Екипажът от морската пехота - трима офицери и петима наемни - работят на Локхийд-Мартин C-130Т Херкулес, известен като Fat Albert Airlines. Дебелият Алберт се присъедини към екипа през 1970 г. и лети повече от 140 000 мили всеки сезон. Той превозва повече от 40 души обслужващ персонал, техните съоръжения и достатъчно резервни части и комуникационно оборудване, за да е успешна въздушната демонстрация.

На доста демонстрации показват Fat Albert да стартира с jet-assisted takeoff (JATO). Осем твърдо-горивни ускорителя, четири от всяка страна, приложени в близост до задните десантни врати. JATO позволява на мамута - транспортен самолет да излети за 1500 фута (при нормален разбег 2500), да се издигне с 45-градусов ъгъл, и то с 1000 фута за 15 секунди. По този начин се демонстрира излитане за минимално време и разстояние и се симулира условия на враждебна среда или неподготвени писти.

Като допълнителна екстра е качването на цивилни, които да изпитат тръпката на този старт. Даже им позволяват да си правят клипчета по време на полета.

Веднага след като отворих кашончето, в което беше опакован модела разбрах че ще имам проблем - огромна кутия. Съдържанието също. Как се снима това нещо?

Кутията - със странично отвряне, доста мека, но в нея допълнителна кутия от твърд кафяв картон, който е запазил частите през дългият им път.

Инструкция - тип книжка, 8 страници, в началото история на самолета, спецификация, референции, съвети към моделиста. Вътрешните страници - кодовете на боите и step by step, доста подробна.

Декали - за качеството им ще съдя когато им дойде реда. Засега само фона им ми изглежда малко странен, може би цвета на хартията. Позволяват изработката на два варианта:

1. Blue Angels Precision Aerobatic Team C-130F Support aircraft
2. Military Transport service C-130E Hercules

И самите платки с детайли. С изключение на няколко отделили се детайла - всичко изглежда цяло и здраво. На пръв поглед без дефекти по пластмасата, няма значителни измествания на матрицата. Следите от изтласквачи са големи, но повечето на скрити места. Разшивка - външна, детайлировката - на средно ниво. Неприятният момент - пластмасата е бяла. Вече разбрах че това води до късно откриване на неравности и дефекти.

Платка А - колесници, товарен отсек, външни резервоари, някои части от кокпита.
Платка B - всичко по двигатели и пропелери.
Платка C - долната част на полукрилата, ХО, врати (+ отделената половина на тялото).
Платка D - горните части на полукрилата, ХО.
И последно - прозрачните части и някои отделили се свободни електрони.

Първоначално мнение - изглежда добре, но не супер. Може и по-хай-тек. Все пак матрицата е доста стара и отдавна вече не се произвежда. Тепърва ще мисля струва ли си да му вземам екстри. Нека полежи малко засега.