Историята на този проект започва през 1937 год. в специализираната за изработване на ПВРД (правотоков въздушно-реактивен двигател" изследователска група Kayaba. За разлика от пулсиращия въздушно-реактивен двигател, при който впръскването на гориво става на порции през определени интервали от време, при правотоковия ВРД подаването на гориво е постоянно. Технологичния трансфер на немски разработки към Япония е бил традиционно добър, като особено силен той е бил в авиационната сфера. Вероятно по такъв начин на островната държава попада и дизайна на Heinkel He-1078C, който в ръцете на японските инженери се трансформира в "Katsuodori". Тъй като немската машина се датира в средата на 1944 год., то вероятно и японската машина възниква в този период.

Безспорно нуждата от прехващачи по това време е била огромна. Стъпка напред е използването на ПВРД при самолета на "Kayaba". Самолетът било планирано да се оборудва с четири ракетни ускорителя, всеки от които работел по 5 секунди, а след достигане на минимално необходимата скорост от 367 км/ч за работа на ПВРД. За безопасно кацане с изключен двигател се предвиждала подвижна ска. За разлика от пилотите на Messerschmitt Me-163, японските пилоти не трябвало да се опасяват от взривяване на чувствителните горивни компоненти, тъй като "Katsuodori" се зареждал с керосин.

Японското командване обаче решило да даде ход на ракетните прехващачи, поради което проектът за този забележителен прехващач така и остава на чертожната дъска.

Китайците от MENG изненадващо преминаха от "големия" 1/35 сухоземен мащаб към авиационния 1/72. Да си призная очаквах модела с нетърпение още от момента на анонсирането му.

Кутията е сравнително голяма, от картон с капак. Отстрани на капака има цветни схеми на предлаганите варианти. В кутията, грижливо опаковани в найлонови пликове, са пластмасовите детайли, декален лист и инструкция. MENG правят нетрадиционно предложение - в кутията има детайли за ДВА модела.

Инструкцията е от гланцирана хартия, тип чаршаф, обособена на осем страници. В описанието обаче е споменато, че двигателят на самолета е копиран от немския "ram-jet" HeS 001. Което не е вярно, тъй като немският двигател е турбореактивен и няма нищо общо с ПВРД. Това, за съжаление е прехвърлено и при модела - двигателят му е турбореактивен, а не ПВРД. Дори и в този случай обаче никак не прилича на HeS-001.

Изработването на модела е дадено в седем схеми на страници от три до шест. Схемите са ясни и подробни. Добавено е описание и на английски. На седма страница са дадени двете предлагани камуфлажни схеми - съответно за IJA и IJN, датирани към август 1945 година. Всеки от двата модела в кутията предлага три опции - без колесник на количка, с колесник, и със специални стойки за окачване към бомбардировачи Nakajima Ki-49, Nakajima Ki-67, Nakajima G5N, Nakajima G8N, Mitsubishi G7M, Nakajima G10N.

Декалите са отпечатани много добре и без разминавания.

В отделен найлонов плик, покрити със самозалепващ целофан, е платката с двата прозрачни фанара - по един за всеки самолет. Отливката е перфектна, детайлите са тънкостенни и с отлична прозрачност.

В два отделни найлонови плика има две идентични платки, от всяка от които може да изработите модел с предлаганите опции. Детайлите на всяка платка са 31 броя. Отливката е много добра, без явни дефекти. Всяко полукрило е отделна част. Интериора е съвсем спартански - под, задна преграда, пилотска седалка, лост за управление. Няма предвидени странични панели нито изобразяване на оръдията от вътрешна страна. Предвид чудесния фанар, това е доста сериозен пропуск от страна на MENG.

Ракетните ускорители са дадени отделно, рамката им също е отделно, което позволява вариации по позиционирането им. За закрепване на рамката трябва да пробиете отвори на фюзелажа, които са маркирани от вътрешна страна. Това разширява възможностите да покажете модела и без рамка с ускорители.

Количката е съвсем схематична. V- образните стойки на опционалния колесник пък са доста дебели и груби. Самите опционални колелета за самолета са без никаква текстура. Третата опция - стойките за окачване към бомбардировачи са с много добър вид.

Основен недостатък - вместо RAM-JET получавате турбореактивен самолет. Може, разбира се, да преправите входния канал и да оформите конус, а така също да преработите и изходния канал. Друг основен недостатък е липсващата ска за кацане.

В заключение - моделът е сравнително добър и се надявам MENG да продължат да ни изненадват с подобни проекти, като бих им препоръчал да обърнат сериозно внимание на предварителното проучване преди проектиране.

Моделът е закупен от "НИРАХОБИ".