - препоръчвам да се ползва Интернет.

Честно казано ранните реактивни самолети винаги са ме привличали, а Лешояда ми е правил огромно впечатление. Както повечето френски машини и тази е по-красива в полет, отколкото на земята, уви, не правя модели с прибрани колесници...

За кутията и бокс-арта - именно той беше причината да се спра на тази версия на машината от всички четири, предлагани от Azur/Special Hobby.

Сега по самия модел.

Разположен на 4 платки от сива пластмаса, една прозрачна, три пънчета със смолни детайли и една платка с фотоец.

Детайлите са отляти много добре, но си личи, че става въпрос за класическо, чешко, шорт-рън изпълнение. Държачите на детайлите са големи, необходимо е внимание при отделянето им, по по-финните детайли (крилото) си личат усуквания. Въпреки това си мисля, че няма да е проблем за напредналите моделисти да се справят с тези недостатъци.

Платките са означени с латински букви А, С, Е, D. На първата платка са детайлите на тялото. Това, което ме впечатли много бяха размерите на самолета. По неизвестна за мен причина винаги съм считал тази машина за представител на малките самолети. Всъщност обаче тук става въпрос за машина разработвана като ударен бомбардировач и носител на ядрено оръжие, така че всъщност става въпрос за самолет с размерите на Ил-28, F-4 и други от отзи клас. Разшивката е много финна, вътрешна с нитчета и болтове там, където е необходимо. Страничните конзоли на кокпита също са на тази платка, снабдени са с изпъкнали детайли, които се допълват от фотоецвани ръчки, така че имате възможност да направите един чудесен кокпит като за мащаба.

Платка С носи крилата, които както казах носят следи от усукване, така че ще е необходимо да ги изправите. Хубавото е, че са отлети цели, което ви дава много хубав, тънък изходящ ръб, който обаче заради шорт-рън природата на модела се нуждае от почистване и допълнително подостряне. Хубаво е, че са дадени маркери къде се слагат гребените на крилото, които на свой ред са ецвани, така че ще са с подходяща дебелина.

Платка D – разположени са детайлите на колесника, както и двата варианта на хоризонталното оперение, единият от които не е предназначен за този модел. Самите детайли на колесника са доста добре отляти, но е необходимо да се почистят от излишъците. Самият колесник е във всеки единс мисъл мултимедиен, тъй като се ползват смолени и ецвани детайли.

Слаб момент са шахтите на колесника, които са напълно лишени от детайли, може би ако бяха смолни щеше да е по-добре. Колелата са пластмасови, лепят се от две половини, според мен и тук смолата трябваше да е водещият материал.

Платка Е. Носи гондолите на двигателите, които са също така „мултимедийни” – пластмасова гондола със смолни въздухозаборници и сопла. Също така тук са и вече споменатите, леко опростени шахти на колеснка, няма да е зле да се въоръжите с информация какво е имало в тяха и да се опитате да го пресъздадете. За сметка на това шахтите на спомагателните колела, които се събират в мотогондолите са много добре направени, макар и детайлизацията да е малко „мека”, заради техниката на леене на модела.

Прозрачната платка има всички варианти на остъкление – за нощния изтребител, канцела на бомбардировача и фанара на едноместната машина, както и светлините за кацане на предния колесник и тези в мотогондолите.

Фотоецът включва детайлите за кабината, двигателите и колесника, както и двата гребена на крилата.

Инструкцията е ясна, не поднася изненади, дадени са пет, черно-бели камуфлажни схеми, а на сайта на www.cmk.com са качени и цветните версии. И петте са за израелски машини –една та е натурален метал, веднага след доставянето от Франция, две са в тъмно-синьо, кафяво и синьо и една е в класическия израелски камуфлаж , въведен след 1969 г. По отношение на машината с номер 09 имам съмнения, че мотогондолите са били натурално метални, а не сиви, но трябва да проверя допълнително.

Декалите са отпечатани от Aviprint, много тънки са, много добре четими и с минимално количество филм около тях.

Заключение:

Един много добър модел на самолет, който е често недоглеждан от феновете на авиацията, незаслужено според мен. Специално тази версия дава възможност да се изработи много атрактивен и цветен самолет, а мястото, където е служил позволява и да се наблегне на състаряването, макар че са били добре поддържани. За феновете на френската техника и израелската авиация това е задължителен модел, който, макар да не е от типа на самосглобяващите се модели идващи от изтока, ще ви се отблагодари за усилията с нетипичния си външен вид и атрактивен камуфлаж.